Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ilka Štuhec po nove zmage: Koleno je kot novo

Svetovna prvakinja bo v sezono šla z občutkom, kot da zadnje poškodbe ne bi bilo
Ilka Štuhec se pred sezono odlično počuti. FOTO: Voranc Vogel
Ilka Štuhec se pred sezono odlično počuti. FOTO: Voranc Vogel
17. 10. 2019 | 06:00
4:47
Dva meseca pred štartom v sezono za svetovni pokal, ki jo bo odprla s tekmami za hitre discipline v Kanadi, dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec izgleda odlično. Dela vaje, za katere je po poškodbi mislila, da jih ne bo nikoli več mogla. Ko je prvič po pol leta bolniške odsotnosti stopila spet na smuči, pa se ji je zdelo, kot da poškodbe nikoli ni bilo.

Seznam poškodb pri Mariborčanki je dolg, za sabo ima šest operacij kolen, petkrat je moralo pod nož desno, enkrat levo. Nazadnje ji ni bilo treba na operacijsko mizo; močno raztegnjeno zadnjo križno vez v levem kolenu je zdravila z opornico.



Po koncu sezone je potegnila tudi črto pod uspešnim poglavjem, v katerem je s trenerjem Grego Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum osvojila dva naslova svetovne prvakinje, dva mala globusa in devet zmag v svetovnem pokalu, ter se odločila za novo ekipo. Začela je sodelovanje s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom, kondicijskim Janijem Grilom in fizioterapevtom Davidom Kukovcem.

»Super smo se ujeli! Že v štartu smo imeli občutek, kot da se poznamo od vedno in sodelujemo vrsto let. Vemo, zakaj smo tu in kaj moramo delati, da bomo tam ostali oziroma se tja vrnili,« se je k vrhu z zmagovalno miselnostjo ozrla 28-letnica.

Zvezdnico belih strmin veseli, da dva meseca pred štartom v sezono vse deluje, kot mora. »Desno koleno ima vedno svoje 'fore', to ni nič novega ali presenetljivega, levo je pa kot novo,« je zadovoljna. Tudi snežne priprave v Saas Feeju so bile odlične. »Boljše ne bi moglo biti,« iz najboljše slovenske smučarke vre optimizem.
 

Brez pretiravanj, treba bo delati z glavo


V ekipi so se, še preden se je po poškodbi vrnila na smuči, odločili, da bo letos enomesečne priprave v Čilu izpustila, kar se je izkazalo za zadetek v polno, saj so bile razmere na južni polobli, kjer se za sezono vselej pripravlja večji del karavane, slabe in številni so odpovedovali lete ter rezervacije in ostali na evropskih ledenikih.



»Bili smo mirni, vedeli smo, kaj hočemo narediti v tem enem mesecu treninga in to smo zelo dobro uresničili,« je razkrila, da ekipa ni imela nobenih skrbi, medtem ko so bile spremembe načrta za tiste, ki so odpovedali priprave na južni polobli, vendarle bolj stresne. »Na vse to moraš biti navajen. Tudi na tekmi se lahko zgodi, da stojiš na štartu dve uri. Odklopiš in počakaš, da pride trenutek, ko moraš narediti svoje,« se zna soočati z nepredvidljivimi situacijami.

Ilka Štuhec bo sezono začela čez dva meseca prek luže. FOTO: Tomi Lombar
Ilka Štuhec bo sezono začela čez dva meseca prek luže. FOTO: Tomi Lombar


Uvodni veleslalom v sezono, ki ga bo tradicionalno gostil Sölden konec meseca, bo izpustila, zanjo se bo zares začelo s tekmami v hitrih disciplinah v Lake Louise, na prizorišču, kjer je v sezoni 2016/17 slavila premierno zmago (pravzaprav dve) v karieri. »Dotlej se lahko še marsikaj postori. Pametno je treba razporediti treninge, počitek in vse ostalo – teh načrtov ne delam jaz,« zaupa svojim sodelavcem.

V začetku novembra se bo odpravila v ZDA, zadnje priprave bo opravila v Copper Mt. »Vsi iščejo najboljše razmere za izpiliti zadnje podrobnosti pred sezono. Vesela sem, da imamo to možnost, bo pa treba delati tudi z glavo, ker bomo na visoki nadmorski višini, vreme bo lepo, zato bo treba biti strikten in ne pretiravati,« je opozorila na pravo doziranje.
 

Z zvezo nikdar gladko


S testiranjem opreme se ukvarjata skupaj s serviserjem Alešem Sopotnikom. »Vem, kaj bi približno rada, Aleš pa zna to proizvajalcu bistveno bolje ubesediti kot jaz. Tudi s Stefanom se pogovarjata o tem,« je zadovoljna tudi z opremo. Manj pa z odnosom s Smučarsko zvezo Slovenije, s katero je sicer tik pred podpisom pogodbe za novo sezono.

»Vsakič si želim, da bi to opravili spomladi v dveh, treh tednih in se ne bi vleklo skozi celotno poletje, kot se vedno vleče,« je še povedala Štuhčeva, ki bo skozi zimo, čeprav ta ne bo postregla z velikim tekmovanjem, merila k visokim ciljem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine