Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Po notah finskega najstnika

SP v hokeju: Jaromir Jagr v Bratislavi obiskal naslednike
Finski najstnik Kaapo Kakko je uvodni junak svetovnega prvenstva na Slovaškem. FOTO Reuters
Finski najstnik Kaapo Kakko je uvodni junak svetovnega prvenstva na Slovaškem. FOTO Reuters
12. 5. 2019 | 07:00
12. 5. 2019 | 22:32
2:50
Res se je osrednji hokejski dogodek sezone v Evropi komaj začel, do prestižnih izločilnih bojev pa je še poldrugi teden, a že uvodni trije dnevi so ponudili številne mojstrske poteze, predvsem v izvedbi novega finskega čudežnega dečka Kaapa Kakka. Prispeval je kar pet golov za zmagi s Kanado in s Slovaško.

Tako strokovnjaki kot običajni ljubitelji hokeja so si bili pred petkovim začetkom prvenstva na jasnem: udarni favoriti so Rusi z zvezdniško zasedbo iz NHL, sledili naj bi jim Američani, Švedi, Kanadčani, Čehi. Fincev tokrat nihče ni glasneje omenjal, splet okoliščin je pač botroval postavi, v kateri prevladujejo igralci iz domačega prvenstva. To seveda že dolgo sodi med bolj cenjene v evropskem hokejskem prostoru, a vodilni asi te nordijske dežele igrajo onstran Atlantika.

Tam je hokejska Severna Amerika spoznala že kopico odličnih finskih hokejistov, očitno pa se bo kmalu srečala z novim junakom. Kaapo Kakko je najprej zabil dva gola za uvodno finsko zmago proti Kanadi s 3:1, nato je kot trikratni strelec zablestel še dan pozneje v boju z gostitelji. Ti so na krilih uvodne zmage z Američani skupaj z vso deželo evforično pričakovali svoj drugi nastop na domačem ledu, igrali konkurenčno, ob koncu pa le ostali praznih rok – 2:4. Mož odločitve je bil omenjeni finski 18-letnik, učenec hokejske šole iz Turkuja, kjer je denimo nekoč postal imeniten napadalec Saku Koivu, vrsto let zvezdnik najuspešnejšega moštva zgodovine NHL – Montreal Canadiens.

Kakko tako postaja prvi favorit letošnjega nabora onstran Atlantika, ob njem je posebej podrčtano še ime Jacka Hughesa, ameriškega reprezentanta, ki bo prav jutri, tri mesece za Fincem, praznoval 18. rojstni dan. Finska tako z dvojčkom zmag za uvod optimistično nadaljuje prvenstvo, v katerem uživajo tudi že tradicionalno številni privrženci z evropskega severa. Zdaj pa ne le zavoljo zmag in mojstrovin omenjenega najstnika, temveč tudi imenitnega počutja na slovaškem vzhodu. »Kar preselil bi se v to deželo,« je dejal eden od Fincev, ko ni mogel verjeti, da vrček piva stane le evro, kar je krepko manj od cene v nordijskem svetu.

Seveda pa uživajo tudi tudi obiskovalci na prizorišču v Bratislavi, med njimi so najbolj številni sosedje iz Češke. Njihovi hokejisti so preskočili uvodni skandinavski oviri – Švedsko in Norveško –, reprezentančne naslednike pa je obiskal Jaromir Jagr in jim prenesel željo, naj zmagujejo do konca ter osvojijo lovoriko …

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine