Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ko ti domača hrana vrne moč, je vse lažje

Po zdravstvenih težavah spet nared za napad
Anamarija Lampič nasmejano pričakuje Tour de Ski.<br />
FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Anamarija Lampič nasmejano pričakuje Tour de Ski.<br /> FOTO Jože Suhadolnik/Delo
29. 12. 2018 | 09:00
3:26
V tekaški karavani je precej tistih, ki jim novoletna turneja pomeni pomembno križišče v sezoni. V to družbo vsekakor sodi Anamarija Lampič, 23-letna slovenska reprezentantka, ki na decembrskih postajah ni uresničevala visokih ciljev. Z njo smo se pogovarjali po uradnem treningu za današnji začetek prestižnega Toura.


V dosedanjem delu sezone svetovnega pokala vam nikakor ni šlo po željah, a zdaj ste videti nasmejani in prav dobre volje v soncu Južne Tirolske.


Pravzaprav začenjam sezono znova, tukaj je drugače kot na ostalih tekmah. Po preizkušnjah v Davosu sem opravila nekaj zdravniških preiskav in ni bilo vse brezhibno. Telo je bilo izčrpano, zdaj sem si ob domači praznični hrani povrnila moč. Počutje na uradnem treningu je bilo boljše kot kadarkoli na smučeh v zadnjem mesecu!


Nazadnje pa niste vadili z vašim osebnim trenerjem Stefanom Saraccom v Italiji, temveč ste se priključili skupnim pripravam reprezentance za Tour de Ski. Kako to?


Drži, res sem potrebovala domače okolje. Dejansko mi je oskrba doma pomagala. Le želim si, da bi se tudi na tem sobotnem šprintu za tekmovalni uvod v Tour počutila tako dobro in spodbudno kot na tem sklepnem treningu.


Pa vas skrbi slab štart v sezono?


Tečem za sebe in dokler bom uživala, ne bo težav. Vem, mnogi so pričakovali, da bom decembra bližje najboljšim, a verjamem, da se bo v nadaljevanju zime moja krivulja dosežkov vzpenjala. Obenem pa si nočem nalagati pretirano težkega bremena, saj se preprosto lahko zgodi sezona, v kateri ti ne gre po načrtih. Tako je bilo pred tremi leti, nakar je bilo v naslednjih dveh spet bolje.


Sicer ste nazadnje v Davosu, na prvi srednjeevropski tekmi v sezoni, ostali brez točk. Je tokrat poglavitni cilj pred sobotnim šprintom uvrstitev v izločilne boje?


Ne le izločilni boji, napadala bom vse, kar je mogoče!


Kako se v glavi pripraviti na takšen odločen pristop?


V Dobbiacu imajo prireditelji res lepo progo, če bo še vreme tako prijazno kot na sklepnem treningu, bo v soboto res čudovito tekmovati. Sicer pa me najprej zanima le kvalifikacijski del, ki bi ga rada opravila brez zapletov.


Kako pa gledate na smuči in njihovo pripravo, tudi na tem na tem področju se je namreč zatikalo?


Zaupam serviserjem in seveda upam, da dobro vedo, kako se bodo lotili Toura.


Kaj pa turneja, jo občutite drugače kot druge postaje v sezoni?


Kaj pa vem, to je vsekakor odskočna deska za svetovno prvenstvo. Gre za zelo pomemben trening tekmovalne ravni. Dirkaš iz etape v etapo, malo je vmesnega časa, pomembni so počitek, hitra regeneracija, pravilno prehranjevanje ...


Pa ste se že sprijaznili s sporedom sezone, v kateri so le redke preizkušnje z vam ljubšo klasično tehniko?


Očitno se še nisem navadila (smeh). A nimam kaj, vemo, da je v tej zimi večina šprintov z drsalnim korakom. Ne preostane mi drugega, kot da se prilagodim na takšen spored. Nisem se ga še povsem navadila, a upam, da bom vse težave odpravila po najhitrejši poti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine