Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Zgrešeni 19. strel na rob tarče odnesel zmagovalne stopničke

Norvežani v zasledovalni tekmi Oberhofa zamenjali mesta, Jakov Fak z eno napako zastreljal uvrstitev povsem pri vrhu.
Jakov Fak  je pri zadnjem streljanju enkrat meril in sprožil mimo, kar je odneslo uvrstitev povsem pri vrhu. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Jakov Fak  je pri zadnjem streljanju enkrat meril in sprožil mimo, kar je odneslo uvrstitev povsem pri vrhu. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
M. U., STA
9. 1. 2021 | 16:08
9. 1. 2021 | 18:40
6:06
Na zasledovalni tekmi svetovnega pokala v nemškem Oberhofu za bitalonce so Norvežani sicer premešali svoje uvrstitve, vnovič pa zasedli vse stopničke na zmagovalnem odru. Najboljši slovenski tekmovalec Jakov Fak je bil šesti, na zadnjem streljanju pa se je spogledoval celo s stopničkami. Fak je tekmo začel kot 12. s sprinta, a s strelsko ničlo stalno napredoval. Ko so na zadnjem streljanju morali prav vsi njegovi tekmeci vsaj enkrat v kazenski krog, bi se z ničlo lahko boril za stopničke, prve po olimpijski kolajni v Pjongčangu, a je zgrešil 19. strel. S strelišča je šel kot peti, izgubil pa dvoboj z Italijanom Lukasom Hoferjem.

Norvežani so vnovič po mili volji obvladovali tekmo. Brata Johannes Thingnes in Tarjei Bø, Johannes Dale in Sturla Holm Lægreid so v prvi polovici obvladovali položaj, ogrožal jih je le Hofer na petem mestu. Na prvem streljanju stoje pa je Johannes Thingnes Bø po štirih kazenskih krogih izpadel iz tega boja. Spredaj sta ostala Tarjei Bø in Dale, Lægreid pa se je otresel Hoferja, ki je prav tako zavil v kazenski krog. Na peto mesto se je prebil Fak.
 

Četrto trojno slavje Norveške


Na zadnjem streljanju pa prava drama. Vodilni Tarjei Bøje zgrešil trikrat, Dale dvakrat in ko je bil nenatančen še Lægreid in za njim Hofer, bi se Fak z ničlo lahko vključil v boj za stopničke. Žal je tudi najboljši slovenski biatlonec moral enkrat v kazenski krog in bil na koncu šesti, potem ko je napake tekmecev kaznoval Francoz Fabien Claude, ki se je zavihtel na četrto mesto.
v ospredju je Lægreid v dvoboju 23-letnih Norvežanov odbil vse poskuse Daleja in slavil četrto zmago v sezoni, Tarjei Bø je neoviran zasedel tretje mesto in poskrbel za četrto trojno slavje Norvežanov v zimi 2020/21.

Sturla Holm Lægreid je bil najboljši od treh Norvežanov na stopničkah. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Sturla Holm Lægreid je bil najboljši od treh Norvežanov na stopničkah. FOTO: Tobias Schwarz/AFP


Vodstvo v svetovnem pokalu pa je obdržal Johannes Thingnes Bø, ki je pokazal, kako močan je v smučini. Kljub sedmim kazenskim krogom je na koncu zasedel osmo mesto in zasledovalno skupino v zadnjih metrih pripeljal skoraj do Jakova Faka.
Drugi slovenski predstavnik Miha Dovžan je zgrešil tri strele in zasedel 53. mesto.
 

Naposled malo napredka


»Naposled malo napredka na zasledovalni tekmi, naposled spet med prvih šest. Kazalo je še bolje po zadnjem streljanju, a če se vrnem nazaj na prve tri postanke, ki so bili 100-odstotni, je bilo vse v redu. Nekoliko sem čutil pritisk, saj sem moral na progi precej delati, da sem bil sploh zraven teh skupin, ki so se premikale okrog mene. Pred zadnjim streljanjem sem moral en del proge odteči sam in sem poskusil čim hitreje teči, da pridobim prednost pred tistimi, ki so še za mano. Žal sem naredil eno napako in šel ven iz strelišča na petem mestu in potem na progi izgubil še eno mesto,« je povedal Jakov Fak.

»S tekmo moramo biti kar zadovoljni, nenazadnje je napredoval za šest mest, kar je v tej konkurenci izjemno izjemno težko. Strelsko je bil odličen, tisti strel, ki je šel mimo tarče, je bil resnično čisto na rob. Škoda, za milimeter je šel preveč ven. A konec koncev je to vrhunski rezultat. Če bomo še nekoliko napredovali pri materialu, se bomo borili tudi za stopničke, kar je cilj te sezone,« pa je menil glavni slovenski trener Uroš Velepec.

V nedeljo bo Oberhof gostil še tekmi mešanih parov in mešanih štafet.

Izidi:
Moški, zasledovalno 12,5 km:
1. Sturla Holm Lagdreid (Nor) 36:01,8/2
2. Johannes Dale (Nor) +15,6/2
3. Tarjei Boe (Nor) +25,4/3
4. Fabien Claude (Fra) +30,7/2
5. Lukas Hofer (Ita) +36,4/4
6. Jakov Fak (Slo) +41,2/1
7. Sebastian Samuelsson (Šve) +45,4/2
8. Johannes Thingnes Bø (Nor) +46,1/7
9. Simon Desthieux (Fra) 4+6,5/3
10. Arnd Peiffer (Ne) +51,4/0
...
52. Miha Dovžan (Slo) 5:02,8/3

Svetovni pokal, skupno:
1. Johannes Thingnes Bø (Nor) 522 točk
2. Sturla Holm Laegreid (Nor) 481
3. Johannes Dale (Nor) 434
4. Tarjei Boe (Nor) 423
5. Sebastian Samuelsson (Šve) 403
6. Emilien Jacquelin (Fra) 379
7. Martin Ponsiluoma (Šve) 349
8. Quentin Fillon Maillet (Fra) 339
9. Jakov Fak (Slo) 337
10. Fabien Claude (Fra) 331
...
59. Klemen Bauer (Slo) 17
61. Rok Tršan (Slo) 14
71. Miha Dovžan (Slo) 4

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine