Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Po norveškem zgledu tudi pri nas

Lampičeva v Estonijo, ne pa tudi v Dresden.
Glavni trener tekaške ekipe Nejc Brodar je zadovoljen z doslej opravljenim v sezoni.<br />
FOTO Roman Šipić/Delo
Glavni trener tekaške ekipe Nejc Brodar je zadovoljen z doslej opravljenim v sezoni.<br /> FOTO Roman Šipić/Delo
8. 1. 2019 | 20:34
2:58
Če bi se z razmišljanjem o utripu pri slovenski reprezentanci v smučarskem teku vrnili za eno leto, torej v olimpijsko sezono, bi hitro ugotovili, da toliko dobre volje kot v zadnjih tednih, takrat z izjemo nastopov Anamarije Lampič in Alenke Čebašek v Pjongčangu, ni bilo. Z dosedanjim ekipnim nabiranjem točk je novi glavni trener Nejc Brodar zelo zadovoljen.

Dobre volje pa ne more skriti niti ob spoznanju, da sta se prav omenjeni slovenski tekaški junakinji z zadnjih OI po daljši slovenski suši lotili vzpona na Alpe Cermis nad dolino Fiemme. »Seveda sem si po tihem želel, da bi se za konec uvrstili med najboljših dvajset na Touru, toda tudi ob pogledu na 21. in 22. mesto, ki sta ga zasedli v skupnem seštevku turneje, nikakor ne smemo biti razočarani. Že spoznanje, da sta pritekli do zadnje etape in se odločno z njo spopadli, je vredno izjemnih izkušenj za prihodnost,« je po prihodu z zahtevne turneje poudaril Brodar.


Norvežan razgrnil obzorja


Njegov spanec je v teh dneh lahko precej bolj miren kot predhodnikov. Stefano Saracco je v prejšnji sezoni resda uresničil načrt, da bi bila Lampičeva, predvidoma udarni reprezentančni adut, na najvišji ravni pripravljenosti v dneh olimpijskih iger, a med sezono takšne ekipne bere točk, kot so jo pri slovenski izbrani vrsti uprizorili v zadnjih dneh, še zdaleč ni bilo. »Z osebnimi trenerji reprezentantov in reprezentantk ohranjam profesionalen odnos,« ni dvomov za Brodarja, čigar prvi strokovni sodelavec je zdaj Ola Vigen Hattestad, olimpijski prvak iz Sočija 2014. Njegov prihod iz Norveške, nesporno udarne velesile smučarskega teka, je marsikomu v slovenskem taboru razgrnil nova obzorja, nad Hattestadovim deležem je Brodar, razumljivo, navdušen: »Razkriva nam marsikaj iz pristopa izjemne tekaške nacije z evropskega severa. Tam delajo zelo analitično, odprto razpravljajo o visokih ciljih, ni prostora za povprečje, preživita le profesionalizem in trdo delo. Podrobno se pogovarjamo o tem, kako se pripraviti na kakšno tekmo, kako se lotiti posamezne proge, kje stopnjevati ritem itn. Izkušnje olimpijskega zmagovalca so za naše tekmovalce zlata vredne.«

Sezona svetovnega pokala se bo ob koncu tedna nadaljevala v Dresdnu, kjer ne bo Lampičeve, a Gorenjka se že veseli šprinta in tekme na razdaljo v klasičnem slogu čez poldrugi teden v Estoniji. Med odštevanjem do svetovnega prvenstva v Avstriji, od 20. februarja do 3. marca, pa bo izbrana vrsta višinske priprave prestala na prelazu Lavaze, znanem paradižu za smučarski tek v italijanski deželi Trento.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine