Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Hadalin zagrabil priložnost in nalogo opravil kot gospod

Na svetovnem prvenstvu v Åreju Hadalin po 30. času smuka in najboljšem slaloma do srebra v kombinaciji.
»Težko rečem, da je ta kolajna presenečenje. Sodil sem v širši krog adutov.« FOTO: Leonhard Föger/Reuters
»Težko rečem, da je ta kolajna presenečenje. Sodil sem v širši krog adutov.« FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Mojca Finc, poročevalka
11. 2. 2019 | 21:27
5:48
Åre – Korakanja na stopničke bi se Štefan Hadalin zlahka navadil. Čeprav mu sezona v svetovnem pokalu ni šla po načrtih, se je na danajšnji kombinaciji na svetovnem prvenstvu na Švedskem premierno v karieri povzpel med najboljšo trojico – ob bok zmagovalcu Alexisu Pinturaultu in bronastemu Marcu Schwarzu, v izbrano družbo. »Vrhunsko. Upam, da se ponovi čim večkrat!« je dejal svetovni podprvak v disciplini, ki se ji izteka čas.

Kombinacijskega smuka se specialist za tehnične discipline ni ustrašil. Prejšnji teden je opravil dva uradna treninga v kraljevski disciplini na prizorišču SP, vedel je, kaj ga čaka. »Od štarta naprej sem se pogumno spopadel s progo. Srednji del je bil odličen, spodaj pa sem storil napako, ki me je skoraj stala zdravja. Nisem nesel dobrega tempa do cilja, posledično se mi je nabralo veliko zaostanka,« je komentiral 30. čas smuka. Za las je ujel položaj, ki je pomenil, da bo v slalomu štartal prvi.

Včeraj je Štef slovenskemu smučanju zagotovil 23. kolajno na SP.<br />
FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Včeraj je Štef slovenskemu smučanju zagotovil 23. kolajno na SP.
FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP


»V slalomu sem imel občutek, da mi gre, potem se pa ustavi. Zato nisem vedel, kaj ta nastop sploh pomeni. Sem se pa ves čas priganjal in skušal dodajati,« je opisoval 23-letnik, ki je pred slalomom začutil, da ima na dlani veliko priložnost. Odločen je bil, da je ne bo izpustil. »Težko rečem, da je ta kolajna presenečenje. Sodil sem v širši krog adutov. Res sem vesel, da sem po smuku obdržal 30. mesto in izkoristil, kar se mi je ponujalo,« je bil zadovoljen Hadalin, ki je v slalomu dosegel prvi čas.

V čem vidi največjo vrednost te srebrne kolajne? »Vsa ta leta sem hodil na kombinacijo z namenom, da naredim vrhunski rezultat. Uspelo mi ga je prikazati na olimpijskih igrah v Pjongčangu (8. mesto, op. a.). Pred dvema letoma sem zamenjal opremljevalca smuči, eden od razlogov je bil, da poskusim še zadnjič v kombinaciji z novo opremo. Očitno se je obneslo,« je razmišljal Vrhničan, ki se nikoli prej ni uvrstil med peterico najboljših na tekmovanjih najvišje ravni. V svetovnem pokalu je zmogel do 8. mesta v slalomu. Včeraj pa je slovenskemu smučanju zagotovil 23. kolajno na SP.


Prelomnica sezone Zagreb


Trener tehničnih disciplin Klemen Bergant večkrat poudari, da je Hadalin še zelo mlad tekmovalec, dokazuje se šele v svoji tretji sezoni za svetovni pokal. V minuli se je soočal z izzivi, ki jih prinaša menjava opreme: »Imel je težave, ker je hotel smučati tako kot na prejšnjem opremljevalcu, kar pa ne gre.« V tej zimi mu je težave povzročala bolečina v pokostnici, pa tudi nastopi v njegovi paradni disciplini, slalomu, so se večkrat končali brez finala. A po tekmi v Zagrebu, na kateri ni znal pojasniti, kaj se dogaja, da je tako počasen, se je »resetiral« in do naslednje preizkušnje v Adelbodnu na novo sestavil.

»Po nastopu na Sljemenu smo mu pripravili otroško lahek trening, da si je povrnil samozavest in spet smučal, kakor zna, saj se je do tiste točke napačno loteval tekem. Pobral se je sam, treba ga je bilo samo obrniti za nekaj stopinj. Vsekakor pa je bila to prelomnica,« je o ključnem trenutku, ko se je vse sesulo in na novo postavilo, razmišljal Bergant: »Drugače je začel pristopati tekmam, ne sili rezultata, ampak je osredotočen, da odsmuča, kot zna.«

Štefan Hadalin je pokazal svoje smučarsko znanje in v slalomskem delu tekme opravil z vso konkurenco. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Štefan Hadalin je pokazal svoje smučarsko znanje in v slalomskem delu tekme opravil z vso konkurenco. FOTO: Leonhard Föger/Reuters


Pri svojem tekmovalcu Bergant najbolj občuduje osredotočenost, a včasih si z njo celo škodi. »V litrski kozarec bi rad spravil dva litra, kar ne gre. Hoče imeti vse pod nadzorom, kar pa v življenju ni vedno mogoče,« je poudaril. Zadnja tekma pred vrhuncem zime v Åreju je bil za Hadalina nočni slalom v Schladmingu, na katerem se je izjemno lotil finala, a odstopil. To ni omajalo njegove velike želje v nadaljevanju. »Schladming je pametno predelal, ničesar ni vlekel za sabo na SP, hitro je zaprl poglavje,« je povedal o slalomistu, ki ima tri kolajne z mladinskih svetovnih prvenstev, zlato si je prismučal prav v kombinaciji (2015/16).


Blardone napovedal kolajno


Bergantu je najbolj všeč, da je Hadalin včeraj izkoristil priložnost: »Svojo nalogo je opravil kot gospod.« Tako njega kot Žana Kranjca je v preteklosti prepričeval, da morata verjeti vase. »Smučata bolje kot 99 odstotkov konkurence. Njun največji napredek v zadnjih letih je bil ta, da sta spoznala, da sta res dobra. Zdaj je lažje. Težko se je prebiti v ospredje v močni konkurenci, ki dela v večjih ekipah in boljših razmerah, ampak vedno ne zmaga tisti, ki ima na voljo več,« je opozoril Bergant in dodal, da bo tudi v nedeljo na zadnji tekmi SP, slalomu, Hadalin zelo nevaren.

Zanimivo je bilo slišati nekdanjega veleslalomskega asa Maxa Blardoneja, ki je včeraj v novinarskem središču komentiral, da Žana Kranjca na veleslalomski tekmi vidi takoj za Marcelom Hirscherjem. Še preden je končal stavek, pa je napovedal, da bo že na kombinaciji kolajno vzel Hadalin ...

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine