Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Timi Zajc prvič doskočil na stopničke (VIDEO)

Na drugi tekmi svetovnega pokala smučarskih skakalcev v Saporu je premoč priznal le Avstrijcu Stefanu Kraftu.
Timi Zajc je 19. Slovenec na zmagovalnem odru tekem svetovnega pokala. FOTO: Jiji Press/AFP
Timi Zajc je 19. Slovenec na zmagovalnem odru tekem svetovnega pokala. FOTO: Jiji Press/AFP
27. 1. 2019 | 06:06
27. 1. 2019 | 07:55
6:49
Saporo – Mladi slovenski smučarski skakalec, 18-letni Timi Zajc, si bo japonski Saporo zapomnil za vse življenje, saj je na tem prizorišču danes prvič v karieri stopil na zmagovalni oder preizkušnje svetovnega pokala. Potem ko je že nekajkrat v tej zimi opozoril nase in kar osemkrat končal v elitni deseterici, že včeraj pa v finalu po tretjem izhodišču zapravil lepo priložnost za stopničke in zasedel šesto mesto, ni danes želel na skakalnici Okurajama, ki je Slovencem v preteklosti že prinašala izjemne uspehe, ničesar več prepustiti naključju.


Drugi že po prvi seriji


Že po prvi seriji je z odličnim skokom, dolgim 138.5 metra, kar je bila druga največja daljava, držal drugo mesto, s pičlo točko zaostanka za vodilnim Avstrijcem Stefanom Kraftom (135 metrov z dveh zaletnih mest nižje), prvi zasledovalec, Poljak Piotr Zyla (139.5 metra), pa je za njim zaostajal kar šest točk. V drugo je bil Zajc sicer nekoliko manj prepričljiv in je pristal že pri 125 metrih, kar je bil 14. dosežek serije, vseeno pa je zadržal 1,8 točke naskoka pred domačim asom Rjojujem Kobajašijem in končal kot drugi. Kraft je bil neulovljiv, po finalnem poskusu, dolgem 128.5 metra, si je nabral skoraj deset točk razlike in zmagal drugič v dveh dneh. Timi se je povzpel na deveto mesto v skupni razvrstitvi sezone.

Stefan Kraft je zmagal že trikrat zapored. FOTO: Jiji Press/AFP
Stefan Kraft je zmagal že trikrat zapored. FOTO: Jiji Press/AFP


Že 19. Slovenec na stopničkah


»Tega dne ne bom nikoli pozabil! S skoki sem zelo zadovoljen in upam, da bom tudi nadaljeval v tem slogu. Naredil sem dva konstantna, dokaj podobna skoka, boljša kot včeraj, prvi je bil malce boljši kot drugi. Upam in vem, da bom tako nadaljeval. Po finalu me je resda malce zaskrbelo, ker daljava ni bila vrhunska, nekaj pa sem se naučil tudi od včeraj. Pravzaprav sem bil v tej sezoni že nekajkrat visoko po prvi seriji, a tega nisem izkoristil. Pred finalom nisem bil živčen. Rezultat je res prišel ob pravem času, zdaj grem prvič na letalnico, glava je že usmerjena tja,« se je smejalo mlademu članu SSK Ljubno BTC, devetnajstemu Slovencu doslej na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu.

Rjoju Kobajaši v dveh poskusih pred domačimi navijači ni zmagal. FOTO: Jiji Press/AFP
Rjoju Kobajaši v dveh poskusih pred domačimi navijači ni zmagal. FOTO: Jiji Press/AFP


Še dva v petnajsterici


Za Slovenijo je bila to že dvestotretja uvrstitev na stopničke v zgodovini. Tudi preostalih pet Slovencev se je skozi kvalifikacije prebilo na tekmo, še dva sta končala v petnajsterici. Anže Lanišek, šesti po prvi seriji, je bil naposled enajsti, Domen Prevc pa dve mesti za njim. »Prvi skok mi je uspel, dobro sem prišel z mize, v zraku morda izgubil nekaj metrov, a nič ne de. V finalu sem bil malce pozen, smučka je prišla previsoko, pri čemer sem izgubil hitrost in višino. Z izplenom na Japonskem sem zelo zadovoljen,« je pojasnil Lanišek, Prevc pa dodal: »Skoki se počasi dvigujejo, napak je vse manj, zadovoljen sem z doseženim ta konec tedna. Gremo naprej, veselim se že prihodnjega vikenda in poletov.«


Bertoncelj: Bilo je le vprašanje časa


Do točk sta se dokopala še Anže Semenič na 24. in Tilen Bartol na 29. mestu, praznih rok pa je ostal Žiga Jelar (32.), ki ga je od finala ločilo 1,4 točke. »To je bila naša najuspešnejša tekma v sezoni, prve stopničke, kopica uvrstitev med 10. in 20. mestom, peterica v točkah, kar je odlično. Timijeve stopničke so že nekaj časa visele v zraku, zelo dobro je pripravljen, je med najboljšimi, le vprašanje časa je bilo, kdaj se bo vse izšlo – njegovi dobri skoki, razmere in konkurenca. Fantje skačejo iz tekme v tekmo bolje, bolj so samozavestni, bolj si zaupajo, bolj so sproščeni in verjamejo vase. Napredek je očiten, veselimo se že poletov v Oberstdorfu,« pa je zadovoljno strnil vtise glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Timi Zajc je vendarle zdržal pritisk in pristal na stopničkah. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Timi Zajc je vendarle zdržal pritisk in pristal na stopničkah. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine