Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Švicarski in finski skakalci z novimi trenerji, med kandidati tudi Slovenec

Legendarni Simon Ammann bo še vztrajal na skakalnicah. Ronny Hornschuh, ki je nazadnje vodil Švicarje, bo poslej vodil nemško reprezentanco B.
Rune Velta bo kot trener bedel nad švicarskimi skakalci. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Rune Velta bo kot trener bedel nad švicarskimi skakalci. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
13. 5. 2023 | 11:29
13. 5. 2023 | 11:30
2:23

Švicarski smučarski skakalci so dobili novega glavnega trenerja. Namesto Ronnyja Hornschuha, ki je prevzel krmilo nemške reprezentance B, bo nad njimi (tudi nad legendarnim Simonom Ammannom, ki bo še vztrajal) poslej bedel Norvežan Rune Velta.

»Veseli smo, da se je Rune odločil za nas. Kot športni znanstvenik, trener in nekdanji vrhunski športnik prinaša k nam poln nahrbtnik znanja in izkušenj,« je prihod 33-letnega Norvežana komentiral vodja smučarskih skokov pri švicarski zvezi Bernie Schödler.

Velta se je največjih uspehov veselil na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju leta 2015 v Falunu, kjer je zlati lovoriki na srednji skakalnici dodal še bronasto na veliki. Za nameček je na tem švedskem prizorišču prispeval še viden delež k zlati kolajni Norvežanov na moštveni tekmi in srebrni na preizkušnji mešanih ekip. Na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Vikersundu 2012 je zaostal le za slovenskim asom Robertom Kranjcem.

Svojo športno pot je sklenil leta 2016, nazadnje pa je deloval kot športni direktor in trener na športni gimnaziji v Oslu. 

Fince bo vodil Hakola

Novi glavni trener finske reprezentance v smučarskih skokih pa je nekdanji skakalec Lauri Hakola, čigar najboljši dosežek v svetovnem pokalu je deseto mesto iz Ruke 2008. Njegov pomočnik bo Kimmo Savolainen, ki se lahko med drugim pohvali tudi z zmago med elito. Najboljši je bil leta 1996 na tekmi v Kuopiu. Hakola je nasledil Janneja Väätäinena, ki se je vrnil na Japonsko.

Kakor poročajo nekateri mediji, je bil med kandidati za prevzem vodenja finskih skakalcev tudi Ljubljančan Igor Medved, ki ostaja na čelu slovenske reprezentance B.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine