Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ilka Štuhec po veličastni zmagi: »Nimam besed. Vesela sem, zelo!« (VIDEO)

Slovenska smučarska šampionka si je pokorila smukaško konkurenco na prvi izvedbi ženske tekme v Val Gardeni.
Po lanskem marcu Ilka Štuhec spet na vrhu stopničk. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Po lanskem marcu Ilka Štuhec spet na vrhu stopničk. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
18. 12. 2018 | 14:00
18. 12. 2018 | 16:36
6:25
Val Gardena – Le tri smuke je potrebovala po vrnitvi po poškodbi, da se je smučarska šampionka Ilka Štuhec ponovno razveselila zmage v svetovnem pokalu. Na zahtevni in sloviti (doslej le za moške rezervirani) progi Saslong v Val Gardeni, na kateri so dekleta opravila tretjo smukaško preizkušnjo v poolimpijski zimi, ki je nadomestila odpadlo iz Val d'Isera, je s srečno številko 13 potrdila spodbudne rezultate s treningov in se razveselila svoje osme zmage v svetovnem pokalu (pete smukaške, s čimer je slovenska rekorderka), s čimer je na slovenski večni lestvici prehitela Matejo Svet in se izenačila z Bojanom Križajem, pred njo je zgolj še (težko ulovljiva) Tina Maze.

»Ne vem, nimam besed. V bistvu res ne vem, kaj naj rečem. Vesela sem, zelo. Pot nazaj je bila zelo dolga. Sezona se je začela relativno v redu. Hotela sem malo več in končno se je poklopilo,« je za Val 202 v cilju takoj po tekmi dejala Ilka Štuhec.

Na tekmi je v primerjavi s treningi postavila še občutno boljši čas. »Še so bili deli, ki bi morali biti še bolj popolni. Še je prostora za napredek, jasno. A tokrat je bilo vse ostalo dovolj hitro in je zadostovalo za zmago,« je kljub najvišji stopnički ostala skromna Ilka Štuhec in poiskala nekaj razlogov za še boljši čas na tekmi: »Na progi sem imela občutek, da gre še nekoliko hitreje kot na treningih. Nekaj so vsekakor smuči. Vem, da je brezpredmetno za trening dati gor popolno namazane smuči, poleg tega na treningu vozim v trening dresu, ki je nekoliko raztegnjen, malo raztrgan, skratka ni optimalen. Za tekmo pa so vse stvari na mestu in se poženem na vso moč.«


Prvič po Aspnu marca 2017


Ilka je do danes nazadnje zmagala lanskega 15. marca na smuku v Aspnu, nato pa je bila prisiljena izpustiti celotno olimpijsko zimo. V tej sezoni se je vrnila v belo karavano in že takoj ujela stik z najboljšimi. Na prvih štirih preizkušnjah v hitrih disciplinah je vselej končala v petnajsterici, najboljša – šesta – je bila na uvodnem smuku v Lake Louise. Danes se je s štarta pognala odločno in agresivno, si že do prvega merjenja vmesnega časa nabrala 21 stotink zaloge, nato pa plemenitila razliko do zadnjega merjenja do končnih 51 stotink pred tedaj vodilno zmagovalko dveh treningov, Avstrijko Ramono Siebenhofer.


Blizu le Nicol Delago


Mednju se je nato vrinila le še Italijanka Nicol Delago, ki živi v neposredni bližini proge in zato Saslong pozna do zadnje potankosti. Pri zadnjem vmesnem času je bila zgolj še dvanajst stotink počasnejša od Ilke, ki pa je v zaključnem delu spet malenkostno pospešila in zadržala vodstvo. Zavedala se je, da je napade glavnih tekmic odbila, nato pa v ciljnem izteku mirno pospremila še nastope preostalih udeleženk krstne ženske preizkušnje na tem prizorišču. Drugih Slovenk ni bilo na štartu. Jutri bo na Saslongu na sporedu še superveleslalom (ob 11.30), na katerem bo Štuhčeva lovila nov vrhunski izid.

Ilka Štuhec je takoj vedela, da ji je uspeh vrhunski nastop. FOTO: Alessandro Trovati/AP
Ilka Štuhec je takoj vedela, da ji je uspeh vrhunski nastop. FOTO: Alessandro Trovati/AP


POTEK TEKME


Zmagovalka dveh treningov, včerajšnjega prvega in današnjega zadnjega, Avstrijka Ramona Siebenhofer, je bila prepričljivo vodilna do nastopa edine slovenske predstavnice s številko 13. Pred prvima zasledovalkama, Švicarko Laro Gut-Behrami in Nemko Kiro Weidle, si je nabrala kar 67 stotink naskoka in vrgla rokavico vsem tekmicam, ki so bile še na vrhu strmine Saslong. Pravi preizkus njenega dosežka pa je bil nastop Ilke Štuhec, ki je bila z drugim, šestim in osmim časom zelo prepričljiva že tudi na vseh treh treningih.

V spodnjem delu je zadržala nekaj stotink naskoka. FOTO: Alessandro Trovati/AP
V spodnjem delu je zadržala nekaj stotink naskoka. FOTO: Alessandro Trovati/AP


A to ni bilo še nič v primerjavi s predstavo, ki jo je 28-letna Mariborčanka prikazala na tretjem smuku sezone na terenu, doslej rezerviranem za moške. Že pri drugem vmesnem času si je nabrala izdatnih 45 stotink prednosti pred dotlej vodilno Avstrijko, obenem so ji namerili tudi največjo hitrost (118,01 km/h), s katerem je bil pri tretjem merjenju že več kot pol sekunde spredaj (0,54). V četrtem odseku proge, na katerem je na treningih izgubljala največ, ni spustila ritma, pred finišem je imela še 34 stotink zaloge, ciljno črto pa prečkala 51 stotink hitreje kot Siebenhoferjeva.

Že na treningih je nakazovala odlično pripravljenost. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Že na treningih je nakazovala odlično pripravljenost. FOTO: Tiziana Fabi/AFP


S tem je Ilka napovedala, da ji visoka uvrstitev, najverjetneje na zmagovalnem odru, na že tretjem smuku po vrnitvi v tekmovalni pogon ne more uiti, nekoliko je zatrepetala le ob nastopu Nicol Delago, ki smučišče v Val Gardeni pozna kot lasten žep, saj poteka skorajda pred pragom njenega doma. Pri vseh vmesnih merjenjih (z izjemo prvega) je nizala druge najboljše čase, pri zadnjem se je Štuhčevi nevarno približala na zgolj 12 stotink zaostanka, v cilju ju je ločilo 14 stotink. Slovenska šampionka se je lahko oddahnila, saj je uspešno odbila najresnejši napad na tekmi.

Le Italijanka Nicol Delago ji je prišla blizu. FOTO: Alessandro Trovati/AP
Le Italijanka Nicol Delago ji je prišla blizu. FOTO: Alessandro Trovati/AP


IZIDI


1. Ilka Štuhec (Slo) 1:22,81
2. Nicol Delago (Ita) + 0,14
3. Ramona Siebenhofer (Avs) 0,51
4. Jasmine Flury (Švi) 0,87
5. Michaela Wenig (Nem) 0,89
6. Mirjam Puchner (Avs) 0,96
7. Stephanie Venier (Avs) 1,16
8. Lara Gut-Behrami (Švi) 1,18
8. Kira Weidle (Nem) 1,18
10. Nicole Schmidhofer (Avs) 1,20
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine