Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ludvikov oče priznal premoč le Lindviku in Satu, Jelarju mali globus

Kakšen zaključek sezone v Planici! Peter Prevc je s 3. mestom poskrbel za slovenske stopničke, veliki kristalni globus Rjojuju Kobajašiju, mali Žigi Jelarju.
Gasilska fotografija slovenske reprezentance za konec nepozabne sezone. FOTO: Matej Družnik/Delo
Gasilska fotografija slovenske reprezentance za konec nepozabne sezone. FOTO: Matej Družnik/Delo
Š. R., STA
27. 3. 2022 | 09:42
27. 3. 2022 | 17:00
13:42

Boj za veliki kristalni globus ni bil napet, zanesljivo ga je osvojil Japonec Rjoju Kobajaši, potem ko je Karl Geiger že v prvi seriji nastopil precej povprečno (225 metrov), kljub odličnemu drugemu poletu, odneslo ga je do 242 metrov, pa ni uspel preprečiti japonskega slavja. Kobajaši je slavil s poletoma, dolgima 235,5 in 230,5 metra, kar je bilo dovolj za osmo mesto. Hitro je tudi postalo jasno, da bo mali kristalni globus v seštevku smučarskih poletov ostal v dolini pod Poncami, saj sta se zanj spopadla domača matadorja Timi Zajc in Žiga Jelar, za katerima je preveč zaostal Avstrijec Stefan Kraft. Jelar je v tesnem obračunu na koncu premagal rojaka in si zagotovil cenjeno lovoriko.

Zmago na nedeljski tekmi v velikem slogu slavil Norvežan Marius Lindvik (455,1 točke), ki je po vodstvu v prvi seriji v finalni z 245,5-metrskim poletom za piko na i postavil še nov osebni rekord. Pred 12.500 gledalci je Petra Prevca (438,6) uspel poleg Norvežana ugnati le še Japonec Jukija Sato (446,8). Jelar (435,2) je s šestim mestom osvojil mali kristalni globus za polete, tekmo Planica 7 pa v nedeljo četrti Zajc (437,2).

Jelar: Malega globusa sploh še nikoli nisem videl v živo

Za Petrom Prevcem na tretjem mestu pa so se zvrstili Zajc, peti Anže Lanišek (435,7 točke), ki je poletel do osebnega rekorda 244,5 metra, šesti Jelar (435,2) ter sedmi Cene Prevc (425,4), ki je prav tako poletel do osebnega rekorda 246 m, kar je bila daljava dneva. Uspeh je dopolnil Lovro Kos (389,4) z 20. mestom.

V pokalu narodov so Slovenci končali na drugem mestu; do zadnje tekme so celo bili boj za zmago z Avstrijci, ki so bili na koncu sezone boljši zgolj za 47 točk in se veselili prve tovrstne lovorike po osmih letih.. V dolino pod Poncami se je sicer za pravi planiški praznik od sredinega preizkusa letalnice bratov Gorišek po informacijah organizatorjev za finale 43. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih zgrnilo kar 59.000 gledalcev. Ti so po dveh letih koronskega premora lahko uživali v odličnih nastopih Slovencev.

»Pri prvem poletu sem šel na vse ali nič, tako je bilo tudi v finalni seriji. Res sem užival, verjetno pa se še ne zavedam, kaj vse nam uspeva, samo hvaležen sem, da sem lahko del te zgodbe. Malega kristalnega globusa sploh še nikoli nisem videl v živo! Zato sem si ga ogledal že v izteku, da bom sploh videl, kako ta stvar izgleda! (smeh) In zdaj jo bom lahko gledal do konca svojega življenja ...« je za TV Slovenija povedal Jelar.

Peter Prevc: Pred nordijskim SP bo glavna naloga tempiranje forme

Peter Prevc je za konec sezone v Planici trikrat stal na zmagovalnem odru, na zadnji tekmi nepozabne sezone 2021/22 je bil tretji. Kot najstarejši v ekipi pri 29 letih se je ozrl tudi proti naslednji sezoni, v kateri bo Planica gostila svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah.

Rojaki čestitajo Petru Prevcu za odličen finalni polet, ki mu je prinesel stopničke. FOTO: Matej Družnik/Delo
Rojaki čestitajo Petru Prevcu za odličen finalni polet, ki mu je prinesel stopničke. FOTO: Matej Družnik/Delo

»Zadnja tekma sezone je bila res izjemna, vsi fantje smo leteli zelo daleč. Rekorda pa žal ni bilo, čeprav sem ga bil sposoben,« je dejal v prvi izjavi za TV Slovenija. »Krila za naslednjo sezono imam že kar nekaj časa odprta, hitro moramo narediti načrt, kaj nam je letos zmanjkalo. Naša največja naloga pa je, kako tempirati formo,« je še menil najstarejši od bratov Prevc.

Veliki globus je kot že rečeno pripadel Rjojuju Kobajašiju (1621 točk), ki je z osmim mestom zanesljivo ugnal v nedeljo šele 16. Geigerja (1515). Petindvajsetletni Kobajaši je drugič v karieri slavil skupno zmago v pokalu, čeprav je decembra zaradi koronske okužbe izpustil kar nekaj tekem. To sezono je dobil osem tekem, prejel je tudi zlatega orla ter postal olimpijski prvak na srednji ter podrpvak na veliki skakalnici v Pekingu.

Zgodovinsko: prvič trije med najboljšo deseterico v skupnem seštevku

Prvič v zgodovini je imela Slovenija tri skakalce med najboljšo deseterico svetovnega pokala. Najboljši Slovenec je bil Lanišek (936) na sedmem mestu, Zajc (711) je bil osmi, Cene Prevc (657) pa deseti.

»Noro! kaj naj rečem? Danes sem res užival. Šel sem na polno, šel sem z užitkom, skušal sem se sprostiti, kolikor se le da. Ko sem videl, da gre daleč, sem si rekel le: 'Ne pozabi na telemark!' Lepa sezona je za mano,« je dejal Lanišek v izjavi za TV Slovenija, in glede pokala narodov, ki so ga Slovenci končali na drugem mestu, dodal: »Škoda, zmanjkalo nam je 47 točk, ampak drugič jih bo treba prej nabirati, če hočemo kaj več. Na koncu smo pokazali res vrhunske skoke, vrhunsko formo. Upam, da drugo leto to vsi skupaj še dvignemo na višjo raven.«

Hrgota: Fantje so sposobni še marsičesa

Glavni trener slovenskih smučarskih skakalcev Robert Hrgota je po koncu sezone 2021/22 sijal od sreče ob pogovoru z novinarji. Zadovoljen je bil s potekom tekmovalnega obdobja, a hkrati poudarja, da so njegovi varovanci sposobni še marsičesa ter da je rezerv še kar nekaj.

»Veseli me, da smo z B- in A-ekipo naredili lepe temelje ter močno reprezentanco. Kot smo rekli, je mogoče zmanjkalo nekaj konstantnosti. Vsak je imel nekaj padcev, za katere si želimo, da jih naslednjo sezono ne bi bilo. Seveda so želje eno, kako nam bo to uspelo, pa drugo. Želimo to ekipo nadgraditi, če se bo dalo. Želim, da fantje še naprej delajo tako, kot so doslej. Sposobni so še marsičesa,« je v mešani coni poudaril glavni trener.

Takoj po koncu podelitve si je privoščil požirek hruškovega žganja, ki mu ga je v dar za celotno sezono podaril Cene Prevc. Nazdraviti ni bilo težko: »Super sezona, razen tistega 'kiksa' na novoletni turneji, kjer smo si dovolili, da so nas zunanji dejavniki vrgli iz tira, da nismo pokazali, česa smo sposobni. Mogoče je manjkala pika na i na olimpijskih igrah s posamično kolajno, Peter (Prevc) je bil četrti. Vikersund se nam je zelo lepo izšel, z nekaj več ... ne ravno sreče, temveč lepših doskokov, bi imeli dve zlati medalji. Za konec pa sanjska Planica in drugo mesto v pokalu narodov. Nimam česa dodati, lepa sezona.«

Dosežki Kobajašija spoštovanja vredni

Največ rezerv vidi pri konstantnosti. Pri tem poudarja, da če želiš med najboljše tri v posamičnem seštevku, moraš biti celo sezono zraven.

»To smo videli pri Rjojuju Kobajašiju in Karlu Geigerju z minimalnimi odstopanji. Le tako si lahko v boju za veliki kristalni globus. Mogoče je tako treba nadgraditi to, kar smo delali,« je dejal 33-letnik na čelu A-reprezentance. Kot trener se je posebej razveselil drugega mesta v pokalu narodov, v katerem je Slovenija za vsega 47 točk zaostala za Avstrijci. V deseterici je imel prvič v zgodovini slovenskih nastopov v svetovnem pokalu kar tri svoje varovance.

Trener Robert Hrgota med druženjem z navijači po sobotni ekipni tekmi. FOTO: Matej Družnik/Delo
Trener Robert Hrgota med druženjem z navijači po sobotni ekipni tekmi. FOTO: Matej Družnik/Delo

»Odlično sedmo, osmo in deseto mesto. Trije fantje med deset in šest med dvajset. Zelo lepo. Je pa bilo šest fantov boljših in treba je pogledati, zakaj so bili boljši ter ali jih lahko premagamo. Drugo mesto v pokalu narodov je lepa nagrada za celotno sezono. Zelo smo bili blizu kot marsikje drugje v sezoni. Mogoče je to nek povzetek sezone. Odlično s kančkom grenkega, a vseeno sladkega priokusa.«

Na koncu sezone se je izkazal tudi Žiga Jelar, ki je uvod izpustil zaradi dolgega prebolevanja po covidu-19. Njegovega uspeha se je šef trenerskega štaba še posebej razveselil. »Danes me ni več presenetil. Je pa prikazal odločne polete. Takšni ti prinesejo globus. Šel je brezkompromisno vsak skok od Oberstdorfa naprej. Tukaj ni nikogar, ki mu ne bi privoščil te nagrade. Kobajaši? Ti fantje so pol leta od doma, ne smejo zapustiti Evrope. Da glava zdrži tak ritem, to so težke stvari. Če gre, je lažje, če imaš krizo, je toliko težje. Vse to je spoštovanja vredno. Nam se je zdela dolga sezona, kako mora biti šele njemu, ko je toliko časa od doma. Zasluženo je bil najboljši.«

Zdaj ga čaka še oddaja letnih poročil in iskanje idej, kako nastaviti temelje za prihodnjo sezono. »Poročila imamo že v sredo, tako da bomo skušali jutri to dokončati. Pogovori bodo stekli z zvezo in verjamem, da se nam bo uspelo dogovoriti, da ostanemo in nadaljujemo delo. Potem pa, če bo vse normalno, če bo dogovor, nadaljujemo naslednjo sezono,« je še dodal. Dotaknil se je tudi planiškega vzdušja in družnega navijanja. Iz tega je povlekel vzporednice z današnjo slovensko družbo. »Zelo lepo je bilo v Planici videti, da so ljudje tako povezani, da tako navijajo. Mogoče je v teh časih tega malo manjkalo. Želim, da bi se ta povezanost prenesla zunaj Planice in da bi se v teh težkih časih bolj razumeli.«

Severin Freund je v dolini pod Poncami sklenil kariero. FOTO: Matej Družnik/Delo
Severin Freund je v dolini pod Poncami sklenil kariero. FOTO: Matej Družnik/Delo

Freund v Planici končal kariero

Med tistimi, ki so v Planici končali športno pot, je tudi nekdanji skupni zmagovalec svetovnega pokala, Nemec Severin Freund.

»V zadnjih tednih je postalo jasno, da je čas za konec kariere,« je na finalu svetovnega pokala na letalnici v Planici dejal Freund. »Imel sem res lepa leta, v katerih sem nabral veliko dragocenih izkušenj. Zdaj lahko zaprem to poglavje v svojem življenju tako, kot sem si ga zamislil,« je nemška tiskovna agencija dpa navedla 33-letnega Bavarca, ki je kariero danes sklenil s poletoma, dolgima 190,5 in 215 metrov.

Ta je v sezoni 2014/15 kot zadnji Nemec osvojil svetovni pokal, takrat po hudem boju s Petrom Prevcem, ko sta oba sezono končala z enakim številom točk, a je imel Nemec več posamičnih zmag. Freund je sicer osvojil tudi ekipno olimpijsko zlato 2014, na svetovnih prvenstvih v skokih in poletih je zbral enajst kolajn, v svetovnem pokalu pa je vpisal 22 posamičnih zmag, zadnjo novembra 2016.

Njegovo kariero so zaznamovale tudi zdravstvene težave, po več poškodbah, med drugim tudi po dveh strganih križnih vezeh, se zadnja leta ni vrnil na nekdanjo raven. Kljub temu je v zadnjem obdobju pokazal napredek in se pred dvema tednoma veselil ekipnega srebra na SP v poletih v Vikersundu.

»Severin pušča veliko vrzel v reprezentanci v športnem in osebnostnem smislu,« je dejal glavni trener Nemčije Stefan Horngacher. »Obžalujemo, a spoštujemo njegovo odločitev in storili bomo vse, kar je v naši moči, da ga ohranimo v naših vrstah tudi v prihodnje.«

To napoveduje tudi sam Freund: »Smučarski skoki so moja velika strast in zaradi tega mi bije srce. Zato bom s tem športom ostal povezan do konca življenja.«

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
Rojaki čestitajo Petru Prevcu za odličen finalni polet, ki mu je prinesel stopničke. FOTO: Matej Družnik/Delo
Rojaki čestitajo Petru Prevcu za odličen finalni polet, ki mu je prinesel stopničke. FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine