Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Švedom derbi proti Čehom, Avstrijci odščipnili točko Američanom

Vodstvo Italijanov je na svetovnem prvenstvu skupine A na Finskem razjezilo Kanadčane, Norvežani so šele po kazenskih strelih strli odpor Britancev.
Švedi so bili v derbiju dneva boljši od Čehov. FOTO: Emmi Korhonen/Reuters
Švedi so bili v derbiju dneva boljši od Čehov. FOTO: Emmi Korhonen/Reuters
15. 5. 2022 | 14:18
15. 5. 2022 | 22:33
3:43

Na 85. svetovnem prvenstvu elitne skupine A v hokeju na ledu na Finskem so bile v nedeljo na sporedu tekme drugega kola skupinskega dela. Novih zmag so se veselili branilci lovorike Kanadčani in Švedi, prvi točki pa so vpisali Norvežani.

Izbrana vrsta Kanade, ki znova sodi v najožji krog kandidatov za osvojitev zlate lovorike, je brez večjih težav s 6:1 (1:1, 3:0, 2:0) odpravila Italijo, ki je sicer z golom Phila Pietronira v 13. minuti prešla v vodstvo. Toda že pičle tri minute pozneje je Travis Sanheim izenačil rezultat, v nadaljevanju pa so zadevali le še lanski svetovni prvaki, za katere so gole prispevali še Josh Anderson (29.), Nicolas Roy (36.), Kent Johnson (38.), Dysin Mayo (43.) in Noah Gregor (55.).

Kanadčani so se veselili visoke zmage nad Italijani. FOTO: Antti Aimo-Koivisto/AFP
Kanadčani so se veselili visoke zmage nad Italijani. FOTO: Antti Aimo-Koivisto/AFP

Veliko težje so do zmage prišli Norvežani, ki so šele po kazenskih strelih s 4:3 (1:0, 2:0, 0:3; 0:0) strli odpor Britancev. Za Skandinavce, ki so še dobrih sedem minut pred koncem vodili s 3:0, je bil ob dvakratnem strelcu Mathisu Olimbu (27. in 36.) natančen tudi Andreas Klavestad (17.), za Otočane pa so bili v rednem delu uspešni Robert Dowd (53.), Brett Perlini (54.) in Mark Richardson (57.). Za Norveško sta nato kazenska strela unovčila Mathias Trettenes in Michael Haga, za Veliko Britanijo pa le Scott Conway.

V prvi popoldanski končani tekmi so Francozi z 2:1 (0:1, 2:0, 0:0) ugnali Kazahstance, v drugi pa so bili Američani šele po podaljšku s 3:2 (0:1, 1:1, 1:0; 1:0) boljši od Avstrijcev. Zlati gol je za zmago reprezentance ZDA, ki je zaostajala že z 0:2, v četrti minuti dodatnega dela zabil Luke Hughes.

Luke Hughes je v podaljšku zadel za zmago Američanov. FOTO: Vesa Moilanen/Reuters
Luke Hughes je v podaljšku zadel za zmago Američanov. FOTO: Vesa Moilanen/Reuters

Švicarji so se znesli nad Danci

Večerni spored je minil v znamenju visoke zmage Švicarjev, ki so se s kar 6:0 (1:0, 4:0, 1:0) znesli nad Danci. Fabrice Herzog je v 9. minuti načel njihovo mrežo, Timo Meier, Pius Suter, Janis Moser in Philipp Kurashev pa so med 21. in 38. minuto s štirimi goli že do vrha napolnili mrežo severnjakov. Denis Malgin je nato v 47. minuti poskrbel za teniških 6:0. Zvezdinški obračun je pripadel Švedom, ki so po preobratu v Tampereju ugnali Češko s 5:3 (1:1, 3:1, 1:1). David Krejči je po sedmih minutah poskrbel za vodstvo Čehov, a je Rasmus Asplund ob igri z igralcem več na ledu izenačil v enem zadnjih napadov prve tretjine.

Druga je minila povsem v znamenju treh kron, ki so v dobrih šestih minutah pobegnile na 4:1, ko so zadeli Emil Bemström, Mathias Brome in še drugič na tekmi Asplund, Čehi so se po zadetku Tomaša Kundratka v 38. minuti uspeli približati, a je že po slabih petih minutah igre v zadnji tretjini tekmo z golom za 5:2 odločil Anton Bengtsson.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine