Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Na domačih tleh dolžnost, da nastopijo dobro

Danes v kvalifikacijah Planice dvanajst slovenskih skakalcev.
Po včerajšnjem preizkusu letalnice bo šlo danes v Planici že veliko bolj zares, saj so na sporedu kvalifikacije. FOTO Matej Družnik/Delo
Po včerajšnjem preizkusu letalnice bo šlo danes v Planici že veliko bolj zares, saj so na sporedu kvalifikacije. FOTO Matej Družnik/Delo
21. 3. 2019 | 06:00
3:52
Na domači finale sezone je slovenska skakalna reprezentanca pripotovala z odlično popotnico dveh zmag v Vikersundu, kar je seveda lep obet, da bodo naši orli tudi pod Poncami leteli daleč. Glavni adut bo Domen Prevc, glavni trener Gorazd Bertoncelj računa na stopničke, hkrati si želi na jutrišnji tekmi čim več tekmovalcev in tudi čim več dobitnikov točk. Danes bo v kvalifikacijah, ki se začnejo ob 11. uri, nastopilo 12 Slovencev.

»Za nas je Planica poseben dogodek, zato imamo tudi posebne cilje. Na domačih tleh je posebna čast in dolžnost, da dobro nastopimo,« razmišlja Bertoncelj, ki se je včeraj prvič podal z vlakom na finale sezone, te dni bo prvič v vlogi glavnega trenerja. V Vikersundu je postal drugi slovenski trener z ekipno zmago, ta je bila še toliko slajša, ker jo je dosegel na Norveškem. Minuli konec tedna je bil njegov najuspešnejši doslej in, kot pravi, je lahko to merilo za Planico.

»Če si uspešen v Vikersundu, pomeni, da si dobro pripravljen in da se lahko podobnih rezultatov nadejaš tudi v Planici. Želimo si ponoviti polete s tega konca tedna in cilj so vsekakor stopničke. Domen je bil odličen in je naš prvi favorit za posamično tekmo, z visokimi cilji pa bomo štartali tudi na ekipni preizkušnji,« pravi prvi mož ekipe, dobro zavedajoč se, da na ekipni tekmi za oder za zmagovalce kandidira šest držav. V posamični konkurenci je vendarle precej širši krog favoritov, četudi sta ob Domnu Prevcu najbolj izstopala Rjoju Kobajaši in Stefan Kraft.


Zajc prvič na planiški velikanki


Ob Domnu sta na Norveškem največ pokazala Peter Prevc in Timi Zajc. Za slednjim je – za razliko od bratov Prevc – dolga sezona in začela ga je načenjati utrujenost. Ta pride najbolj do izraza tretji dan na letalnici, a po prihodu domov si je odpočil, ena od njegovih odlik je tudi ta, da se je doslej po nihanju navzdol lahko pobral že naslednji konec tedna. Za Zajca, ki ima težave z zaletno hitrostjo, bo gotovo dodatna motivacija, da se bo prvič preizkusil na planiški velikanki, lani je bil še premlad in je polete spremljal kot gledalec v izteku.

Danes bo v kvalifikacijah za jutrišnjo tekmo nastopilo 12 slovenskih tekmovalcev, ob omenjeni trojici še Anže Semenič, Anže Lanišek, Jernej Damjan, Žiga Jelar, Jurij Tepeš, Tilen Bartol, Bor Pavlovčič in Jaka Hvala. »Ena od želja je tudi čim več dobitnikov točk, vsak trener si želi močno ekipo, po pet, šest tekmovalcev med trideseterico. A tudi druge nacije niso več tako suverene pri takšnih številkah. Na petkovi tekmi bomo zadovoljni s šesterico med najboljšimi 30,« je še dejal Bertoncelj.
V teh dneh bo sicer v Planici padla še zadnja odločitev v svetovnem pokalu, namreč o malem globusu za skupno zmago v poletih. Ta čas tudi v tem seštevku vodi Rjoju Kobajaši, že dobitnik velikega kristalnega globusa, pred Markusom Eisenbichlerjem in Kamilom Stochom. Timi Zajc je 7., Domen Prevc pa 8.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine