Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Kanada po dveh letih spet z vladarskim žezlom

V živahni finalni predstavi so hokejisti iz domovine hokeja proti Nemcem osvojili že 28. naslov svetovnih prvakov. Latvijci prvič bronasti.
Kanadski kapetan Tyler Toffoli, nekoč klubski soigralec Anžeta Kopitarja, je ponosno dvignil pokal za naslov svetovnih prvakov. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Kanadski kapetan Tyler Toffoli, nekoč klubski soigralec Anžeta Kopitarja, je ponosno dvignil pokal za naslov svetovnih prvakov. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
S. U., P. Z.
28. 5. 2023 | 22:30
29. 5. 2023 | 10:12
3:24

Na prvenstvu presenečenj prav za konec nove senzacije ni bilo. Naslov svetovnega prvaka v hokeju je osvojila Kanada, kar je njena že 28. lovorika. Igralci selektorja Andrea Tourignyja so ugnali presenetljive finaliste Nemce. Po dveh letih se tako cenjeni pokal spet vrača v domovino hokejske igre, lani je bila najboljša Finska. V hokejskih krogih pa odmeva tudi podvig Latvijcev, ti so prvič doslej na odru, v napetem dvoboju za bron so bili boljši od Američanov.

 

 

Na krilih izjemnih navijačev se je v Rigi latvijska vrsta v zadnjem hipu prebila pred Slovaško in si tako priigrala četrtfinale. Tudi to tekmo je nato igrala doma, ugnala favorizirano Švedsko, nam pa so misli uhajale k enakovrednemu boju risov z gostitelji v Rigi in takrat v skupinskem delu tesnem porazu z 2:3 ...

Polfinalni spored je bil nato le v Tampereju, Kanadčani so se na poti do novega podviga morali zelo potruditi proti Latvijcem in jih ugnali v podaljšku. V finalni predstavi pa ni bilo dvomov.: Nemce so premagali s 5:2, zanesljivi so bili predvsem v zadnjem delu, pomemben gol za 4:2 je zabil Tyler Toffoli, nekoč Kopitarjev soigralec v šampionskem Los Angelesu.

Nemška reprezentanca nadaljujejo po vzpenjajoči poti zadnjih let. Tako je bilo denimo na olimpijskih igrah 2018 v Pjongčangu že srebrna, izgubila je šele v podaljšku proti močni ruski izbrani vrsti. In tudi tu so se Nemci, četudi brez svojega prvega asa Leona Draisaitla, sprva zelo dobro uprli favoriziranim Kanadčanom, vodili z 1:0 in 2:1, pozneje pa so novi svetovni prvaki premaknili v višjo predstavo.

 

Latvijci (zadaj dvakratni strelec Kristians Rubins) so bili največje presenečenje SP. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Latvijci (zadaj dvakratni strelec Kristians Rubins) so bili največje presenečenje SP. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

 

Američani, ki so v zadnjem desetletju štirikrat osvojili bron, so tokrat ostali praznih rok, čeprav so kot edina ekipa na SP predtekmovanje končali brez poraza.

.

Najboljši hokejist prvenstva je latvijski vratar Arturs Silovs, ki je dobil tudi posebno nagrado prvega čuvaja mreže. Najboljši branilec je Kanadčan MacKenzie Weegar, napadalec pa Nemec John Peterka.

Na SP, ki je potekalo v Tampereju in Rigi, je nastopila tudi Slovenija, a je po zadnjem mestu v predtekmovalni skupini v Latviji izpadla v nižji rang tekmovanja. Novo uvrstitev med elito bodo Slovenci lovili na SP divizije I (skupina A), ki ga bo konec aprila in v začetku maja 2024 gostil Bolzano. Naslednje prvenstvo elitnega razreda pa bo maja prihodnje leto na Češkem, in sicer v Ostravi in Pragi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine