Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Kralji z našim asom takoj v boj s favoriti sezone – Morskimi psi

Jutri uvodna tekma sezone za Los Angeles Načrt o sanjski navezi Kopitar-Brown-Kovaljčuk hitro izpuhtel – Po družinski tragediji švedski zvezdnik Erik Karlsson iz Ottawe v San Jose.
Kopitar
Kopitar
4. 10. 2018 | 06:00
4:47
Ljubljana – Tudi ko so se tisti najbolj zgodnji petelini oglašali ob naznanilu novega dne po srednjeevropskih dvoriščih, se je onstran Atlantika že začela nova hokejska sezona. Davi so tako igrali prve tekme, v prihajajoči noči bodo spored nadaljevali, jutri pa se bo zastor dvignil tudi v Los Angelesu, kjer bo slovenski as Anže Kopitar odprl že svojo 13. sezono v NHL.

Od tiste jeseni 2006, ko je prvič pridrsal na led najbolj cenjene hokejske lige na svetu, se je z našim vodilnim hokejistom dogajalo marsikaj. Že od prvih dni je okolje očaral s pristopom, učenjem in znanjem jezika, obnašanjem in kajpak tudi hokejskimi mojstrovinami, kakršne so Američanom in Kanadčanom dotlej uprizarjali le najbolj cenjeni evropski mojstri dežel z neprimerno širšim naborom hokejistov, kot ga imamo pri nas. Kopitar je pozneje doživljal številne zmage, se soočal z bolečimi porazi, s soigralci dvakrat ponosno dvignil Stanleyjev pokal, s soprogo Ines pa se sredi Kalifornije razveselil tudi rojstva obeh otrok, Jakoba in Neže. Kot član moštva Los Angeles Kings je nastopil tudi med paleto izjemnih asov iz NHL na olimpijskih igrah 2014 in pri slovenski reprezentanci prispeval izjemen delež k senzacionalnem nastopu v četrtfinalu. Sanjal je tudi o igrah v Pjongčangu, potem ko se je z risi prebil prek izjemnih kvalifikacijskih ovir na turnirju v Minsku, a za nastop v Koreji vodstvo NHL svojim akterjem ni prižgalo zelene luči.


Zadnja sezona prav posebna


Pot zdaj edinega stalnega slovenskega akterja med severnoameriško elito (Jan Muršak se je pred petimi leti preselil iz Detroita v Rusijo; Jan Drozg pa trka na vrata udarnega moštva v Pittsburghu) je jasna: kot kapetan bi rad svoje Kralje spet vodil skozi redni del do končnice, nakar si bo želel vidnejši pečat v izločilnih bojih kot nazadnje, ko se je njegovo moštvo poslovilo od sezone že po štirih porazih z novinci iz igralniškega Las Vegasa. Sploh pa je ostala sezona 2017/18 v NHL zapisana kot prav posebna posebna. Omenjeni novi klub se je v svoji premiernem stiku z elito uvrstil v veliki finale, tam pa je nato izgubil od moštva Washington Capitals, pri katerem so se prvič v zgodovini razveselili najbolj prestižne lovorike v svetovnem hokeju.

Veliki zvezdnik prvakov Aleksandr Ovečkin je le dočakal slavje, z ruskima rojakoma Dmitrijem Orlovom in Jevgenijom Kuznjecovom je bil v središču pozornosti v domovini na tekmah svetovnega prvenstva v nogometu. Pokal je pozneje predstavljal rojakom, z veliko žlico iz njega zajemal rdečo ikro, si privoščil peljmene (polnjena ruska testenina, podobna žlikrofom), pokal so napolnili tudi z vodko ali šampanjcem …


Le Detroit in Pittsburgh ubranila žezlo


Hokejski zanesenjaki v glavnem ameriškem mestu sanjajo o ponovitvi slavja, a v zadnjih dveh desetletjih sta le dve moštvi ubranili naslov – leta 1998 Detroit in lani Pittsburgh. Pri slednjem igra še drugi veliki as ruske šole Jevgenij Maljkin, stroka napoveduje več možnosti za končno veselje slednjemu kot Ovečkinu. Napovedi so seveda vedno znova nehvaležne in vprašljive, a ob uvodu v sezono na severnoameriški sceni največ možnosti za naslov pripisujejo San Joseju, jutri uvodnemu gostu Los Angelesa v Staples Centru. Med številnimi zanimivi dvoboji bo zanimiv tudi med najboljšima branilcema lige – dolgoletnim Kopitarjevim soigralcem Drewom Doughtyjem in Švedom Erikom Karlssonom, novincem med Morskimi psi. Doslej je igral v Ottawi, ko pa je s soprogo Melindo preživljal poleti peklenske dni, saj sin Axel ni preživel rojstva, se je odločil zamenjati okolje.

Anžetu Kopitarju pa se je obetal uvod v sezono s sanjskim napadom, saj je trener John Stevens razmišljal o navezi Slovenca z Iljo Kovaljčukom, ruskim povratnikom v Severno Ameriko iz KHL, ter z Dustinom Brownom, predhodnikom našega asa v vlogi kapetana. A načrt je kmalu izpuhtel. Moskovčana je trener premaknil k drugima soigralcema, Brown se je poškodoval. Kralji so sicer od osmih pripravljalnih tekem dobili le eno. Vseeno pa naš as, zdaj že z izjemnimi izkušnjami v NHL, odganja preplah in upa, da bo že po premieri sezone med nasmejanimi v dvorani …

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine