Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Hotela je že prositi trenerja, da bi jo zamenjal

Štafetna preizkušnja na SP v Seefeldu v smučarskih tekih Švedinjam, Slovenke končale na 9. mestu.
Zlate Švedinje Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla in Stina Nilsson so bile boljše od svojih najhujših tekmic Norvežank. FOTO: Reuters
Zlate Švedinje Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla in Stina Nilsson so bile boljše od svojih najhujših tekmic Norvežank. FOTO: Reuters
28. 2. 2019 | 20:58
1. 3. 2019 | 00:22
3:52
Spomladansko vreme s temperaturami okrog 15 stopinj Celzija je smučarskim tekačicam na včerajšnji štafetni preizkušnji (4x5 km) na 52. nordijskem SP močno otežilo delo. V zahtevnih razmerah so se najbolje znašle Švedinje Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla in Stina Nilsson, ki so za 3,1 sekunde prehitele favorizirane Norvežanke Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Therese Johaug. Slovenke so med 17 ekipami zasedle 9. mesto.

Levji delež je k zmagoslavju modro-rumene štafete prispevala Kalla, ki se je v tretji predaji odlepila od Jacobsenove in Nilssonovi zagotovila dovolj veliko prednost (+ 18,8). Johaugova jo je sicer skoraj izničila, toda v finišu je bila Stina, ki velja za eno od najboljših šprinterk na svetu, močnejša od kraljice preizkušenj na razdaljah.

Takšen razplet je pravilno napovedala tudi Katja Višnar, ki se je za Slovenijo podala na progo kot prva in Anamariji Lampič, drugi naši tekmovalki v klasičnem slogu, predala kot štirinajsta.
Višnarjeva je priznala, da ji takšne razmere res niso pisane na kožo. Ker je šprinterka in teče na moč, ima raje trdo podlago.

»Smuči sem imela popolne, morda še boljše kot v ekipnem šprintu, tudi sama sem se počutila v redu, toda nato me je – ko mi je vročina stopila v glavo – kar naenkrat odrezalo. Tako visokih temperatur pri teku res nisem vajena, nisem mogla prek sebe, v klanec sem hodila, tam preprosto nisem mogla več teči. Nisem imela dovolj moči, izgubila sem debelo minuto, toliko kot običajno na petih kilometrih, tako da moj zaostanek niti ni tako velik, škoda le boljše uvrstitve,« je svoje mučenje opisala 34-letna Blejka.


Iz sebe iztisnila vse, kar je lahko


Znova je trpela tudi Lampičeva. »Zaradi vročine in mokrega snega je bilo res brutalno, to ni več normalno za zimo! Zjutraj sem se počutila slabše, malo sem načeta, poleg tega imam zamašen nos. Bila sem že tik pred tem, da bi poklicala Nejca in ga prosila, da me zamenja, toda potem sem videla, da je tudi Katja brez glasu, zato sva se skupaj odločili, da greva kljub vsemu na start in se potrudiva za ekipo. Iztisnila sem iz sebe vse, kar sem lahko,« se je razgovorila 23-letnica iz Valburge pri Smledniku, ki je prehitela dve tekmici in popeljala Slovenijo na 12. mesto.

Alenka Čebašek je bila včeraj zelo dobro razpoložena. FOTO: Jože Suhadolnik
Alenka Čebašek je bila včeraj zelo dobro razpoložena. FOTO: Jože Suhadolnik


Zatem je v prostem slogu zelo dobro tekla Alenka Čebašek in pridobila še tri mesta. Kot je dejala, ji 5-kilometrska razdalja že od nekdaj ustreza, zato je poskušala dati vse od sebe. Bila je vesela, da ji je uspel dober tek. Eva Urevc je razkrila, da je – ker je začela prehitro – zelo trpela.

»Zato sem vesela, da sem zadržala uvrstitev, ki mi jo je predala Alenka,« je bila zadovoljna 23-letna članica ŠD Gorje.

Nejc Brodar, vodja slovenske ekipe A, je ocenil, da je 9. mesto zdajšnji doseg naše štafete. »Dekletom ne morem ničesar očitati, vem, da so dala svoj maksimum,« je ocenil Brodar, vodja slovenske ekipe A, ki je potrdil, da so bile razmere na progi peklenske.

»Čeprav je proga videti dokaj preprosta, je obenem zelo selektivna; če začneš namreč prehitro, znaš to drago plačati,« je še razložil Brodar.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine