Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Risi pred SP na Bled vabijo Fince in Ruse

Pri slovenski hokejski reprezentanci si želijo dve močni pripravljalni tekmi
Risi so na zadnje med elito nastopili na olimpijskem turnirju pred dvema letoma, zdaj se želijo vrniti v skupino A svetovnega hokeja. FOTO: Matej Družnik/Delo
Risi so na zadnje med elito nastopili na olimpijskem turnirju pred dvema letoma, zdaj se želijo vrniti v skupino A svetovnega hokeja. FOTO: Matej Družnik/Delo
25. 2. 2020 | 09:00
4:20
Resda se privrženci Olimpije in Jesenic veselijo odločilnih tekem za končno razvrstitev v alpski ligi, tudi derbija v Podmežakli naslednji teden (ponedeljek, 2. marca), toda vrh hokejske sezone na Slovenskem bo nedvomno tivolsko svetovno prvenstvo skupine B, od 27. aprila do 3. maja. Risi bodo napadali vizum najvišjega svetovnega razreda, med pripravami naj bi se pomerili s tekmeci iz Finske in Rusije.

Prav v tem tednu je selektor Matjaž Kopitar na evropskem severu, na Finskem se pravzaprav počuti že prav domače, saj v zadnjih dveh letih kot oglednik moštva Los Angeles Kings podrobno spremlja hokejiste prav v tej deželi, obenem je tam tudi Kari Savolainen, že večkrat strokovni sodelavec omenjenega prvega moža reprezentančne klopi, prav Finec bo tudi pomladi na prvenstvu v Ljubljani pripadal spremljevalnemu štabu risov.

Selektor Matjaž Kopitar je v tem tednu na Finskem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Selektor Matjaž Kopitar je v tem tednu na Finskem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


In ti bi lahko uvodno pripravljalno tekmo za SP igrali prav proti Savolainenovim rojakom. Naključja ni: pri HZS se namreč pogovarjajo o gostovanju na Bledu moštva iz Vaase, zdaj zadnjeuvrščenega v močni finski ligi, pri katerem pa je na klopi Risto Dufva, v preteklosti, na olimpijskem turnirju v Pjongčangu ter nato na SP skupine B v Budimpešti član slovenskega strokovnega štaba.

»Želimo si dve kakovostni pripravljalni tekmi pred prvenstvom,« je selektor Kopitar dejal po uspešno opravljeni uvodni nalogi v sezoni, 1. mestu risov na uvodnem kvalifikacijskem turnirju za OI 2022, na jasnem pa si je bil, da nekaj dni pred tivolskim turnirjem ne bo mogoče igrati z neposrednimi tekmeci za vrnitev v skupino A – denimo Avstrijci, Madžari, Francozi –, reprezentance iz višjega razreda imajo svoje urnike že zdavnaj natančno sestavljene, na dlani je tudi, da bi za gostovanje katere od vodilnih velesil trpel domač proračun, ki je vse prej kot vreča brez dna ...



Brataš spet v Sloveniji?


Toda do uresničitve selektorjeve želje o dveh kakovostnih tekmah ni tako dolga pot, kot se morda zdi: drsalno močan in napadalno značilen finski hokejski pristop bi lahko predstavila omenjena Vaasa, hokej stroge discipline zlasti na svoji obrambni polovici pa t. i. olimpijska reprezentanca Rusije, ki jo vodi Oleg Brataš, pred poltretjim desetletjem vratar jeseniškega moštva. Gre sicer za selekcijo ruskih hokejistov, ki trkajo na dveri udarnega moštva, nazadnje so igrali na turnirju na Slovaškem, pred načrtovanim gostovanjem v Sloveniji se bodo zbrali v domači Moskvi in tam igrali dve tekmi s Francijo. Obe omenjeni preizkušnji risov s finskimi levi in z ruskimi medvedi bi bili v blejski dvorani, 21. in 23. aprila, saj bodo tam ves čas priprave slovenskih hokejistov do selitve v Ljubljano, dan ali dva pred začetkom prvenstva.

Žiga Jeglič bo med udarnimi risi na SP, včeraj je praznoval 32. rojstni dan.<br />
FOTO: Matej Družnik/Delo
Žiga Jeglič bo med udarnimi risi na SP, včeraj je praznoval 32. rojstni dan.
FOTO: Matej Družnik/Delo


Za našo hokejsko reprezentanco bo to 11. svetovno prvenstvo na ljubljanskem ledu, le nazadnje (2012) ni bilo tekem v Tivoliju, temveč v Stožicah, ko je 10.000 navzočih iz večera v večer spodbujalo rise. Toda obenem je bilo na dlani, da zaradi slabše vidljivosti na nekaterih mestih stožiška arena ni prav hokejska, zato se zdaj reprezentanca vrača v svoj stari ljubljanski dom. Več kot 3000 vstopnic na tekmo ne bo naprodaj, v hokejskih krogih se krešejo mnenja o (pre)visoki ceni. Paket vstopnic za vseh pet tekem posameznega moštva je zdaj na voljo za 135 evrov, največ zanimanja v tujini je na Madžarskem. To pa za deželo, ki tako vzneseno spodbuja svoje reprezentance in jih spremlja po vseh mogočih tekmovanjih, sploh ne preseneča!

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine