Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tokio 2020

Ameriški dizel se je spet ogrel v drugem polčasu za +19 pred finalom

Košarkarska reprezentanca ZDA je zanesljivo napredovala v finale OI v Tokiu, potem ko je s fantastično tretjo četrtino povsem potolkla Avstralijo (97:78).
Jock Landale (levo) poskuša ustaviti Kevina Duranta, zvezdnika ekipe NBA Brooklyn Nets. FOTO: Aris Messinis/AFP
Jock Landale (levo) poskuša ustaviti Kevina Duranta, zvezdnika ekipe NBA Brooklyn Nets. FOTO: Aris Messinis/AFP
STA, J. K.
5. 8. 2021 | 07:57
5. 8. 2021 | 09:06
4:47
Izid ob polčasu je bil skoraj povsem izenačen, Avstralci, ki so prvo četrtino dobili s šestimi točkami naskoka, vodili so tudi že za 15 točk, so ostali v prednosti vse do odhoda v slačilnice (45:42). A v tretji četrtini so Američani stopili na plin, dobili so jo s kar 32:10 in si že dolgo pred koncem obračuna zagotovili varno razliko na poti do zmage, ki jim prinaša finalni zmenek z zmagovalcem večernega obračuna (ob 13. uri po srednjeevropskem času) med Slovenijo in Francijo.

Prva strelca obračuna sta bila Kevin Durant (23 točk in 9 skokov) in Devin Booker (20 točk), član letošnjega poraženega finalista lige NBA Phoenixa, ki je po nekaj precej rezerviranih predstavah odigral morda najboljšo tekmo na turnirju. Patty Mills je za Avstralijo dosegel 15 točk in podelil še osem podaj.
 

Avstralski met z razdalje v drugem polčasu povsem zatajil


Prvi favoriti za zlato odličje na olimpijskem turnirju so se za zmago morali vsaj za krajši čas resno potruditi in odigrati trdo tudi v obrambi. Avstralci so namreč v prvem polčasu ob nasprotnikovem slabem metu in precejšnji nezainteresiranosti v obrambi pobegnili najprej na 18:10, proti koncu druge četrtine pa že na 15 točk razlike (26:41). A do velikega presenečenja ni prišlo. Američani, ki so v predtekmovanju izgubili s Francijo, so zaostanek v zaključku prvega polčasa zmanjšali, nato pa v uvodu drugega polčasa s trdo obrambo in izjemnim učinkom v napadu hitro prišli v vodstvo.

Blestel je predvsem prvi zvezdnik Američanov Durant, ki je dosegel 23 točk in ujel devet skokov. Vse svoje točke je dosegel do sredine tretje četrtine, ko so Američani po seriji 20:0 prelomili tekmo.
 

Imajo že veliko izkušenj s preobrati


»Ni prvič, da smo tisti, ki smo v tej reprezentanci, na različnih tekmah zaostajali 15 točk in preobrnili potek,« je po tekmi dejal Durant, ki je z ZDA na predhodnih igrah osvojil dve zlati odličji. »Veliko fantov ima izkušnje s tem ... Danes smo ohranili mirnost in to nam je omogočilo, da smo se hitro vrnili v igro.«

Vodstvo Američanov je do konca tretje četrtine naraslo na 19 točk. Avstralci so po izjemni predstavi v prvem polčasu naenkrat bili nemočni. Ob težavah v obrambi proti razigranim nasprotnikom jim tudi nikakor ni stekel met z razdalje, poti pod koš pa ob strnjeni ameriški obrambi ni bilo. V tretji četrtini so tako dosegli le 10 točk ob zgolj 20-odstotnem metu iz igre.

Američani pa so po metu 2:14 za tri točke v prvem polčasu v drugem zadeli sedem trojk od 15 poskusov ter v zadnji četrtini vseskozi držali varno razdaljo do nasprotnikov. V tem času se je razigral tudi Devin Booker, ki je dosegel 20 točk, za atraktivne akcije iz protinapadov pa je skrbel Zach Lavine.

Za Avstralijo je bil prvi strelec Mills s 15 točkami, Dante Exum jih je dosegel 14. Durant je po tekmi pohvalil avstralsko igro v prvem polčasu: »Treba jih je pohvaliti. Prišli so na igrišče in nas takoj udarili z močnim udarcem. Ampak uspelo se nam je pobrati in priti do vodstva.«

V finalu se bodo Američani v soboto ob 6.40 pomerili z boljšim iz drugega polfinala med Slovenijo in Francijo. Ta bo na sporedu danes ob 13. uri.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine