Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Kranjec z zrelostjo, Hadalin premagal blokado

Hirscher je z devetimi zmagami v Adelbodnu postal rekorder po številu zmag na enem prizorišču.
Četrti veleslalomist sveta Žan Kranjec se je v Adelbodnu samozavestno zoperstavljal zahtevnemu terenu in dosegel 5. mesto, drugi najboljši rezultat sezone. FOTO: AFP
Četrti veleslalomist sveta Žan Kranjec se je v Adelbodnu samozavestno zoperstavljal zahtevnemu terenu in dosegel 5. mesto, drugi najboljši rezultat sezone. FOTO: AFP
14. 1. 2019 | 11:00
14. 1. 2019 | 13:14
5:29
Prvo ime alpskega smučanja Marcel Hirscher je dosegel nov mejnik v zgodovini tega športa. Po dvojnem slavju v Adelbodnu, v veleslalomu in slalomu, je postal rekorder po številu zmag na enem prizorišču (9). Na stopničke se je tam zavihtel 16-krat, kar prav tako še ni uspelo nikomur prej v moški konkurenci. Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta s petim oziroma desetim mestom pustila lep vtis v svojih paradnih disciplinah.

Čeprav je Hirscher tik pred novim letom vknjižil dva spodrsljaja za asa njegovega kova, v 2019 pa vstopil še s tretjim, in potožil, da med nastopi ne čuti dovolj suverenosti, je v Švici pometel s konkurenco. Tekme v Adelbodnu vselej postrežejo z zahtevnim terenom in tudi minuli konec tedna ni bilo drugače. Kljub temu Avstrijca, za katerega se večino časa zdi, da skorajda ne pozna ovir, to ni ustavilo.

Marcel Hirscher je Adelboden zapustil z dvema rekordoma; 16 stopničkami in devetimi zmagami na enem prizorišču. FOTO: Reuters
Marcel Hirscher je Adelboden zapustil z dvema rekordoma; 16 stopničkami in devetimi zmagami na enem prizorišču. FOTO: Reuters


Njegova finalna nastopa na obeh tekmah sta bila – kot tolikokrat v tej sezoni – za učbenike. »Stoodstotno jasno je, kaj je potrebno narediti. Nobenega prostora ni za kakšno taktiko. Prav zato je bilo preprosto sebi reči: Grem na vse!« je razmišljal avstrijski šampion, ki ima v skupnem seštevku 405 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Henrikom Kristoffersenom.
 

Ničesar prepuščal tekmecem


Lastnik sedmih velikih kristalnih globusov je vzor za vse v konkurenci. Najboljši slovenski veleslalomist Kranjec ga je imel v mislih že med poletnimi treningi, cilj je bil, da ga v tej sezoni tudi premaga, kar mu je uspelo pred tremi tedni v Saalbachu. Samozavest se je po premierni zmagi v karieri okrepila, kar je pokazal tudi v soboto v Adelbodnu. Dobro se je znašel v novi situaciji, prvič je namreč izkusil, kako se je soočiti s konkurenco, potem ko si jo na prejšnji preizkušnji porazil. Pokazal je tekmovalno zrelost.

A kljub temu je na prvi progi smučal z rezervami v nogah, kar ga je zasidralo na 10. mesto. »Večji del nastopa nisem tekmoval na robu svojih zmogljivosti, bil sem premalo odločen. Zato sem si za finale začrtal, da ne bom ničesar prepuščal tekmecem. Kar mi je tudi uspelo,« je bil Kranjec zadovoljen s prikazanim na drugi progi, na kateri je vknjižil četrti čas.



Ko bo sestavil dva enakovredna nastopa na najvišji ravni, bo lahko spet konkuriral za stopničke. »Če hočeš biti v vrhu, moraš prikazati dve predstavi na meji svojih sposobnosti, v Adelbodnu pa sem v takšnem slogu uprizoril le drugo,« je razmišljal in dodal, da je prav vsaka tekma v svetovnem pokalu težka. Spet je dobil sporočilo, da je ob močni konkurenci edina strategija za preboj v ospredje le popoln napad. Ker priložnosti za vrh pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom na Švedskem, ni več veliko, zgolj tista čez tri tedne v Garmischu, se dobro zaveda, da je vsaka, v kateri ne tekmuje na 100 odstotkih, izgubljena.

Trener tehničnih disciplin Klemen Bergant svojemu tekmovalcu ničesar ni očital, zadovoljen je bil, da se je dobro znašel v položaju, ki ga je prvič izkusil. »Na prvi progi si še ni povsem zaupal, a je na drugi nastopil zelo dobro, posebej v zahtevnem spodnjem delu,« je povedal. Veseli ga, da je po treh tednih od veleslalomskega prvenca Kranjec ohranil visoko raven ter da različni tereni in podlage niso zmotili njegove zbranosti, kot so jo v preteklih sezonah. Z optimizmom ga navdaja tudi Kranjčeva rezultatska stanovitnost.
 

Premagal psihološko breme


Ta še manjka Hadalinu, ki pa si je včeraj v Švici prislužil odlično oceno. Potem ko je bil na dveh slalomih zapored prepočasen za finale brez pravih odgovorov, kaj je narobe, se je v Švici pobral, napadalno presmučal obe progi in se drugič v karieri zavihtel med deseterico. S 13. časom prve proge je v končnem izplenu napredoval še za tri mesta.

Štefan Hadalin je pokazal zrel nastop, drugič v karieri se je uvrstil med deseterico. FOTO: AFP
Štefan Hadalin je pokazal zrel nastop, drugič v karieri se je uvrstil med deseterico. FOTO: AFP


Po tekmi je priznal, da je prvi nastop v Adelbodnu zaradi točkovnih ničel v Madonni in Zagrebu prinesel psihološko breme, kar je izpostavil tudi trener Bergant, ki je prav iz tega razloga Hadalinovemu prikazu pripisal višjo oceno od 8. mesta v Saalbachu: »Pred sabo je imel težko nalogo, a opravil jo je odlično. Ni smučal na svoji meji, a ta rezultat je potreboval, zdaj gremo lahko mirno naprej. Vemo, kaj delamo. Pri njem nikoli ni bilo vprašanja, ali smuča dobro, pride pa vsake toliko časa do blokade, zaradi katere na tekmi ne pokaže svojih sposobnosti.«
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine