Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ne želi si, da bi bili rekordi tisto, kar jo motivira

Mikaela Shiffrin bo po sezoni zgodovinskih mejnikov še naprej načrtno izbirala tekme. Glavno besedo ima telo.
»Minula sezona je bila izjemna, morda celo preveč. Zato moram biti tudi realna,« je pri novih ciljih previdna Mikaela Shiffrin. FOTO: Reuters
»Minula sezona je bila izjemna, morda celo preveč. Zato moram biti tudi realna,« je pri novih ciljih previdna Mikaela Shiffrin. FOTO: Reuters
6. 11. 2019 | 06:00
7:05
Prva zvezdnica belih strmin Mikaela Shiffrin v novi smučarski sezoni brani štiri lovorike – veliki kristalni globus in tri male; v slalomu, veleslalomu in superveleslalomu. Zelo radovedna je, kako daleč lahko poseže še v smuku. Smučarski strokovnjaki se sprašujejo, ali lahko Američanka zimo zaznamuje z globusi v vseh disciplinah. »Minula sezona je bila izjemna, morda celo preveč. Zato moram biti tudi realna,« je previdna 24-letnica.

V novo sezono za svetovni pokal – ta se bo nadaljevala 23. novembra s slalomom v Leviju – je štartala z največ medijske pozornosti. Shiffrinova že dolgo ni več najstnica z otroškim nastopom, ki postreže s kakšnim brezglavim odgovorom, temveč dama, ki skrbno in načrtno gradi svojo javno podobo. Tudi besede, ki jih izbira v svojih izjavah za medije, in misli, ki jih razvija, so prijetne za športne množice. V letošnjem pripravljalnem obdobju je na družbenih omrežjih sledilcem odprla vrata še v svojo zasebnost, pokazala je prostore nove hiše, pa tudi druge talente – navdušila je s posnetkom, v katerem igra kitaro in prepeva.

»Vedno sem bila samo – jaz. V preteklosti se mi je zdelo, da bi morala to zadržati zase. Zdaj se malo bolj udobno počutim tudi v tem, da svoj prosti čas delim z javnostjo. Zabavam se, uživam v tem, kar sem,« je na alpskem forumu v Söldnu pojasnjevala šampionka, ki je v minuli sezoni dosegla rekordnih 17 zmag v svetovnem pokalu.



In to ni bil edini mejnik, ki ga je v minuli zimi izboljšala. »Ne bom lagala, da rekordi niso pomembni. Vedno je lepo doseči nek mejnik. Upam pa, da se bom ob vsakem počutila, kot da je to bil le še en oddelan dan v pisarni. Nikakor si ne želim, da bi bili rekordi tisto, kar me motivira – da bi presegli mojo strast do športa in tekmovalni duh,« se trudi, da bi ostala ljubezen in užitek do smučanja še vedno na prvem mestu in upa, da bo nekega dne kdo presegel tudi njene dosežke.
 

Slalom dala na stran


V minuli zimi so nekateri zvezdniki, kot sta Lindsey Vonn in Bode Miller, izrazili začudenje, da se Američanka ne udeležuje vseh tekem. Odločno se je odzvala, da je to pač njena pot, takšna, kot si jo je izbrala. V njeni ekipi so premišljeno izbirali preizkušnje, na katerih je nastopala, da ne bi bila fizično in psihično povsem izžeta.

»Spet bom poslušala svoje telo in se na podlagi tega odločala, kje bom nastopila in kje ne. Ne bom tekmovala na vsakem prizorišču. Vsako leto se zdi, da je koledar bolj poln, vse več je zato usklajevanja. Zelo sem hvaležna, da imam okrog sebe izjemno ekipo, ki mi pri tem pomaga,« se Shiffrinova dobro zaveda svojih meja. »Skušam ne preseči rob svojih zmogljivosti, skupaj s trenerji ustvarimo več načrtov, imamo jih skorajda za celotno abecedo in iščemo pravega, takšnega, pri katerem bom največ izvlekla od tekem, treninga in počitka, zraven pa še uživala,« je razkrila strategijo, h kateri jo je pred leti spodbudil tudi nasvet Tine Maze.

O tem, naj raje posluša svoje telo, kot pa nastopi na vsaki tekmi in ga povsem izčrpa, ji je pred leti svetovala tudi Tina Maze. FOTO: Tomi Lombar/Delo
O tem, naj raje posluša svoje telo, kot pa nastopi na vsaki tekmi in ga povsem izčrpa, ji je pred leti svetovala tudi Tina Maze. FOTO: Tomi Lombar/Delo


V minuli zimi je bil eden od glavnih ciljev končati sezono močnejša, kot je vanjo štartala. Kar ji je tudi uspelo. Sezono je končala z zmago na zadnji tekmi. »V veleslalomu sem pokazala eno od svojih najmočnejših predstav, bilo je zares posebno. Želim si, da bi bilo enako tudi v 2019/20,« njen pristop ostaja enak.

Mathieu Faivre je bil njen izbranec dve leti. V pripravljalnem obdobju sta se s francoskim veleslalomistom razšla. FOTO: Facebook
Mathieu Faivre je bil njen izbranec dve leti. V pripravljalnem obdobju sta se s francoskim veleslalomistom razšla. FOTO: Facebook
V pripravljalnem obdobju je opravila več treningov s tekmicami kot v preteklosti. Se je pa manj posvečala svoji paradni disciplini. »Slalom mi je najbolj pri srcu, je kot moj najboljši prijatelj, z mano je ves čas, zelo sem mu predana. A hkrati je prva disciplina, ki jo dam na stran, ko hočem trenirati druge. V tem poletju ga nisem vadila skoraj nič. Ampak vsakič, ko stopim na slalomske smuči, se vsi občutki hitro obudijo. In še bolj se zabavam, ker ni več edina disciplina, ki jo treniram. Moja motivacija je visoka v vsaki disciplini in slalom ni izjema,« je samozavestna lastnica treh velikih globusov, ki se je v pripravljalnem obdobju po dveh letih zveze razšla s francoskim veleslalomistom Mathieujem Faivrejem.
 

Če ne uživaš, v čem je smisel?


Sezono brez velikega tekmovanja bo izkoristila za več preizkušenj v hitrih disciplinah. »V obdobju, v katerem je ponavadi na sporedu svetovno prvenstvo ali pa olimpijske igre, bi tokrat lahko bolj raziskovala hitre discipline, se spoznala s progami, ki jih še nisem izkusila. Tega se zelo veselim. Bomo videli, kako bo šlo, a najbolj pomembno je, da v tem uživam – kar ni vedno enostavno. Veliko tekmovalk smuča pod pritiskom, da morajo nekaj pokazati, tudi sama sem to čutila. A če ne uživaš, v čem je smisel?« se je vprašala zmagovalka 60 tekem z svetovni pokal, ki ima na večni lestvici pred sabo le še štiri legende – Annemarie Moser-Pröll (62), Marcela Hirscherja (67), Vonnovo (82) in Ingemarja Stenmarka (86).

Američanka ni več najstnica z otroškim nastopom, ampak dama z izdelano javno podobo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Američanka ni več najstnica z otroškim nastopom, ampak dama z izdelano javno podobo. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Zdaj je ona prva zvezda panoge, saj je karavana v novo sezono vstopila brez številnih šampionov, med katerimi sta zgodovinsko izstopala Hirscher in Vonnova. »V moji prvi sezoni za svetovni pokal je Hirscher osvojil svoj prvi veliki kristalni globus. Torej, odkar tekmujem, je osvajal skupni seštevek. Veliko spoštovanje gojim do tekmovalcev, ki so si, ko so na vrhu, zmožni reči, da je čas za nekaj drugega in se športno upokojiti. Težko je narediti ta rez, ko si uspešen,« se je priklonila avstrijskemu asu, ki je dvignil panogo na višjo raven, tudi z rekordnimi osmimi velikimi globusi.

Shiffrinova pravi, da bo poslej drugače, saj nihče ne more stopiti v čevlje takšnih asov, vendar pa ima alpsko smučanje veliko izjemnih osebnosti, ki so zdaj dobili več prostora, da še bolj pridejo do izraza. Zato jo za prihodnost nikakor ne skrbi.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine