Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Timi Zajc se je začel še pravi čas prebujati

Nemec Markus Eisenbichler št. 1 tudi v kvalifikacijah Nižnega Tagila. Med najboljšo deseterico tudi Timi Zajc in Anže Lanišek.
Timi Zajc je včeraj v Nižnem Tagilu pokazal povsem drugačen obraz kot pred tem v Ruki. FOTO: Reuters
Timi Zajc je včeraj v Nižnem Tagilu pokazal povsem drugačen obraz kot pred tem v Ruki. FOTO: Reuters
5. 12. 2020 | 07:45
5. 12. 2020 | 11:26
5:33
Ljubljana – Čast, da gosti generalko oziroma zadnje skakalno tekmovanje pred težko pričakovanim 26. svetovnim prvenstvom v smučarskih poletih prihodnji konec tedna v Planici, je pripadla Nižnemu Tagilu. Ker je konkurenca v Rusiji okrnjena, se Slovencem ponuja lepa priložnost, da z vidnejšimi uvrstitvami popravijo slab(ši) vtis z uvodnih preizkušenj in si okrepijo samozavest pred odhodom na prvi vrhunec tekmovalne zime 2020/21.

image_alt
Planica skoraj nared za spektakel


Toda z izjemo prebujenega Timija Zajca (128,5 m), ki je bil kot sedmi naš najvišje uvrščeni skakalec v včerajšnjih kvalifikacijah na tako imenovani Štorklji (HS-134), standardno stanovitnega Anžeta Laniška (124,5 m/9. mesto) in delno Bora Pavlovčiča (121,5 m/26.) preostali izbranci glavnega trenerja Gorazda Bertonclja za uvod (še) niso izkoristili odsotnosti številnih asov.


Žiga Jelar (114 m) je med vsega 51 tekmovalci iz zgolj osmih držav zasedel 39. mesto, Peter Prevc (115,5 m) in neuradni rekorder tamkajšnje velike naprave Anže Semenič (116 m) sta drug za drugim pristala šele na 42. oziroma 43. mestu, Tilna Bartola (119 m) pa so zaradi neustreznega tekmovalnega dresa celo diskvalificirali.
image_alt
V uvodni seriji spet super skok, v drugi pa ...

image_alt
Po več mesecih neprespanih noči še nimajo mirnega spanca


»Slovenci so novo sezono svetovnega pokala odprli z zaostankom, ki ga poskušajo v želji, da bi čim bolje pripravljeni pričakali domače svetovno prvenstvo v Planici, očitno nadomestiti tudi z opremo. Toda predpisane meje seveda ne smeš prestopiti,« je Bartolovo diskvalifikacijo pospremil nekdanji nemški zvezdnik Martin Schmitt, ki po končani športni poti občasno komentira skoke na Eurosportu.
 

Manjkajo najboljši Avstrijci, Poljaki, Karl Geiger ...


Najboljša v kvalifikacijah sta bila sicer vodilna v skupni razvrstitvi, Nemec Markus Eisenbichler (135 m) in Norvežan Halvor Egner Granerud (131,5 m), ki sta tako le še potrdila vrhunsko formo in obenem tekmecem pokazala, da bo treba tudi na tem ruskem prizorišču v boju za zmago na današnji in jutrišnji preizkušnji (obe se bosta začeli ob 16.30 po srednjeevropskem času oziroma ob 20.30 po lokalnem) najprej premagati njiju.
Markus Eisenbichler je v svojo korist odločil tudi kvalifikacije v Nižnem Tagilu in za svoj včerajšnji podvig prejel 3000 švicarskih frankov. FOTO: Vesa Moilanen/Reuters
Markus Eisenbichler je v svojo korist odločil tudi kvalifikacije v Nižnem Tagilu in za svoj včerajšnji podvig prejel 3000 švicarskih frankov. FOTO: Vesa Moilanen/Reuters


Kot že omenjeno, v Nižnem Tagilu, mestu s 360.000 prebivalci, ki leži približno 120 kilometrov severno od Jekaterinburga na (virtualni) meji med Evropo in Azijo, manjka več zvenečih imen. Ob Avstrijcih Philippu Aschenwaldu, Michaelu Hayböcku, Stefanu Kraftu in Gregorju Schlierenzauerju, ki so zaradi pozitivnih testov na novi koronavirus prisilno počivali že prejšnji konec tedna med prireditvijo v Ruki, bodo iz takšnih in drugačnih razlogov tekmi v tankovski metropoli – tamkajšnji Uralvagonzavod (UVZ) je največji proizvajalec tankov na svetu – izpustili tudi najboljši Poljaki z Dawidom Kubackim (3. v skupni razvrstitvi), Piotrom Zylo (5.) in Kamilom Stochom (10.) na čelu.
image_alt
Še na Portugalskem se sprašujejo, zakaj imajo Slovenci težave

image_alt
Bertoncelj je dal Timiju najboljšo možno spodbudo


V Rusiji ni niti Nemca Karla Geigerja (4., ta je odpotoval k ženi Franziski, s katero pričakujeta prvega otroka) niti Fincev, severnih Američanov ... Za odhod domov (oziroma podaljšanje bivanja in priprav v Ruki) so se odločili tudi zato, ker niso želeli tvegati okužb, ki bi jim preprečile udeležbo na svetovnem prvenstvu v Planici.


Koronavirus načel tudi zdravje Krafta in Schlierenzauerja


Za nameček branilec velikega kristalnega globusa Kraft in Schlierenzauer, ki je s 53 zmagami najuspešnejši skakalec v svetovnem pokalu, opozarjata, da bolezen covid-19 še zdaleč ni nedolžna in lahko dobro načne tudi zdravje vrhunskega športnika. Oba sta v preteklih dneh tarnala zaradi visoke vročine, močnih glavobolov, izgube okusa in energije. Čeprav se je začelo njuno zdravstveno stanje počasi izboljševati, vendarle še ni tako dobro, da bi že lahko razmišljala o nastopu na bližnjem spektaklu v dolini pod Poncami.

»Namesto da bi treniral, sta bila pri meni v zadnjih dneh dejansko na sporedu le počitek in pitje čaja, zato v tem trenutku še ne morem ničesar reči glede svetovnega prvenstva v Planici. Najprej moramo počakati, kaj bodo prinesli prihodnji dnevi in kaj bodo pokazali testi, potem pa bomo videli, kam bo šlo moje popotovanje,« je sporočil Kraft.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine