Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Finec ne more brez Slovenije

Od 5. do 7. novembra načrtovan močan turnir na Bledu, poleg naših risov še Avstrijci, Belorusi in Francozi.
Na klopi zmajev pričakovano ostaja Gregor Polončič. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na klopi zmajev pričakovano ostaja Gregor Polončič. FOTO: Jure Eržen/Delo
20. 10. 2020 | 18:11
2:57
Poteza, ki so jo zdaj pri hokejskem klubu SŽ Olimpija tudi javno predstavili, še zdaleč ni presenetila. O njej smo pisali že pred dvema tednoma, le še malenkosti so ločile tivolski tabor do uresničitve sodelovanja s Karijem Savolainenom, finskim strokovnjakom, ki je že več kot dve desetletji močno vpet v slovensko hokejsko sceno. Povsem pričakovano na klopi zmajev ostajata prvi trener Gregor Polončič in sodelavec Matic Kralj, na daljavo jima bo z analizami in nasveti pomagal omenjeni severnjak.

Zgodba nekdanjega člana strokovnega štaba cenjenih finskih levov, predsednika sveta trenerjev pri nacionalni zvezi in zdaj upokojenega vodje hokejske katedre pri državnem inštitutu za šport v Vierumäkiju pri Lahtiju je prav posebna. Zelo spoštljivo in temeljito se je lotil pred 23 leti izjemnega izziva v zanj povsem novem okolju na Bledu.

Kari Savolainen je že stari znanec slovenskega hokeja.<br />
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kari Savolainen je že stari znanec slovenskega hokeja.
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


S svojim umirjenim pristopom in z nespornim znanjem si je v slovenskem prostoru med poznavalci priboril izjemen ugled, tisto blejsko moštvo je bilo pod njegovim vodstvom na eni od tekem enakovredno Feldkirchu, takrat evropskem klubskem prvaku, uspešno je vodil našo reprezentanco, tudi z dvema zmagama proti favoritoma iz ZDA im Slovaške na zadnjih OI, v tej sezoni 2020/21 pa naj bi delal za HZS in postavil sistem razvoja mladih. »Načrtovala sva delo v dvoranah, spoznavanje z našimi mladimi trenerji, a ker to zdaj v teh časih žal ni uresničljivo, sva pogodbo prekinila. In seveda kot vedno ostala v stiku. Veseli pa me, da so se pri Olimpiji odločili zanj, pa četudi zaenkrat na daljavo. Mladi slovenski hokejski trenerji potrebujejo mentorje,« meni Dejan Kontrec, prvi operativec HZS, pri kateri se pripravljajo na močan blejski turnir, od 5. do 7. novembra. Na seznamu so poleg domače reprezentance še Avstrija, Belorusija in Francija, gledalcev kajpak ne bo.

Napoved, ki smo jo 8. oktobra zapisali v Delu, pa se je uradno uresničila. Resda je Olimpija razmišljala tudi o drugih trenerjih, toda razvrednotila bi silno obetavnega Polončiča, če ga ne bi obdržala, obenem pa je bil med tujci za takšno svetovalno sodelovanje zares uresničljiv le prihod starega znanca Savolainena. Pred zmaji je sicer brez enega okuženega igralca (pri klubu si podobno kot pomladi na Jesenicah ne želijo razkriti imena) jutri nadaljevanje sezone v Linzu, železarji bodo igrali brez občinstva doma proti podružnični celovški zasedbi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine