Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Slovenski smukači vadili tudi z Ilko Štuhec

Grega Koštomaj, glavni trener slovenske moške smučarske reprezentance za hitre discipline, zadovoljen s pripravami v Južni Ameriki.
Martin Čater se je zadovoljen vrnil iz Južne Amerike. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Martin Čater se je zadovoljen vrnil iz Južne Amerike. FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. Š., STA
22. 9. 2022 | 12:43
22. 9. 2022 | 12:45
4:05

Za slovenskimi specialisti hitrih disciplin v alpskem smučanju so uspešne priprave v Argentini. Zato z velikim optimizmom pričakujejo novo sezono za svetovni pokal.

V La Parvi v Čilu so pod budnimi očmi trenerja Grege Koštomaja vadili Martin Čater, Miha Hrobat, Nejc Naraločnik in novinec Rok Ažnoh, ki je sploh prvič treniral v Južni Ameriki. Skupaj so v Južni Ameriki preživeli 28 dni. Priprave v Argentini so izpeljali prvič po letu 2019 in premoru zaradi novega koronavirusa. V času zdravstvene krize so trenirali na evropskih ledenikih.

»Vsekakor je to kar dobrodošla razlika. Evropski ledeniki se talijo. Na južni polobli je bila zima. Z enomesečnim treningom sem zelo zadovoljen,« je izjavil Čater. »V prvem delu smo se posvetili tehniki, veleslalomu, potem smo nadaljevali s superveleslalomom in smukom. Naredili smo veliko bazo, vadili tudi drsalne smukaške zavoje in skoke,« je pojasnil Koštomaj in vse po vrsti pohvalil za prizadevnost. »Imeli so dobre pogoje, ki smo jih izkoristili, kot ekipa smo se povezali. Starejši so sprejeli najmlajšega člana, Martin in Miha pa sta se dobro znašla tudi v vlogi mentorjev mlajšima članoma.«

Po Koštomajevih podatkih so v La Parvi opravili skoraj 200 smučarskih kilometrov. Izpeljali so 60 km smuka ter prevozili 1200 vratic superveleslaloma in 2500 vratic veleslaloma. »Cilje, ki smo si jih zastavili pred odhodom, smo v celoti uresničili, fantje so imeli tudi dovolj premora, da so lahko zdržali naporne priprave,« je dodal trener.

V Južni Ameriki pustili 100 kilogramov opreme

Imeli so primerjavo z Italijani, Francozi, Nemci. »Dobro so se znašli, kar je dober obet. Vsak na svojem področju blestijo, upam, da bodo zdaj to vse znali združiti in prenesti v zimo,« si je zaželel. Slovenski smukači so sicer zadnji teden trenirali tudi z nekdanjo smukaško svetovno prvakinjo Ilko Štuhec.

V Južno Ameriko so odnesli s seboj kar 1600 kilogramov opreme. »Vrnili smo je nazaj 1500 kilogramov. Nekaj smo pustili za naslednja leta, da bomo lahko tam nadaljevali. Gre za količke in masažno mizo,« je še dejal Koštomaj.

Sezona v hitrih disciplinah se bo tokrat prvič začela že konec oktobra s premiernima smukaškima tekmama v Zermattu. Pred uvodnima smukoma na povsem novi in še nepreizkušeni progi s štartom na 4000 metrih nad morjem bodo vadili v začetku oktobra na ledeniku Saas Fee v Švici in nato mogoče tudi v Zermattu.

Naši smukači so se v sklopu priprav v Čilu udeležili tudi tekem južnoameriškega pokala in potrdili dobro delo v poletnem obdobju. Na obeh smukih se je najbolj izkazal Miha Hrobat, ki je enkrat za seboj pustil vso konkurenco, enkrat pa je osvojil tretje mesto.

Na dveh superveleslalomskih tekmah je nastopil tudi Martin Čater, ki je izpustil smuka. Nase je opozoril z drugim in sedmim mestom. V drugi najhitrejši smučarski disciplini je blestela francoska reprezentanca, Čatra pa je ugnal le Johan Clarey.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine