Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ve, kdaj je treba biti tiho in kdaj pritisniti na pravi gumb

Lojze Debelak skrbi za smuči Fride Hansdotter.
Lojze Debelak skrbi za smuči Fride Hansdotter od njenega prvega štarta v svetovnem pokalu. Foto Tomi Lombar
Lojze Debelak skrbi za smuči Fride Hansdotter od njenega prvega štarta v svetovnem pokalu. Foto Tomi Lombar
13. 2. 2019 | 21:00
4:31
Preden je v sezoni 2004/05 začel sodelovati s švedsko smučarsko reprezentanco, je Lojze Debelak dvanajst let pripravljal smuči Norvežankam. Za serviserja iz Nove vasi pri Radovljici zadnji dve tekmi v ženski konkurenci predstavljata vrhunec svetovnega prvenstva v Åreju, saj gostitelji največ pričakujejo od slaloma njihove prve zvezdnice Fride Hansdotter, Debelakove tekmovalke.

Debelak skrbi za smuči Hansdotterjeve od njenega prvega nastopa v svetovnem pokalu. Zbrala jih je 220, med njimi je 35 stopničk, štiri zmage in slalomski globus. Švedinja se ponaša tudi z olimpijskim zlatom (Pjongčang 2018) in tremi posamičnimi kolajnami s svetovnih prvenstev, ena je še ekipna.

»Frida je zelo pozitivna oseba, profesionalka v pravem pomenu besede. V glavi ima zelo urejene zadeve. Je perfekcionistka. S tekmovalko, ki ima izostrene smučarske občutke in ve kaj hoče, je zares lepo delati,« je o 33-letni Švedinji pripovedoval serviser pri Rossignolu, ki je prej skrbel še za Mario Pietilä Holmner in Jessico Lindell-Vikarby. Odkar sta se športno upokojili, dela samo s Hansdotterjevo, kar je, kot pravi, prednost, saj se lahko 100-odstotno posveti samo eni tekmovalki.

Fridi Hansdotter je Lojze Debelak pripravil tudi smuči za olimpijsko zlato v slalomu v Pjongčangu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Fridi Hansdotter je Lojze Debelak pripravil tudi smuči za olimpijsko zlato v slalomu v Pjongčangu. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Snežne razmere v Åreju, ki se rade spreminjajo zaradi vremena, dobro pozna. Tam je leta 2007 s Pietilä Holmnerjevo osvojil naslov svetovne podprvakinje v veleslalomu. »Vreme je zelo specifično, spreminja se. Veliko je vlage. Vsaka podlaga igra vlogo pri pripravi smuči oziroma izbiri pravega materiala,« je poudaril. Razmere so se v tem tednu povsem spremenile – od suhega snega, ki je značilen za to območje, do mokrega – včeraj se je otoplilo, dež je zmehčal podlago.

Hansdotterjeva ima na prizorišču SP šest do sedem parov veleslalomskih smuči izbranega modela, v slalomu osem do deset. En nastop ima že za sabo, ekipno tekmo, gostitelje je v četrtfinalu izločila Švica, ki se je na koncu ovenčala z nazivom svetovnih prvakov. Danes jo čaka veleslalomska tekma, vrhunec bo sobotni slalom.


Ključno je zaupanje


»Od Fride pričakujejo kolajno, tudi ona meri nanjo. To je realen cilj, zanj bomo tekmovali. A na voljo so samo tri odličja,« je razmišljal Debelak, ki je na nek način tudi psiholog, saj sodeluje tudi pri tem, da njegova tekmovalka pred štartom ohrani mirno glavo. »Poznam jo tako dobro, da vem, kdaj je treba biti tiho in kdaj je treba kaj reči,« kar ni najbolj preprosto: »Pogosto je treba pritisniti na pravi gumb,« je potrdil, da so serviserji tudi zaupniki smučark: "Vzpostaviti zaupanje je dolgoročen proces. Zaupamo si toliko, da si lahko povemo veliko stvari, tudi kaj nas boli in teži.«

Slovenski serviser je približno 200 dni v letu zdoma, Hansdotterjevo spremlja na pripravah, treningih, tekmah. Po koncu SP ostaja na Švedskem, saj se karavana seli na ekipno tekmo v Stockholm. »Domač teren je tudi zame, čeprav prebivam v Sloveniji,« je dejal sogovornik, ki mu v švedski reprezentanci družbo dela tudi Jaka Poje, serviser Anne Swenn Larsson, z mlajšimi tekmovalkami dela Bor Šepec. Na Švedskem ne preživijo prav veliko časa, saj so programi zelo natempirani, izvajajo jih v največji meri v Srednji Evropi.

Alpsko smučanje je na Švedskem, ki se ponaša z največjo legendo belih strmin Ingemarjem Stenmarkom, še vedno priljubljeno. »Pritisk je še vedno čutiti, sicer ni takšen kot pri teku na smučeh, je pa letošnje SP v Åreju velika stvar, precej večja kot pred 12 leti,« je poudaril Debelak. V čem pa se to SP razlikuje od tistega 2007? »Vse je zraslo, smučarska družina je večja, več je opremljevalcev, bolj poudarjajo rezultate, vsak hoče biti v ospredju, pričakovanja so večja. Skozi vse to postane še bolj zanimivo, a tudi napeto,« se je ozrl k dnevu D, ki ga čaka v soboto.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine