Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Veliki borec Rafa navdih za Marijo

Ruska teniška velezvezdnica Šarapova se spet vrača po poškodbi rame
Marijo Šarapovo zanimajo številne stvari, a tenis je vendarle njena prva ljubezen. Včeraj je na Mallorci dosegla prvo zmago na travi po letu 2015. FOTO: AFP
Marijo Šarapovo zanimajo številne stvari, a tenis je vendarle njena prva ljubezen. Včeraj je na Mallorci dosegla prvo zmago na travi po letu 2015. FOTO: AFP
19. 6. 2019 | 06:00
4:24
Mallorca – Odkar je Marija Šarapova na OP Avstralije 2016 padla na dopinški kontroli zavoljo uživanja meldonija, ki do tega leta ni bil na seznamu prepovedanih poživil, je njena teniška kariera na zelo trhlih tleh. Od vrnitve aprila 2017 je namreč osvojila zgolj en (manjši) turnir, v Tianjinu, še naprej pa ima velike težave s poškodbami, s katerimi se sooča večji del teniške poti. Letos je nazadnje igrala januarja, nato pa se odločila za operacijo rame, zdaj se vrača, saj je želela pred Wimbledonom odigrati vsaj en turnir. Od njene šokantne wimbledonske zmage sicer mineva že 15 let.

Vprašanja, kdaj bo 32-letna Rusinja končala kariero, se vrstijo, a na začudenje vseh vztraja in se vedno znova vrača, četudi ji seveda ne bi bilo treba, saj je bila ena najbolj prepoznavnih športnic sveta dolga leta tudi med največjimi zaslužkaricami. A težko se je odpovedati ljubezni, ki jo goji od četrtega leta starosti, ne glede na to, da jo v življenju zanimajo še številne druge stvari. »Biti stran od tenisa je vedno težko, saj ga močno pogrešam. Imam možnost, da se posvečam drugim stvarem, a ob tenisu še vedno čutim tisto pravo vznemirjenje. Naš šport je edinstven in res se trudim biti vsak dan boljša. Še vedno veliko pričakujem od sebe,« pojasnjuje zmagovalka petih turnirjev za veliki slam (s katerimi je tudi zaokrožila karierni grand slam), ki je imela v preteklosti veliko težav s poškodbo rame. Leta 2008 je tudi prestala operacijo, po kateri se je vrnila med najboljše, ne nazadnje je že za tem posegom osvojila obe lovoriki na OP Francije, pri čemer je nekoč slikovito opisala, da se na pesku počuti kot krava na ledu.

Februarja je morala spet pod nož, a je bila operacija manjša, pri vrnitvah pa zadnje čase ni več tako uspešna, pri čemer jo vedno znova »tepejo« še druge zdravstvene težave, sezone, ki jih odigra v celoti, so vedno redkejše. Lanska pri tem ni bila izjema, je pa bila v tem, da je bila ob 2016., v kateri je odigrala zgolj en turnir, prva, v kateri ni osvojila nobene lovorike, odkar je leta 2003 prišla do prve. Se je pa vseeno v svetovnem zaporedju povzpela do 22. mesta, a je ta čas spet zgolj na 85. »Ne nalagam si pritiska glede uspešnosti come-backa, saj se zavedam, da je veliko nadarjenih in motiviranih igralk. A na igrišču vedno pokažem največ, kar zmorem, pričakovanja so velika in sem veliko bolj optimistična, kot sem bila pred nekaj meseci,« pravi nekdanja prva igralka sveta, ta čas zadovoljna s stanjem problematične rame, zavoljo katere tik pred premorom ni več uživala na igrišču.


Dvoboji edini pravi odgovor


»Večji del kariere imam težave z ramo, a januarja res nisem več uživala v dvobojih, saj sem po vsaki partiji razmišljala o tem, kaj bi mi pomagalo. Nisem se veselila zmag, tudi ne dobrih iger, čeprav je bilo teh kar nekaj. Zdaj sem si vzela dovolj časa za rehabilitacijo, sem nared, a prave odgovore bodo ali šele dvoboji, ti bodo edina prava preizkušnja, noben trening jih ne more nadomestiti,« razmišlja Šarapova, znana kot velika borka, pri kateri ni predaje do zadnje točke, do zadnjega udarca. To jo vsekakor povezuje z Rafaelom Nadalom, ki prihaja prav z Mallorce.

»Rafa je največji možni borec, pravi primer tega, kaj vse lahko dosežeš, če imaš voljo in če čutiš strast do tega, kar počneš. Vedno sem občudovala, kako se je boril z vsemi poškodbami in tu je res pravi vzor. Tenis je telesno izjemno naporen, posebej pa še z njegovim načinom igranja, a z garanjem se vedno vrne in osvaja največje turnirje. Njegova motivacija je izjemna,« ne skriva navdušenja Rusinja, ki si je za mesto vrnitve izbrala Balearski otok (v 1. kolu je s 7:6 (8), 6:0 premagala Slovakinjo Viktorio Kužmovo), ker so razmere precej boljše kot v Veliki Britaniji, kjer so prav tako pripravljalni travnati turnirji pred Wimbledonom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine