Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Po prvem nosilcu Nadalu konec tudi za drugega nosilca Ruuda

Ameriški tekmec je bil v 2. kolu tako kot za prvega nosilca Španca Rafaela Nadala na teniškem OP Avstralije zdaj usoden še za Norvežana Casperja Ruuda.
Jenson Brooksby proslavlja po zmagi nad Casperjem Ruudom. FOTO: Martin Keep/AFP
Jenson Brooksby proslavlja po zmagi nad Casperjem Ruudom. FOTO: Martin Keep/AFP
Š. R., STA
19. 1. 2023 | 07:26
19. 1. 2023 | 10:33
5:09

Jenson Brooksby je novi junak letošnjega prvega velikega slama teniške sezone v Melbournu, potem ko je 22-letni Američan v štirih nizih s 6:3, 7:5, 6:7 (4) in 6:2 opravil z drugim nosilcem Norvežanom Casperjem Ruudom. Dan prej se je moral od Melbourna v 2. kolu posloviti prvi nosilec Španec Rafael Nadal, branilec naslova, ki ga je ustavil Mackenzie McDonald, Brooksby pa je opravil s 24-letnim lanskim finalistom OP Francije in OP ZDA, ki je v zaključku minule sezone izgubil tudi finale zaključnega turnirja ATP.

To je brez dvoma za Brooksbyja največja zmaga v karieri, do katere bi sicer lahko prišel že v tretjem nizu, vendar je Ruud, ki je po drugem nizu vzel tudi zdravniški odmor, ubranil tri zaključne žoge za zmago. Kljub temu je moški turnir po njegovem kasnejšem porazu izgubil prva nosilca pred tretjim kolu prvič na katerem koli turnirju za grand slam po letu 2002.

Ruud se je od samega začetka se je boril z neobičajnim slogom igre 22-letnega Brooksbyja, ki je dobil ime po nekdanjem britanskem dirkaču Jensonu Buttonu. Slovo prvih dveh nosilcev na široko odpira vrata Srbu Novaku Đokoviću, da osvoji deseti naslov v Melbournu, in vsaj začasno začasno iztiri Ruudove sanje, da bi postal številka 1 na svetu.

To je bil doslej izjemno uspešen turnir za Američane, Brooksbyju pa so se v tretjem kolu pridružili Tommy Paul, JJ Wolf in 20-letni Ben Shelton, ki je na svojem prvem potovanju zunaj ZDA. Napredoval je tudi peti nosilec Andrej Rubljov. Rus je premagal Finca Emila Ruusuvuorija s 6:2, 6:4, 6:7 (2), 6:3 in poskrbel za dvoboj tretjega kola z Britancem Danom Evansom.

Domačini na nogah po zmagi Popyrina nad Fritzem, poslovil se je tudi Zverev

Američan Taylor Fritz je naslednji izmed najboljše deseterice teniških igralcev na svetu, ki se je moral hitro posloviti od letošnjega odprtega prvenstva Avstralije. V drugem kolu je osmega nosilca po hudem boju premagal domači igralec Alex Popyrin, boljši je bil z izidom 6:7 (4), 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6) in 6:2.

»Sanjam, nočem se zbuditi. Obožujem ta občutek in želim si ga še. Ta zmaga bo motivacija za naprej, trdo sem delal že do zdaj, zdaj pa bom še bolj,« je po dvoboju pred navdušenimi navijači v solzah dejal 113. igralec sveta, ki je z uvrstitvijo v tretje kolo izenačil svoj najboljši dosežek na turnirjih za grand slam.

Fritz je bil pred turnirjem eden tistih, ki bi lahko presenetili. Lani je napravil velik preskok v igri in osvojil turnirje v Indian Wellsu, Tokiu in Eastbournu, letos pa je tudi popeljal ekipo ZDA do naslova v novoustanovljenem pokalu United. Pred Fritzem sta se od tekmovanja poslovila prva nosilca Španec Nadal in Norvežan Ruud, v drugem kolu pa se je poslovil tudi nekdanji drugi igralec sveta in 12. nosilec Nemec Alexander Zverev, od katerega pa po vrnitvi po hudi poškodbi nihče ni veliko pričakoval. Po štirih nizih ga je izločil 107. igralec sveta, Američan Michael Mmoh.

Pri ženskah sta napredovali četrta in peta nosilka, Francozinja Caroline Garcia in Belorusinja Arina Sabalenka, poslovili pa sta se 9. in 16. nosilka, Rusinja Veronika Kudermetova in Estonka Anett Kontaveit. Prvo je ugnala Američanka Katie Volynets, drugo pa Poljakinja Magda Linette.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine