Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Povsod so že zmagovali, doma na Rogli še ne

Sedem slovenskih deskarjev bo skušalo unovčiti postavitev trenerja Izidorja Šušteršiča. Želja vsaj trije finalisti.
Slovenija bo imela na Rogli štiri kandidate za najvišja mesta (z leve): Roka Marguča, Glorio Kotnik, Tima Mastnaka in Žana Koširja. Desno trener in postavljalec proge Izidor Šušteršič. FOTO: Roman Šipić/Delo
Slovenija bo imela na Rogli štiri kandidate za najvišja mesta (z leve): Roka Marguča, Glorio Kotnik, Tima Mastnaka in Žana Koširja. Desno trener in postavljalec proge Izidor Šušteršič. FOTO: Roman Šipić/Delo
19. 1. 2019 | 06:00
4:18
Ljubljana – Kar težko je verjeti, da po zaslugi slovenskih deskarjev na snegu, ki so v preteklosti nizali vrhunske uspehe na vseh največjih tekmovanjih in v svetovnem pokalu zmagovali na domala vseh prizoriščih (in to počnejo še danes), Zdravljica na domači tekmi na Rogli doslej še ni zadonela. Danes, dva tedna pred vrhuncem sezone, SP v Park Cityju, je lepa priložnost za rušenje tradicije. Paralelni veleslalom se bo s kvalifikacijami začel ob 10. uri, izločilni boji ob 14. uri.

Še pred nekaj leti je bila slovenska zasedba na domači preizkušnji svetovnega pokala številčna in močna. Danes je le še močna. Vmes so namreč, eden za drugim, v pokoj kapljali Domen Janc, Izidor Šušteršič, Rok Flander, Jernej Demšar in nazadnje, po olimpijski zimi, še Jure Hafner. Ostala je zgolj še četverica standardnih udeležencev tekem svetovnega pokala, vendar pa lahko vsak iz nje poseže povsem na vrh. V sezoni je to že dokazal Tim Mastnak z decembrsko veleslalomsko zmago v Carezzi, drugo v karieri na tekmah te ravni. Dosedanji slovenski izplen s prvih treh tekem je izjemen: kar devet uvrstitev v izločilne boje ter po ena zmaga in četrto mesto.

»Šlo bo na tesno, razlike bodo majhne, zato sem se zadnje dni intenzivno pripravljal tako v telovadnici kot na snegu. Vem, da sem sposoben še enkrat poseči povsem po vrhu, s takšno miselnostjo grem tudi na štart,« zatrjuje Mastnak, ki bo konec meseca dopolnil 28 let in je bil na Rogli že štirikrat (tudi dvakrat lani) v četrtfinalu, še korak dlje pa je šel leta 2014, ko je v polfinalu pokleknil pred rojakom Žanom Koširjem, naposled pa obtičal tik pod odrom na četrtem mestu. Danes bo skušal izkoristiti tudi postavitev slovenskega trenerja Šušteršiča. Njegov pomočnik Gašper Oblak napoveduje vsaj tri finaliste.


Nezahteven teren


Že sedem nastopov na Rogli, ki jo pozna kot lasten žep, pa je zbral 32-letni Celjan Rok Marguč, a v polfinale ni posegel še nikdar, najboljši – peti – je bil leta 2013. »Tu imam seveda vselej najvišje ambicije, morda si želim celo nekoliko preveč, kar me na tekmi običajno omejuje. Upam in želim si, da bo letos drugače. Morda bi bila postavitev domačega trenerja na kaki težji progi prednost, na Rogli pa ni, saj je teren razmeroma nezahteven. Štiri dni pred tekmo nismo smeli trenirati na prizorišču, včasih smo ga tik pred zdajci 'peglali' brez konca, a se meni ni nikdar obrestovalo, morda celo nasprotno – predstavljalo mi je oviro,« pojasnjuje Marguč.

Prvič v poolimpijski zimi bo preizkusil daljšo desko, ki se je na treningih izkazala za zelo hitro, motivov pa mu seveda ne manjka: »Forma je dobra, navsezadnje sem edini v tej sezoni, ki se je na vseh tekmah prebil v izločilne boje, za korak naprej, četrtfinale, pa mi je vselej malo zmanjkalo. To je letos moj osnovni cilj na Rogli.« Slovenske barve bodo v moški konkurenci zastopali še Žan Košir, ki je na domačem prizorišču že štirikrat pristal na stopničkah, zmagal pa še ni, Črt Ikovic in novinec v svetovnem pokalu, 19-letni Jernej Glavan.

Med dekleti bo ob Jernejevi vrstnici Sari Goltes, ki je na progi Jasa tekmovala že lani in bo predvsem nabirala mednarodne izkušnje, na stopničke merila Gloria Kotnik, ki se je že trikrat v karieri prebila v polfinale, a koraka naprej doslej še ni storila, vselej je končala na nehvaležnem četrtem mestu, tudi lani na domačem izzivu: »Skrajni čas je za še en preskok, najlepše bi bilo skočiti na stopničke pred slovenskimi navijači. Domač teren je lahko dvorezen meč: prinaša določeno prednost, a tudi dodatni pritisk, ki pa ga znam premagati. Samozavestnejša sem, bolj razbremenjena in odpornejša na vpliv okolice kot v preteklosti. Če bom znala na tekmo prenesti nastope s treninga, bo zmagovalni oder blizu.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine