Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

FIS predlaga diskvalifikacijo Luitza zaradi kisikove maske

Na prvem veleslalomu sezone je Stefan Luitz uporabljal kisikovo masko, nato pa tekmo dobil, kar je v nasprotju s pravili FIS, ki zahteva njegovo diskvalifikacijo. 
Luitz bo morda ostal brez premierne zmage v svetovnem pokalu. FOTO: AP
Luitz bo morda ostal brez premierne zmage v svetovnem pokalu. FOTO: AP
N. Gr.
14. 12. 2018 | 20:40
14. 12. 2018 | 20:47
1:31
Prvi veleslalom sezone je potekal v Beaver Creeku v Koloradu na visoki nadmorski višini, zato si je kasnejši zmagovalec, Nemec Stefan Luitz, pomagal s kisikovo masko pred finalom. Mednarodna smučarska zveza (FIS) je kasneje sporočila, da je to v navzkrižju z njenimi pravili in proti Luitzu sprožila postopek.

Nemec je bil presenečen, tudi s strani nemške smučarske zveze so sporočili, da so bili prepričani, da so pravila FIS enaka pravilom Mednarodne protidopinške agencije (WADA), ki uporabe kisikovih mask med športnimi prireditvami ne prepoveduje. Danes so s FIS sporočili, da bodo od nemške smučarske zveze zahtevali, da Luitza diskvalificira in mu odvzame zmago, njegovo prvo v svetovnem pokalu.

Nemci lahko kazen sprejmejo, Luitz bi v tem primeru izgubil 100 točk svetovnega pokala in 45 tisoč evrov, ki jih je dobil za zmago, hujše kazni pa ne bi bilo. Lahko pa se Nemci tudi pritožijo na Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani, ki bo odločilo, kdo ima v sporu Luitz - FIS prav. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine