Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Napeto pred Žanovim petkom in Anino soboto

V Franciji je napočil čas tradicionalnih tehničnih disciplin. Višje temperature ne kvarijo odličnih prog.
Žan Kranjec veliko pričakuje od nastopa v veleslalomu. FOTO: Matej Družnik
Žan Kranjec veliko pričakuje od nastopa v veleslalomu. FOTO: Matej Družnik
14. 2. 2023 | 19:00
14. 2. 2023 | 21:05
4:30

Toplo-hladno! Tako so v slovenskem reprezentančnem taboru s prispodobo strnili oceno po uvodnem tednu največjega tekmovanja v sezoni. Prepletala sta se dobra volja in tudi kakšno razočaranje, kot pogosto v preteklosti so si sledila vprašanja, če je bilo mogoče, seveda v primeru Ilke Štuhec, osvojiti kolajno. Toda za to bodo v prihajajočih dneh nove priložnosti. V sicer pravljičnem okolju neštetih kilometrov imenitnih belih strmin.

Svetovna prvenstva so v preteklosti razgrinjala različne podobe: od vznesenih privržencev Marcela Hirscherja v Schladmingu pred 10 leti do švicarske urejenosti in (pre)visokih cen v St. Mortizu ali številnih prestavitev tekem zaradi megle in sneženja na Japonskem. Francija 2023 je drugačna, morda je med naštetimi okoliščinami še najbližja draginji, toda po njej smučarska središča, zlasti po koncu pandemije, slovijo.

Pa ne le na letošnjem prizorišču, kjer proge svetovnega prvenstva predstavljata le dva odstotka (!) površine vseh razpoložljivih v območju nad Courchevelom, Meribelom in drugimi kraji, na katerih so leta 1992 gostili zimske olimpijske igre. Še posebej so se zapisale v slovenski spomin, saj je takrat šlo za premierni nastop na vrhunski tekmovalni ravni pod zastavo samostojne slovenske države.

Tudi Ana Bucik je na trnih pred svojim vrhuncem. FOTO: Vladimir Simicek/AFP
Tudi Ana Bucik je na trnih pred svojim vrhuncem. FOTO: Vladimir Simicek/AFP

Zdaj je seveda pomembno, da se smučarska karavana dobro počuti v prijetnih sončnih žarkih in vsaj za zdaj domala brezhibnih razmerah za vadbo. »Dobro, res so zdaj temperature višje kot v prvem tednu svetovnega prvenstva, toda ponoči je hladno. Proga je takrat utrjena in naslednji dan ni težav,« je dejal naš nekdanji reprezentant Rene Mlekuž, ki zdaj pri slovenski alpski izbrani vrsti skrbi za stike z javnostjo.

Danes paralelni veleslalom

Podobno kot drugi spremljevalci naših akterjev belih strmin se veseli prihajajočih dni in klasičnega slalomsko-veleslalomskega sporeda. Toda še pred tem bo danes ob 12. uri po napovedih sodeč na vrsti zanimiva tekma fantov in deklet v paralelnem veleslalomu. Sinoči so opravili kvalifikacije, v naši reprezentanci so se odločili za bolj izkušeno zasedbo kot dan prej. Zlasti v moški vrsti. Skozi sito se je slednjič prebil le Žan Kranjec z 8. mestom, Štefan Hadalin je bil 32., pri dekletih pa Neja Dvornik 17. in Nika Tomšič 31.

Za Štefana Hadalina bo osrednji preizkus nedeljski slalom- FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Za Štefana Hadalina bo osrednji preizkus nedeljski slalom- FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Kranjec je pripotoval v Courchevel ob prvi obletnici svojega največjega uspeha, srebrne olimpijske kolajne v veleslalomu na Kitajskem. V ponedeljek je prvič preizkusil progo v umirjenem ritmu, zdaj se bo napetost pričakovanja do petkove tekme sezone stopnjevala. V veleslalomu bo na štartu predvidoma tudi Hadalin, za katerega pa bo osrednji preizkus nedeljski slalom, obenem sklepna tekma šampionata. Takrat bo padel zastor nad tekmovanjem in napočil bo čas za slovensko oceno.

Bera iz »1. polčasa« ponuja dve uvrstitvi med deseterico najboljših, lep nastop Ilke Štuhec in tekmovalno podobo Mihe Hrobata na precej višji ravni kot v dneh treninga. Razočaranju se ni mogel izogniti Martin Čater, povrhu je še presmučal kamen in smučka ni bila več brezhibna ...

Udarna aduta prihajajočih dni bosta srebrni olimpijec Žan Kranjec in Ana Bucik. Slednja po ponedeljkovem treningu in včerajšnjem prostem dnevu nadaljuje priprave za soboto in svojo najpomembnejšo tekmo sezone. Z veseljem je prišla na prizorišče lanskega finala sezone, na katerem je bila četrta v slalomu. Zdaj bi bila rada vsaj mesto višje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine