Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Avstrijska klofuta Čehom, Švicarji in Švedi ostali stoodstotni

Avstrijska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu po točki ZDA odščipnila še obe Čehom, ki jih je po kazenskih strelih ugnala z 2:1.
Bernhard Starkbaum ustavlja poskus Tomaša Hertla na obračunu skupine B v dvorani Nokia Arena v Tampereju na Finskem. FOTO: Vesa Moilanen/AFP
Bernhard Starkbaum ustavlja poskus Tomaša Hertla na obračunu skupine B v dvorani Nokia Arena v Tampereju na Finskem. FOTO: Vesa Moilanen/AFP
17. 5. 2022 | 18:05
17. 5. 2022 | 21:50
2:45

Potem ko je Bryan Lebler z golom 38 sekund pred koncem dvoboja izsilil podaljšek, v katerem nato zadetkov ni bilo, je Avstrijcem zmago prinesel Peter Schneider, ki je kot tretji izvajalec edini uspel ukaniti nasprotnega vratarja, medtem ko je izkušeni avstrijski čuvaj mreže Bernhard Starkbaum ustavil vseh pet tekmecev za zgodovinsko prvo zmago rdeče-belo-rdečih nad velesilo evropskega hokeja. Ta je sicer v prvi tretjini zadela kar dvakrat, prvi gol pa so sodniki razveljavili po pritožbi avstrijske klopi, nato je Roman Červenka ob izteku 18. minute vendarle popeljal Čehe v vodstvo.

Na drugi popoldanski tekmi je Danska tesno z 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) ugnala Italijo. Po golu Nikolaja Ehlersa v 16. minuti ob igri z igralcem več na ledu je ob začetku zadnje minute druge tretjine izenačil Alex Petan, nato pa je že v enem prvih napadov zadnje tretjine končni izid postavil Mathias Bau Hansen.

Dvoboj med Dansko in Italijo je bil po poročanju STA sicer tesen zgolj na semaforju, saj so Danci prevladovali v vseh elementih igre. Proti vratom Andreasa Bernarda (43 obramb, 95,6-odstotna uspešnost) so sprožili kar 45 strelov, a le dvakrat zadeli prek Ehlersa in Baua Hansena. Vseeno je bilo to dovolj za drugo zmago na SP.

Pet golov Švedov že v prvi tretjini

Napeto je bilo tudi na večernem obračunu v Helsinkih, kjer so Švicarji za tretjo zaporedno zmago letošnjega turnirja s 3:2 (0:0, 2:0, 1:2) ugnali Kazahstan. Po prvi tretjini brez golov so po zadetkih Denisa Malgina v 24. in Daria Simiona v 35. minuti vodili že z 2:0, nato pa je Kazahstance v igro za izenačenje vrnil Jesse Blacker, ki je po slabih šestih minutah zadnje tretjine zadel ob igri z igralcem manj na ledu. Ko se je že zdelo, da je po zadetku Fabrica Herzoga dobre štiri minute pred koncem tekma vendarle odločena, je za napet finiš poskrbel Valerij Orehov, a se mreža vratarja Sandra Aeschlimanna nato ni več zatresla.

Švedi so v izjemni prvi tretjini že zabili pet od šestih golov Veliki Britaniji, na koncu je bilo v Tampereju na drugi tekmi torkovega sporeda v skupini B 6:0 (5:0, 0:0, 1:0). Anton Bengtsson in Rasmus Asplund sta se izkazala s parom zadetkov, Bengtsson je enkrat še podal. Britanci so po prvi tretjini zamenjali vratarja Bena Bownsa, Jackson Whistle je nato prejel le še en gol v 40 minutah. Švedi so tako kot tradicionalni rivali in gostitelji letošnjega turnirja Finci še nepremagani na letošnjem SP.

V sredo bosta v skupini A tekmi Francija – Italija ter Švica – Slovaška, v skupini B pa bosta obračuna Norveška – Avstrija ter Finska – Švedska.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine