Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Če je doslej vse teklo gladko, se je za konec vse zmešalo

Na srednji skakalnici dvojna poljska zmaga, na vrhu pa Dawid Kubacki pred Kamilom Stochom. V finalu brez slovenske senzacije, ki se je nasmihala po uvodni seriji
Žiga Jelar je v finalu s sanjskega tretjega mesta zdrsnil na končno 27., krivdo za nazadovanje pa pripisal obupni zaletni smučini. FOTO: Reuters
Žiga Jelar je v finalu s sanjskega tretjega mesta zdrsnil na končno 27., krivdo za nazadovanje pa pripisal obupni zaletni smučini. FOTO: Reuters
2. 3. 2019 | 08:00
5:53
Čeprav je srednja skakalnica Tonija Seelosa postregla z eno najbolj norih tekem v zgodovini nordijskih SP, na koncu ni bilo (slovenske) senzacije, ki se je nasmihala po uvodni seriji. S 27. mesta se je na vrh zavihtel Dawid Kubacki, poljsko slavje je s srebrno kolajno dopolnil Kamil Stoch, tretji pa je bil Avstrijec Stefan Kraft. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil z 11. mestom Jernej Damjan.

A po prvem »polčasu« je našemu taboru kazalo bistveno bolje. Žiga Jelar je namreč s skokom, dolgim 95,5 metra, senzacionalno držal tretje mesto, Peter Prevc pa je bil z meter krajšim poskusom peti. Zanimivo, da izkušenejši od obeh Gorenjcev takoj po prvem nastopu ni bil najbolj zadovoljen. Že med smučanjem v izteku je odkimal z glavo, kar je – ko je na semaforju rezultatov videl, da je za reprezentančnim in klubskim kolegom Jelarjem zaostal za 3,9 točke – ponovil še pred televizijsko kamero.



V tistem trenutku še ni imel prave predstave, koliko je bil vreden njegov nastop. A ni bil tako malo, kot je sprva mislil, kar so pokazali skakalci, ki so sledili, saj so v zahtevnih razmerah z močnim sneženjem in posledično čedalje počasnejšo zaletno smučino, za nameček se je krepil tudi vzvratni veter, drug za drugim zaostajali za obema članoma kranjskega Triglava. Kot prvi je Prevca s štartno številko 36 prehitel šele izvrstni Švicar Killian Peier, ki se je vrinil med oba Slovenca.
 

Timi Zajc plačal davek neizkušenosti


Jelar je vodil vse do številke 41, ki jo je včeraj nosil Nemec Karl Geiger. Svetovni podprvak z Bergisla je odlično unovčil moč svojih nog in kot prvi premagal 100-metrsko znamko (100 m). Bavarca je do konca uvodne serije preskočil le japonski as Rjoju Kobajaši, ki je finale pričakal kot vodilni – 2,1 točke pred Geigerjem in 4,9 pred Jelarjem.

Sanjsko slovensko izhodišče je dopolnjeval petouvrščeni Prevc, v drugo serijo se je uvrstil tudi Damjan, zunaj finala pa je presenetljivo ostal Timi Zajc, ki je plačal davek slabim razmeram in neizkušenosti ter tekmo končal na zadnjem, 50. mestu.

V finalu se je ponovila zgodba iz prvega »polčasa«, saj so imeli tisti, ki so štartali na začetku, boljše razmere od tistih proti koncu druge serije. To je ob Kubackem (93 m in 104,5 m) odlično izkoristil tudi Stoch (91,5 m in 101,5 m), ki se je tik pod vrh zavihtel z 18. mesta, medtem ko je Kraft do brona skočil z desetega mesta.

Damjan je v finalu pridobil šest mest in pozorno spremljal, kaj bo storila vodilna peterica. A nihče se ni niti približal zeleni črti za prevzem prvega mesta. Ob Prevcu in Jelarju, ki sta bila celo za več kot 2 km/h počasnejša od Kubackega, sta svoji uvrstitvi močno pokvarila tudi favorizirana Kobajaši in Geiger.

Jernej Damjan je bil na 11. mestu najvišje uvrščeni Slovenec. FOTO: AFP
Jernej Damjan je bil na 11. mestu najvišje uvrščeni Slovenec. FOTO: AFP


»Moja skoka nista bila slaba, toda še bolj vesel bi bil, če bi ponovil nastop iz poskusne serije (104 m/5.). Tekma je bila težka tako zaradi vetra kot tudi zaradi sneženja, zaradi česar je bilo treba imeti srečo. Na koncu so kolajne dobili tisti, ki so si jih tudi najbolj zaslužili. Lahko bi se pa zgodilo, da bi jo osvojil nekdo povsem nepričakovano. Vsak je moral imeti srečo, vsi smo imeli enako skakalnico in bolj ali manj enake razmere,« je presodil 35-letni Ljubljančan, ki si je z 11. mestom priskakal svojo drugo najboljšo uvrstitev na nordijskih SP po šestem iz Oberstdorfa '05.
 

Jelar: Smučina je bila obupna


Prevc je dejal, da se vsake toliko časa pač zgodi tudi takšna tekma. »Če je doslej na tem SP vse teklo gladko, se je za konec vse zmešalo na kup. V prvi seriji sem bil na dobri strani razmer, v drugo pa je bil sneg na smučini tako lepljiv, da bi zelo težko naredil kaj več. A tako pač je, treba se je znati spopasti z vsemi razmerami, z dvema odličnima skokoma pa si lahko vedno visoko,« je razmišljal 26-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini in na vprašanje, ali je bil pred drugim skokom kaj živčen, odkimal z glavo.

Nervoze ni čutil niti Jelar, čeprav je bil prvič med elito tako blizu vrha. »Nikoli nisem živčen, ko skačem na določeni ravni kot zdaj. Šel sem suvereno v boj in po občutku bi rekel, da pri drugem skoku nisem storil večje napake. Smučina je bila obupna. Ker je zavirala, je bilo težko ohraniti pravi položaj v počepu. Bolj ko sem se približeval odskočni mizi, bolj me je vleklo naprej, zaradi česar sem pač izvlekel, kolikor sem lahko. Nisem počepnil, tudi najboljši niso mogli skočiti dlje,« je poudaril 21-letnik iz Spodnje Besnice in pribil, da gre lahko kljub vsemu z dvignjeno glavo naprej – v današnjo tekmo mešanih ekip (16.00), na kateri bosta ob njem in Prevcu slovenske barve branili tudi Urša Bogataj in Nika Križnar.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine