Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Presenetljivi obrat, Lara Gut-Behrami zmagovalka, Ana Bucik 11.

V uvodni veleslalomski preizkušnji v svetovnem pokalu v alpskem smučanju se je Švicarka na drugi progi s 4. mesta zavihtela na vrh.
Lara Gut-Behrami je z najhitrejšim smučanjem na drugi progi prišla do uvodne zmage svetovnega pokala v alpskem smučanju v tej sezoni v Söldnu. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Lara Gut-Behrami je z najhitrejšim smučanjem na drugi progi prišla do uvodne zmage svetovnega pokala v alpskem smučanju v tej sezoni v Söldnu. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
G. N., STA
28. 10. 2023 | 11:37
28. 10. 2023 | 14:53
4:03

Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka veleslaloma na ledeniku Rettenbach, uvodnega dejanja 58. izvedbe svetovnega pokala v alpskem smučanju. Edina slovenska finalistka Ana Bucik je tekmovalno sezono odprla z 11. mestom, najboljšim dosežkom na söldenskih veleslalomih. Svoj prejšnji dosežek na tem ledeniku je popravila za kar deset mest.

Italijanka Federica Brignone, najhitrejša na prvi progi, v finalu ni bila kos Švicarki, ki je bila po prvi vožnji četrta. Brignone je boj za zmago izgubila za dve stotinki sekunde. Slovakinja Petra Vlhova je bila z zaostankom 14 stotink sekunde tretja. Tretja je bila tudi po prvi vožnji.

Od treh Slovenk se je v finalno vožnjo uvrstila Ana Bucik (+2,51). Sprva je bila 15., a je naknadno po diskvalifikaciji Norvežanke Ragnhild Mowinckel pridobila eno mesto.

»Sem zelo zadovoljna. Pred tekmo nisem vedela, kaj točno pričakovati, bilo je dosti ne-sigurnosti. Prvi tek je bil tisto, kar sem se bala, da bo, in sem vesela, da sem se uspela v drugo sprostiti, smučati boljše, in sem lahko še nekaj dodala,« je v prvi izjavi po tekmi dejala Bucik.

»Finalna vožnja je bila nekaj povsem drugega in sem lahko zelo zadovoljna. Sölden sodi med tiste tekme, kjer sem že slabo smučala, pa sem nato imela dobro sezono. Zato jo sama ne jemljem za tekmo, ki bi določala, kako bo potekalo nadaljevanje sezone. Je pa vedno lažje, če dobro začneš. Takšen dosežek sem zelo potrebovala, tako da sem res vesela, da mi je uspelo in da bom lahko zdaj malo bolj mirno trenirala naprej,« je še dejala.

Italijanka Federica Brignone je bila na prvi progi prepričljivo najhitrejša. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Italijanka Federica Brignone je bila na prvi progi prepričljivo najhitrejša. FOTO: Leonhard Föger/Reuters

Mikaela Shiffrin zunaj prve peterice

Prva vožnja ni postregla s presenečenji. Na vrhu razpredelnice uvrščenih so najboljše veleslalomistke minule sezone.

Vlhova (+0,63) je postavila tretji čas, deset stotink sekunde počasnejša je bila Gut-Behrami za četrto izhodišče.

Dve stotinki sekunde več se je na progi zadržala petouvrščena v prvi vožnji Američanka Mikaela Shiffrin (+0,75), svetovna prvakinja v disciplini in nosilka velikega kristalnega globusa za skupno zmago ter zmagovalka veleslalomskega seštevka v minuli sezoni svetovnega pokala. Na koncu je Američanka osvojila le šesto mesto z debelim zaostankom (+1,40).

Ana Bucik je bila njahittrejša Slovenka na prbvi progi. FOTO: Matej Družnik/Delo
Ana Bucik je bila njahittrejša Slovenka na prbvi progi. FOTO: Matej Družnik/Delo

Bucikova ni bila hitra, a ni veliko izugbila

la Sezono je za slovensko alpsko smučanje nad Söldnom na avstrijskem Tirolskem odprla Ana Bucik (+0,43, +1,29, +2,50, +2,51).

Tekmovalka iz Nove Gorice, ki je prvič v karieri nastopila v veleslalomski prvi jakostni skupini, ni bila med hitrejšimi. Kot 11. na startu je v cilju prehitela zgolj Američanko Paulo Moltzan, ki je zaostala 3,35 sekunde za vodilno.

Vendar pa Bucik v nadaljevanju ni veliko izgubila.

V prvi vožnji sta nastopili še dve Slovenki. Neja Dvornik je kot 42. na startu lov na prve karierne söldenske točke končala predčasno z odstopom na sredini proge.

Povratnica po poškodbi Andreja Slokar si s slabim izhodiščem ni priborila še enega nastopa. Nastopila je na začelju kot 50. Z velikim zaostankom 5,41 sekunde je svojo prvo tekmo po 19 mesecih končala na 46. mestu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine