Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Pokazala, kdo je Petra iz Slovaške

Petra Vlhova, tekmovalka nekdanjega trenerja Tine Maze, s prvim zlatom v slovaški zgodovini.
Petra Vlhova je prva Slovakinja z naslovom svetovne prvakinje v zgodovini alpskega smučanja. FOTO: AFP
Petra Vlhova je prva Slovakinja z naslovom svetovne prvakinje v zgodovini alpskega smučanja. FOTO: AFP
14. 2. 2019 | 23:30
5:03
Po naslovu svetovne podprvakinje v kombinaciji je Petra Vlhova suvereno in samozavestno premagovala veter in zahtevne snežne razmere na veleslalomski tekmi ter se ovenčala z zlato kolajno, prvo v zgodovini za slovaško alpsko smučanje. »Končno sem vsem pokazala, kdo je Petra iz Slovaške,« je ponosno povedala junakinja dneva, ki postaja smučarsko vsestranska.

Vlhova je po prvem nastopu imela drugi čas, tekme se je lotila napadalno in agresivno. »Vedela sem, da sem bila na prvi progi hitra, a delala sem napake. V drugo sem šla bolj svobodno. Veliko sem tvegala, v zgornjem delu sem se dotaknila vrat, kar me je malo ustavilo. Rekla sem si, spusti smuči! Zdaj ali nikoli. In uspelo mi je. Postala sem svetovna prvakinja,« je vtise nizala 23-letnica in dodala, da ji prvi naslov svetovne prvakinje v zgodovini slovaškega smučanja pomeni izjemno veliko.



Razmere so bile zahtevne, zaznamovale so jih otoplitev in veter, kar je ustrezalo njenemu slogu. »Tudi na tekmi na Semmeringu (tam je prvič slavila v veleslalomu v svetovnem pokalu, op. a.) je bilo podobno. Vedela sem, da v takšnem znam smučati,« je razmišljala in dodala, da je bila presenečena, kako je proga zdržala glede na močen veter in dež, ki sta zaznamovala dan pred tekmo. »Ni bilo mehko. Glede na vreme je bila proga odlična. Skušala sem odmisliti veter, ne razmišljati o njem, ampak o svojem smučanju,« je povedala zmagovalka, za katero sta se zvrstili Viktoria Rebensburg s srebrom in Mikaela Shiffrin z bronom.

Veliko zaslugo ima za napredek in razvoj Vlhove njen trener Livio Magoni, ki je največje uspehe dosegal s Tino Maze. »Vesela sem, da lahko delam z njim, ima ogromno izkušenj. V zasebni ekipi je zelo pomemben člen. Z mano je opravil veliko delo in rada bi se mu zahvalila za to,« je poudarila zvezdnica, ki je v domovini v zadnjih dveh zimah izjemno priljubljena.

»Včasih je težko, pritisk je prevelik. Smo majhna država in če imaš rezultate, kot jih imam jaz ali kolesarski as Peter Sagan, nas obravnavajo kot heroje. Ko sem na štartu, hočem vse to odmisliti in ostati osredotočena na svoje smučanje, na to, kar rada delam. Lani sem se začela učiti tudi v tem oziru, še sem mlada in nekaj lekcij imam še pred sabo,« je o slavi in pritiskih povedala Vlhova, ki se zaveda, da mora ohraniti mirnost do slalomske tekme, na kateri bo bila bolj s Shiffrinovo.
 

Meta bi rada tekmo čim prej pozabila


Meta Hrovat, edina slovenska predstavnica na včerajšnji tekmi med trideseterico, je pričakovala veliko več. V cilju je bila po prvem nastopu potrta (dosegla je 13. čas), po koncu tekme, na kateri je nazadovala na 22. mesto z več kot tremi sekundami zaostanka, pa jezna.

»Nekatere so znale zahtevne razmere izkoristiti sebi v prid, zame pa je bila tekma težka s psihičnega gledišča. Dobra stvar je bila, da je veter pihal enakomerno tudi v finalu, ni bilo sunkov, je pa bil močnejši. Vendar menim, da ni bil razlog za razlike med tekmovalkami,« je dejala razočarana Gorenjka in poudarila, da ji podlaga in teren nista pisana na kožo.

»Morala sem se prepričati, da znam. Se zmotivirati, da je bilo za vse enako, da zame ni bilo nič slabše kot za druge,« je razkrila, s čim se je soočala: »Upam, da potegnem kaj pozitivnega iz te tekme, sicer pa si jo želim čim prej pozabiti in začeti na novo.«
Če bi šla še enkrat na štart, kaj bi spremenila? »Za boljši rezultat bi morala spremeniti vse, razen pristopa – na tekmo sem šla odločno in pri tem si nimam česa očitati. V smučanju pa bi se našlo veliko stvari, ki bi jih morala spremeniti,« je odgovorila 20-letnica in dodala, da se je v zadnjem času zelo dobro počutila na veleslalomskih smučeh.

V zadnjih dveh mesecih je imela težave z bolečinami v gležnju, včeraj to ni bilo moteče. Misli bo zdaj preusmerila v sobotni slalom, že danes jo čaka trening. »Moja naloga bo povrniti si pozitivno naravnanost z dobrimi zavoji,« je še povedala sogovornica, ki je bila vesela svojih navijačev, med njimi sta bila tudi njena starša. »Njihova prisotnost mi veliko pomeni, sploh zato, ker Åre ni blizu doma. Čutim, da so z mano in tukaj zame, vem pa, da tudi njim po tem veleslalomu ni lahko,« je sklenila misli pred priložnostjo za popravni izpit.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine