Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Tini Robnik rdeča luč za vrnitev na sneg

Veleslalomistka Tina Robnik se bo na smuči vrnila mesec dni pozneje kot načrtovano.
Tina Robnik se bo vrnila na smuči z enomesečnim zamikom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tina Robnik se bo vrnila na smuči z enomesečnim zamikom. FOTO: Leon Vidic/Delo
20. 9. 2018 | 09:00
3:54
Medtem ko smučarska zvezdnica Ilka Štuhec in smukači končujejo enomesečne priprave v Čilu, se preostali del ženske reprezentance, ki ima za sabo snežni trening v Argentini, ozira k vadbi na evropskih ledenikih. Iz reprezentance trenerja Denisa Šteharnika prihaja slaba novica: Tina Robnik mora podaljšati bolniško odsotnost.
 

Koleno potrebuje več časa


Robnikova, ki se je poškodovala v začetku marca na veleslalomu v Ofterschwangu – olimpijska zima je bila zanjo do padca, pri katerem si je strgala sprednjo križno vez, rezultatsko najboljša v karieri –, se je ta teden podala na zdravniški pregled. Ta je pokazal, da bo morala vrnitev na sneg zamakniti za en mesec. Koleno potrebuje več časa, kot so sprva načrtovali, preden bo nared za največje napore. Lučanka sicer napreduje in ohranja potrpežljivost. Ta ji ni tuja, večkrat je že morala stisniti zobe, najhuje je bilo pred sedmimi leti, ko ji je pri grdem padcu na treningu smuka na mladinskem svetovnem prvenstvu v hrbtu zdrobilo tri vretenca.

Še naprej vadi samostojno, kondicijsko po programu trenerja Mihe Robnika, sodeluje še z dvema fizioterapevtoma in kineziologinjo. Vse je podrejeno kolenu in vrnitvi, vendar se v tem procesu dobro zaveda, da ne sme prehitevati korakov. Čas je izkoristila tudi za vpis na magistrski študij, letos je diplomirala iz socialnega dela.

Tina Robnik napreduje pri vadbi in ohranja potrpežljivost, a koleno (marca si je strgala sprednjo križno vez) potrebuje več časa, kot so sprva predvideli zdravniki, zato še ni čas za smuči. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tina Robnik napreduje pri vadbi in ohranja potrpežljivost, a koleno (marca si je strgala sprednjo križno vez) potrebuje več časa, kot so sprva predvideli zdravniki, zato še ni čas za smuči. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Medtem ko se 27-letnica sooča z zdravstvenimi izzivi, imajo njene reprezentančne kolegice za sabo 20 smučarskih dni na južni polobli. »Izvedli smo vse, kar smo si začrtali. Trenirali smo veleslalom, slalom in nekaj superveleslaloma,« je razkril trener Šteharnik. Uvajalnemu programu, ki so mu tekmovalke namenile tri oziroma štiri dni, je sledilo ustvarjanje baze, v finišu pa so se osredotočile na smučanje na čas na različnih terenih in postavitvah.

Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk in Klara Livk so vadile tudi z avstrijskimi in švicarskimi smučarkami, a Šteharnik poudarja, da to obdobje še ni ustrezno za medsebojne primerjave, saj ima vsaka ekipa svoj pripravljalni cikel: »Osmič sem bil na teh pripravah, v tem času sem videl že vse. Tudi to, da smo bili boljši od Lare Gut, ki je nato zmagala na tekmi v Söldnu, mi pa smo bili na repu trideseterice.«
 

Nekoč pri Bodeju Millerju


Bucikova, Hrovatova in Ferkova v novo sezono vstopajo z novim opremljevalcem. Za smuči zdaj skrbi Robert Kristan, nekdanji serviser ameriškega superzvezdnika Bodeja Millerja, ki je v karieri zbral 33 zmag v svetovnem pokalu, štiri naslove svetovnega prvaka in šest olimpijskih kolajn. Kristan je nazadnje delal pi Fincih. »Testirale so nov material. Na določenih postavitvah in podlagah smo dobili odgovore, ki jih bo treba preveriti še na ledeniškem snegu in v zimskih razmerah. Zadovoljni smo s podporo, ki smo jo dobili,« je dejal Šteharnik.



Najizkušenejša v reprezentanci Ana Drev je zaradi prilagojenega treninga (stare težave s kolensko tetivo) izpustila trening na južni polobli, pripravljala se je v Saas Feeju. Tja se bo spet odpravila prihodnji teden, takrat z reprezentančnimi kolegicami.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine