Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Toni Innauer: Domen ima v sebi nekaj čarobnega

Tuji strokovni komentatorji očarani nad letenjem najmlajšega od bratov Prevc in drugih Slovencev.
Sven Hannawald (desno) ne dvomi, da bodo slovenski letalci na smučeh po Vikersundu blesteli tudi v Planici. FOTO: Reuters
Sven Hannawald (desno) ne dvomi, da bodo slovenski letalci na smučeh po Vikersundu blesteli tudi v Planici. FOTO: Reuters
19. 3. 2019 | 21:15
4:42
Odlični nastopi slovenskih skakalcev oziroma letalcev na smučeh minuli konec tedna v Vikersundu so prišli kot naročeni tudi za planiške prireditelje. Po veličastni predstavi Domna Prevca, ki je 24 ur po sobotni moštveni zmagi – to je dosegel skupaj s starejšim bratom Petrom Prevcem, Anžetom Semeničem in Timijem Zajcem – na najvišjo stopnico odra za najboljše poletel tudi na posamični tekmi, se je v zadnjih dneh povečalo zanimanje za ogled tekem finala svetovnega pokala 2018/19 na letalnici bratov Gorišek.

Slovenski ljubitelji zimske formule 1 se upravičeno nadejajo, da bodo Prevc & Co. podobno kraljevali tudi v dolini pod Poncami, kjer bodo od petka do nedelje na sporedu zadnje tri tekme v tej sezoni. Mimogrede: zeleno luč za preizkus letalnice bodo prižgali danes ob 10.30; prvi se bo po zaletišču spustil Rok Tarman, za njim pa še 27 predskakalcev, med katerimi kaže posebej omeniti tudi Roka Justina, Tomaža Nagliča, Andraža Pograjca, Ernesta Prišliča, Ceneta Prevca in našega najboljšega nordijskega kombinatorca Vida Vrhovnika.


Kar tekmovali v presežnikih za Slovence


Da bodo slovenski letalci v Planici znova igrali zelo vidne vloge, so prepričani številni tuji poznavalci tega športa. Strokovni komentatorji televizijskih postaj Eurosport, ORF in ZDF so, denimo, minuli konec tedna kar tekmovali med seboj, kdo bo Domnu in druščini namenil lepše presežnike.

»Glede na to, kako so ekipno tekmovali skozi zimo, so Slovenci z zanesljivo moštveno zmago v Vikersundu zagotovo pripravili prijetno presenečenje. Toda po drugi strani ni skrivnost, da že vrsto let veljajo za zastrašujočo letalno velesilo,« je Toni Innauer pospremil ekipno preizkušnjo na pošasti, kakor Norvežani pravijo svoji velikanki.



Na njej so izbranci glavnega trenerja Gorazda Bertonclja za 26,6 točke preleteli drugouvrščene Nemce, šampione z nedavnega nordijskega SP v Innsbrucku. Olimpijski in svetovni prvak iz Lake Placida '80 je bil – kakor pravzaprav vsi – še posebno očaran nad izjemnimi poleti najmlajšega od bratov Prevc.

»Treba je priznati, da ima Domen v sebi nekaj čarobnega. Da mu je uspel takšen nastop v tako slabih razmerah, je zares vredno vsega zavidanja,« je po moštveni tekmi dejal 60-letni Avstrijec, strokovni komentator za nemško televizijo ZDF. Podobno je razmišljal Sven Hannawald med prenosom na Eurosportu.


Beljačan Martin Koch verjame, da bo Peter Prevc v Planici spomnil na svoje najboljše skoke. FOTO: Marko Feist/Delo
Beljačan Martin Koch verjame, da bo Peter Prevc v Planici spomnil na svoje najboljše skoke. FOTO: Marko Feist/Delo


Odskakuje, kot da ne bi bilo jutrišnjega dneva


»Noro, koliko je Domen izvlekel v takšnem vetru,« se je čudil dvakratni svetovni prvak v poletih (Vikersund '00 in Harrachov '02), ki je ključ do Prevčevega podviga videl v izjemno agresivnem odrivu. »Odskakuje, kot da ne bi bilo jutrišnjega dneva. Popolnoma vseeno mu je, ali dobi smuči pod sebe ali ne, sploh jih ne (po)čaka, ampak se le izstreli naprej. To je popoln napad, Domen je pravi plenilec (rabiator),« je povedal 44-letni Nemec in pohvalil tudi preostale slovenske skakalce: »To je bilo odlično ogrevanje za Planico!«

Hannawald pa je postal med nedavno norveško turnejo Raw Air posebej pozoren tudi na Petra Prevca. »Glede na to, kako je začel sezono, je v zadnjih tednih lepo napredoval in stopnjeval svoje nastope. Z njimi si je zagotovo izdatno okrepil samozavest, tako da bo treba tudi z njim v Planici resno računati,« je med drugim izjavil nekdanji nemški šampion, ki mu je posredno prikimal tudi Beljačan Martin Koch.

»Kdor je bil enkrat na vrhu, ve, kako se ga osvoji. Seveda neuspehi načnejo športnikovo samozavest, toda po doseženih stopničkah si spet bolj zaupaš, več si upaš in posledično dlje letiš,« je razložil nekdanji avstrijski mojster poletov in še pribil: »Da, Peter bo v Planici spet zelo nevaren.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine