Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Norveški šov na ledeniku Rettenbach, Kranjec šesti

Novo sezono svetovnega pokala je Žan Kranjec otvoril solidno, veleslalom v Söldnu je končal na šestem mestu. Prvič je zmagal Alexander Steen Olsen.
Žan Kranjec je dobro začel novo sezono. FOTO: Kerstin Joensson/AFP
Žan Kranjec je dobro začel novo sezono. FOTO: Kerstin Joensson/AFP
N. Gr.
27. 10. 2024 | 10:55
27. 10. 2024 | 15:17
3:47

Po sobotni zmagi Federice Brignone in točkah Ane Bucik Jogan za 21. mesto so v nedeljo na svoj račun prišli še veleslalomisti. V Söldnu se je v soncu in na dobro pripravljeni, a zahtevni progi Žan Kranjec znašel zelo solidno, končal je na šestem mestu, zasedal ga je že po prvem nastopu. Razred zase so bili Norvežani, ki so slavili trojno zmago, prvič v karieri je bil v veleslalomu najhitrejši 23-letni Alexander Steen Olsen.

Kranjec bi lahko na ledeniku Rettenbach posegel še višje, a je bil obakrat prepočasen v ravninskem zgornjem delu, na strmini pa ni nadoknadil dovolj časa, da bi se približal stopničkam. Te so bile najbrž nedosegljive, Norvežani so se veselili trojne zmage, Steenu Olsnu sta bila najbližje Henrik Kristoffersen in Atle Lie McGrath. 

FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Lahko bi rekli, da so posegli po prvih štirih mestih, s fenomenalnim finalom se je v svetovni pokal vrnil Lucas Pinheiro Braathen, ki po sporu z norveško zvezo zdaj smuča pod brazilsko zastavo. Braathen je v finalu pridobil kar 15. mest, pred Kranjca pa se je uvrstil še Alex Vinatzer.

Dobro se je razpletla tudi prva tekma nazaj med elito za 35-letnega Marcela Hirscherja, ki se je prebil v finale in s 23. mestom osvojil nekaj točk, ob tem pa dobil potrditev, da je še vedno lahko konkurenčen mlajši generaciji smučarjev.

Aleksander Steen Olsen je bil prvič najboljši v veleslalomu. FOTO: Kerstin Joensson/AFP
Aleksander Steen Olsen je bil prvič najboljši v veleslalomu. FOTO: Kerstin Joensson/AFP

Prva proga

Prvi je šel na progo najboljši smučar minule zime Marco Odermatt, ki je lani dobil devet od desetih veleslalomov (na finalu je odstopil, potem ko je vodil), tokrat pa je na ledeniku Rettenbach naredil napako in že po nekaj zavojih uvod v sezono končal v snegu. Švicar je na stežaj odprl vrata konkurentom, priložnost je najbolje izkoristil Steen Olsen, ki vodi po polovici tekme v Avstriji.

Kranjec je bil nekoliko počasnejši takoj po štartu, naredil je nekaj ne preveč posrečenih zavojev, nato pa na strmini ujel ritem in zaostaja za 68 sekund. Razlike pri vrhu so zelo majhne, drugi Filip Zubčić je le dve stotinki počasnejši od Norvežana, Henrik Kristoffersen pa osem od rojaka, tako da Kranjec za stopničkami zaostaja velikih, a ne neulovljivih šest desetink sekunde.

Povratnika uspešna

Lucas Braathen se je po letu dni vrnil na bele strmine. FOTO: Albert Gea/Reuters
Lucas Braathen se je po letu dni vrnil na bele strmine. FOTO: Albert Gea/Reuters

Za pravi šov je poskrbel Marcel Hirscher, ki se je s številko 34 pod nizozemsko zastavo po petih letih vrnil v svetovni pokal. Hirscher je v zgornjem delu na že precej načeti progi smučal dobro, nato so mu nekoliko pošle moči in bo še nekaj časa trepetal za uvrstitev v finale, ob prihodu v cilj je postavil 26. čas.

Še bolj zanimiv je bil nastop Lucasa Pinheira Braathna, ki je lani po sporu z norveško zvezo napovedal tekmovalno slovo, po letu dni premora se je zmagovalec Soldna iz sezone 2020 vrnil v karavano z brazilsko reprezentanco. Braathen je največ časa izgubil na strmini, a je bilo vidno, da še vedno smuča zelo hitro in je postavil 19. čas. Tako nekdanji Norvežan kot nekdanji Avstrijec bosta imela v finalu dobro izhodišče za napad na precej bolje pripravljeni progi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine