Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Peter se z okrepljeno samozavestjo vrača z Japonske

V Saporu zmagi Japonca Jukije Sata in Avstrijca Stefana Krafta, brata Prevc na nehvaležnem četrtem mestu.
Peter Prevc ni skrival zadovoljstva po včerajšnjem finalnem skoku v Saporu. FOTO: AFP
Peter Prevc ni skrival zadovoljstva po včerajšnjem finalnem skoku v Saporu. FOTO: AFP
3. 2. 2020 | 06:00
9:19
Ljubljana – Slovenski smučarski skakalci so v Saporu proslavljali že izjemne uspehe, navsezadnje so na veliki napravi Okurajama slavili že šest zmag v svetovnem pokalu, pod vodstvom selektorja Gorana Janusa celo dve trojni (v letih 2014 in 2016). Minuli konec tedna so naši reprezentanti ostali brez stopničk, a so se na Japonskem spet predstavili v lepi moštveni luči.

Na sobotni tekmi se je zmagovalnemu odru najbolj približal Domen Prevc, ki je z drugim dosežkom finala s 13. mesta skočil na četrto. Od tretjeuvrščenega Poljaka Dawida Kubackega ga je na koncu ločilo vsega 1,3 točke. »Uspela sta mi dva v redu skoka in na koncu se mi je lepo izšlo, tako da sem zadovoljen,« je bil dobro razpoložen 20-letnik iz Dolenje vasi, potem ko je dosegel svojo najboljšo uvrstitev v sezoni.

Med deseterico se je prebil tudi njegov brat Peter, ki je bil zadovoljen z dosežkom (7.), ne pa tudi s svojima skokoma. »V drugi seriji sem imel srečo, da sem imel vzgornik na pravem mestu skakalnice in sem lahko tudi zaradi tega napredoval,« je priznal 27-letni član kranjskega Triglava, ki je v finalu preskočil enajst tekmecev.
Domen Prevc je v soboto poletel do svoje najboljše letošnje uvrstitve. FOTO: AFP
Domen Prevc je v soboto poletel do svoje najboljše letošnje uvrstitve. FOTO: AFP


Sostanovalca na potovanjih Anže Lanišek in Timi Zajc sta si »bratsko« delila 17. mesto, pri čemer je 23-letni Domžalčan v drugi seriji izgubil sedem mest, štiri leta mlajši Hramšan, ki je bil v poskusni seriji s 145,5 metra še najdaljši med vsemi, pa jih je pet pridobil. Tik za njima je kot peti slovenski dobitnik točk pristal Cene Prevc.

Zmaga je predvčerajšnjim ostala doma. A ne po zaslugi udarnega japonskega aduta Rjojuja Kobajašija, ki je po prvi seriji še vodil in po ponesrečenem drugem nastopu zdrsnil na 15. mesto. Iz njegove sence je skočil »mali velikan« Jukija Sato, ki je s 160 cm najnižji skakalec med svetovno elito, med katero je slavil že drugo zmago po decembrskem podvigu v Nižnem Tagilu.
 

Peter kakor Domen napadel s 13. mesta


Iz slovenskega zornega kota se je podobno razplet(a)la tudi druga tekma v Saporu, na kateri je bila najvišja slovenska uvrstitev vnovič nehvaležno četrto mesto. Tik pod stopničkami je pristal Peter Prevc, ki je finalni napad – kot dan prej njegov brat Domen – začel s 13. mesta. »To je bila odlična tekma, na kateri sem naredil zelo dobra skoka. Sploh drugi je bil vrhunski. Z njim sem v finalu močno napredoval, kar mi vliva samozavest za naslednje preizkušnje,« je najboljši slovenski skakalec, ki je v skupni razvrstitvi zdrsnil na 9. mesto, potegnil črto pod prireditev na Japonskem.
Anže Lanišek se je včeraj izkazal z desetim mestom. FOTO: AFP
Anže Lanišek se je včeraj izkazal z desetim mestom. FOTO: AFP


Petrov uspeh sta včeraj dopolnila Zajc in Lanišek, ki sta tekmo končala na sedmem oziroma 10. mestu, do točk pa se je s 23. mestom dokopal tudi Domen Prevc. Prekratka za finale sta bila Cene Prevc in Rok Justin.

Razred zase je bil Avstrijec Stefan Kraft, ki je za kar 21,1 točke ugnal drugouvrščenega Nemca Stephana Leyheja. »Obožujem to napravo, na kateri vedno skačem dobro,« se je druge zmage v sezoni in skupno 18. v svetovnem pokalu, s katero je potrdil vodstvo v skupnem seštevku, veselil nosilec rumene majice. Na veselje domačih navijačev je bil tretji Rjoju Kobajaši. Naslednjič se bodo za točke svetovnega pokala potegovali konec tedna v Willingenu.

 

V soboto dve v top 10, včeraj nobena


Najboljše skakalke so se med seboj merile v Oberstdorfu, kjer se je obakrat na vrh zavihtela Kraftova soseda Chiara Hölzl, ki je za nameček v soboto poletela do novega ženskega rekorda (141,5 m) velike naprave pod Senčno goro. Na obeh tekmah je bila druga Norvežanka Maren Lundby, na najnižjo stopnico sta skočili Chiarini rojakinji Daniela Iraschko-Stolz in Marita Kramer.

Slovenke so bile bolje razpoložene v soboto, ko sta se Nika Križnar (5.) in Ema Klinec (10.) prebili med deseterico. Včeraj je Klinčeva pristala na 12. mestu, Križnarjeva na 16., v finalu pa sta nastopili tudi Katra Komar (23.) in Špela Rogelj (27.), ki je dan prej tekmo končala na 28. mestu. Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v Hinzenbachu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine