Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Nemec iz karantene skočil na vrh, Lanišek je bil jezen

V Oberstdorfu slavje domačega matadorja Karla Geigerja, z Anžetom Laniškom in Žigo Jelarjem med deseterico dva Slovenca.
Žiga Jelar je z odliko opravil s popravnim izpitom. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Žiga Jelar je z odliko opravil s popravnim izpitom. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
30. 12. 2020 | 06:00
10:12
Ljubljana – Konec dober, vse dobro. Tako sta verjetno včeraj zvečer sama pri sebi razmišljala Anže Lanišek in Žiga Jelar, ki sta bila z devetim oziroma desetim mestom najboljša slovenska smučarska skakalca na uvodni tekmi 69. novoletne turneje v Oberstdorfu.

Lanišek, ki se je v Engelbergu, generalki za znamenito tekmovanje štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji, izkazal s tretjim in četrtim mestom, je na Bavarsko pripotoval kot eden od (skritih) favoritov. Na skakalnici pod Senčno goro je to vlogo potrjeval iz nastopa v nastop, še v poskusni seriji (132,5 m) je imel, denimo, drugi najboljši dosežek za Nemcem Markusom Eisenbichlerjem (133,5 m).


V uvodni seriji se je nato 24-letni Domžalčan ujel v zanko slabših razmer, ki so pričakale tekmovalce z višjimi štartnimi številkami. A je s skokom, dolgim 120,5 metra, ki mu je po prvem »polčasu« prinesel 19. mesto, še veliko izvlekel. Odnesel jo je bolje kot, denimo, Poljak Piotr Zyla (119,5 m/26.), Eisenbichler (118 m/27.) ter Norvežan Robert Johansson (115,5 m/39.) in Avstrijec Michael Hayböck (112,5 m/48.), ki se tako kot Bor Pavlovčič (117,5 m/33.) celo nista uvrstila v finale.
image_alt
Anže Lanišek tihi favorit za Andreasa Goldbergerja


V drugi seriji je Eisenbichler, ki ni skrival jeze po slabem prvem nastopu (»Za takšen veter v hrbet sem bil preveč agresiven.«), napadel na vso moč in odjadral do največje daljave dneva (142 m). Doskočil je le poldrugi meter pred rekordom naprave v Oberstdorfu, ki si ga že od leta 2003 lasti Norvežan Sigurd Pettersen.
Anže Lanišek je z 19. mesta napredoval na deveto. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Anže Lanišek je z 19. mesta napredoval na deveto. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters


Podobno silovito je kmalu zatem odrinil tudi Lanišek, ki ga je po imenitnem letu odneslo do 135,5 metra. Na žalost pa je med smučanjem v izteku še pred črto za trenutek izgubil ravnotežje in se za las (mojstrsko) ognil padcu, česar niso prezrli sodniki, ki so člana SSK Mengeš kaznovali z nižjimi ocenami za slog. A je kljub temu kot po tekočem traku pridobival mesta in se na koncu ustavil na zelo dobrem devetem.
 

Po doskoku se je le za las izognil padcu


»Na žalost je v prvi seriji svojo vlogo odigral tudi veter. Moj skok je bil namreč kar v redu, drugi pa je bil vrhunski. Škoda težav po doskoku; bil sem preveč agresiven in jezen še zaradi uvodne serije, zaradi česar mi je vzelo smučko,« je pojasnil Lanišek, ki je zaostal zgolj štiri mesta za Eisenbichlerjem in za eno ugnal tudi Jelarja (128 m in 124 m), ki je bil po uvodni seriji celo šesti.
image_alt
Zdaj ga niti tanki ne morejo več vreči iz tira


Toda Žiga je bil – tako kot Anže – na koncu zelo zadovoljen z doseženim. Navsezadnje je odlično izkoristil novo priložnost, ki se mu je ponudila, potem ko je bil dan prej v kvalifikacijah prekratek za tekmo. Da je dobil možnost za popravni izpit, se lahko zahvali tudi Poljakom, ki so, potem ko so bili na tretjem testiranju na covid-19 vsi negativni, torej tudi sprva pozitivni Klemens Muranka, tudi s pomočjo vplivnih ljudi iz domovine dosegli, da so jim vendarle dovolili nastopiti na tekmi.

Prirediteljem tako ni preostalo drugega, kot da so razveljavili kvalifikacije in nato preizkušnjo začeli z vsemi 62 skakalci iz 16 držav – brez sistema na izločanje oziroma izpadanje. »Seveda se je razpletlo veliko bolje, kot je kazalo dan prej. Moji pravi skoki se počasi vračajo in upam, da jih bom zdaj še nadgrajeval,« si je zaželel 23-letni skakalec kranjskega Triglava.
image_alt
Po vrhunsko uvrstitev s prvim »dalmatinskim« selektorjem


V primerjavi s ponedeljkom je – podobno kot Jelar – povsem nov obraz pokazal tudi Domen Prevc (129 m in 126,5 m), ki je z 12. mestom prav tako dosegel svojo najboljšo uvrstitev v sezoni, do novih točk za svetovni pokal pa sta se dokopala tudi njegova brata Peter Prevc (17.) in Cene Prevc (19.).


Na zelo dober moštveni uspeh je bil upravičeno ponosen glavni trener Robert Hrgota, ki je šele pred dvema tednoma prevzel krmilo slovenske reprezentance. »Za nami je uspešen dan, morda je manjkala le pika na i oziroma zares vrhunska uvrstitev, ki bi jo dosegel Anže, če ne bi imel težav med smučanjem v izteku,« je uvodoma dejal 32-letni Velenjčan, ki je ocenil, da bi bil Lanišek brez preglavic uvrščen okrog petega mesta. Zatem je pohvalil tudi preostale dobitnike točk. »Z izkupičkom smo lahko zadovoljni, saj smo imeli kar pet fantov do 19. mesta. V Garmisch-Partenkirchen gremo lahko mirni,« je še poudaril Hrgota.
Karl Geiger je najbolje štartal v 69. novoletno turnejo. FOTO: Christof Stache/AFP
Karl Geiger je najbolje štartal v 69. novoletno turnejo. FOTO: Christof Stache/AFP

 

Niti sanja se mu ne, kako mu je to uspelo


Najbolj nasmejan pa je bil včeraj v Oberstdorfu domači matador Karl Geiger (127 m in 136,5 m), ki je v razburljivi »zračni bitki« za 2,8 točke preskočil drugouvrščenega Poljaka Kamila Stocha (125 m in 132,5 m) in za 5,9 tretjeuvrščenega Norvežana Mariusa Lindvika (126,5 m in 135,5 m).
image_alt
Primož Peterka: V zakonu je šlo, dokler je šlo, zdaj pa ne gre več


»Neverjetno, šele v nedeljo sem lahko zapustil karanteno, zdaj pa tu stojim kot zmagovalec. Niti sanja se mi ne, kako mi je to uspelo,« se je svojemu podvigu čudil 27-letni Nemec, za katerim so res neverjetni tedni. Potem ko se je na nedavnem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici ovenčal z zlato lovoriko in se po vrnitvi domov razveselil še rojstva hčerkice Luise, je »padel« na testu na koronavirus, zaradi česar je moral v samoizolacijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine