Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Po manjši krizi in težavah se je spet lepo sestavil

Minuli konec tedna najbolje razpoložena slovenska smučarska skakalca Ema Klinec in Bor Pavlovčič. Novi zmagi za Marito Kramer in Halvorja Egnerja Graneruda.
Bor Pavlovčič je v Willingenu za vsega 3,8 točke zgrešil svoje krstne stopničke v svetovnem pokalu. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Bor Pavlovčič je v Willingenu za vsega 3,8 točke zgrešil svoje krstne stopničke v svetovnem pokalu. FOTO: Ina Fassbender/AFP
1. 2. 2021 | 06:00
7:36
Norveškega skakalnega asa Halvorja E. Graneruda v tej sezoni pravzaprav nič ne vrže iz tira – ne padec, ne spremenljive razmere, ne tekme z zgolj eno (maratonsko) serijo, kakršna je bila včerajšnja skoraj dveurna v Willingenu. »Grandex«, ki je bil razred zase na obeh preizkušnjah na veliki napravi Mühlenkopf, kot za stavo niza zmage (že 8) in se z dolgimi skoki približuje velikemu kristalnemu globusu. Od Slovencev je bil minuli konec tedna najuspešnejši Bor Pavlovčič.

Ni jih bilo malo, ki so za to sezono že odpisali 22-letnega smučarskega skakalca iz Dovjega pri Mojstrani. Toda mladi član ND Rateče-Planica se je po odličnem štartu predolimpijske zime 2020/21 in (manjši) krizi, v katero je padel prav na novoletni turneji, hitro pobral in se v soboto izkazal zelo dobrim četrtim mestom.



Tako si je Bor priskakal svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu; do tega konca tedna je najvišje med elito posegel s sedmim mestom konec lanskega novembra v Kuusamu. »V soboto sem imel zares super dan z najboljšo uvrstitvijo v karieri! Potem ko sem imel v zadnjem mesecu kar nekaj težav, sem se lepo sestavil. Upam, da bom v takšnem slogu tudi nadaljeval,« si je zaželel Pavlovčič, ki je bil po prvem »polčasu« kot tretji že na pragu krstnih stopničk. Na koncu je za tretjeuvrščenim poljskim šampionom Kamilom Stochom zaostal le za 3,8 točke.



Na drugi tekmi, katere regularnost je zelo vprašljiva, je bil naš najboljši Žiga Jelar na 12. mestu. »S tokratnim izkupičkom sem zelo zadovoljen, resnično sem vesel, da se je izšlo tako dobro,« je dejal 23-letni Besničan. Pavlovčič je po dolgem čakanju na vrhu zaletišča izvlekel 15. mesto, v seštevku točkovanja za Willingen 6 oziroma 5 (po neizpeljanih kvalifikacijah), v katerem je pred rojakom Danielom Andrejem Tandejem (10.000 €) in Nemcem Markusom Eisenbichlerjem (5000 €) glavno nagrado pospravil Granerud (15.000 €), pa je bil kot naš najvišje uvrščeni šesti.

image_alt
Še v Willingenu zberejo več nagrad kot na prestižni novoletni turneji


Ob Boru in Žigi (18. in 12.) je obakrat točke osvojil tudi v tej zimi najboljši slovenski skakalec Anže Lanišek (10. in 16.), v včerajšnji loteriji si je dve priskočil Tilen Bartol (43. in 29.), prekratka zanje pa sta bila povratnik Timi Zajc (42. in 43.) in novinec v svetovnem pokalu Lovro Kos (39.).


 

Nemški sneg kakor sladoled


Novih stopničk pa so se minuli konec tedna veselili v naši ženski reprezentanci. Ema Klinec, ki je pred tednom dni na Ljubnem prispevala levji delež k zgodovinski premierni zmagi Slovenije in med posameznicami navdušila z 2. mestom, se je slovesne razglasitve najboljših udeležila tudi v Titisee-Neustadtu, kjer je bila v soboto tretja. Vrhunsko pripravljenost je potrdila tudi včeraj (5.).

Ema Klinec iz tekme v tekmo potrjuje vrhunsko pripravljenost. FOTO: Blažž Samec/Delo
Ema Klinec iz tekme v tekmo potrjuje vrhunsko pripravljenost. FOTO: Blažž Samec/Delo


»S prikazanim sem zadovoljna. Moj prvi skok je bil malce zadržan, vendar brez večjih napak. Drugi nastop je bil boljši, toda tekma je bila na tako visoki ravni, da je bilo treba biti za stopničke stoodstoten,« je pojasnila 22-letna članica SSK Žiri in se z nasmeškom spomnila sobotnega podviga na doslej največji ženski napravi v svetovnem pokalu: »Dež, dež, dež. Glede na to, da je bilo tudi na Ljubnem prizorišče precej mokro, smo že skoraj navajeni takšnih razmer.« Ob tem je še dodala, da si želi še višje, a se dobro zaveda, da se morajo za najvišje uvrstitve pokriti vsi dejavniki.



image_alt
Boja skakalk za enakopravnost še zdaleč ni konec


Zelo dobro se je obakrat odrezala njena klubska kolegica Nika Križnar, ki je (do)skočila na 5. in 6. mesto. Nasmejana je bila tudi Jerneja Brecl (13. in 10.), ki je še drugič po Oberstdorfu '18 zaokrožila najboljšo deseterico (»Za mano je super dan. Boljša skoka sem tokrat prihranila za tekmo.«). Obakrat se je med dobitnice točk prebila tudi Urša Bogataj (20. in 13.). Titisee-Neustadt pa bosta poskušali čim prej pozabiti Katra Komar in Špela Rogelj, ki sta obakrat ostali brez točk.



»V boju za stopničke smo tokrat malenkost zgrešili, žal tudi številke niso bile na naši strani, smo pa dosegli čudovit ekipni iztržek,« je ocenil slovenski selektor Zoran Zupančič, ki je zaradi večdnevnega dežja sneg na jugozahodu Nemčije, kjer je obakrat zmagala Avstrijka Marita Kramer in se še utrdila na vrhu skupne razvrstitve, primerjal s sladoledom. Naslednje tri preizkušnje bodo od petka do nedelje v Hinzenbachu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine