Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Ruski Armenec ustavil vročega Avstralca

Casperju Ruudu se je v polfinalu teniškega odprtega prvenstva ZDA pridružil še Karen Hačanov, med dekkleti prvi polfinalistki Ons Jabeur in Caroline Garcia.
Potem ko je v osmini finala nastope na OP v ZDA končal lanski zmagovalec Danil Medvedjev, bo rusko zmago v New Yorku branil Karen Hačanov. FOTO: Mike Segar/Reuters
Potem ko je v osmini finala nastope na OP v ZDA končal lanski zmagovalec Danil Medvedjev, bo rusko zmago v New Yorku branil Karen Hačanov. FOTO: Mike Segar/Reuters
Š. R., STA
6. 9. 2022 | 21:21
7. 9. 2022 | 08:32
6:07

Nočni četrtfinalni dvoboj v Flashimg Meadows je razočaral Avstralce. Ruski Armenec Karen Hačanov je v petih nizih po treh urah ter 39 minutah s 7:5, 4:6, 7:5, 6:7 (3), 6:4 izločil Nicka Kyrgiosa, ki je v osmini finala premagala lanskega zmagovalca Danila Medvedjeva.

Hačanov jed isegel kar 30 aseva (enega manj od Kyrgiosa), 63 »winnerjev«, in imel le 31 neprisiljenih napak. Kyrgios je dosegel 75 »winnerjev«, a storil kar 58 napak.

»Uspelo mi je,« je dejal Hačanov, vidno ponosen na svoj prvi polfinale na turnirjih za grand slam.

»Končno ste mi izkazali nekaj ljubezni,« je Hačanov povedal občinstvu na tribuni, ki je večinoma ves čas dvoboja navijalo za Kyrgiosa.

»To je bil nor dvoboj, pričakoval sem, da bo tako. Pripravljen sem bil teči, se boriti vseh pet nizov. Igrala sva skoraj štiri ure, in to je bil tudi edini način, da sem premagal Nicka.«

Nick Kyrgios ni zdržal pritiska, Avstralec je vso jezo po porazu proti Karenu Hačanovu znesel nad loparjem. FOTO: Mike Segar/Reuters
Nick Kyrgios ni zdržal pritiska, Avstralec je vso jezo po porazu proti Karenu Hačanovu znesel nad loparjem. FOTO: Mike Segar/Reuters

S 6:1, 6:4, 7:6 (4) je Casper Ruud po dveh urah in 37 minutah ugnal Italijana Mattea Berrettinija. Njegov tekmec v polfinalu bo Hačanov. Triindvajsetletnik iz Osla, letošnji finalist Roland-Garrosa, je sijajno začel dvoboj in dobil 11 od prvih 13 iger. Nato se je zbral tudi Berrettini in znižal zaostanek v drugem nizu, do preobrata pa ni prišel.

V tretjem nizu je imel nekdanji polfinalist New Yorka (2019) takoj prednost odvzema servisa, vodil pa je tudi s 5:2. Ruud se ni dal, v osmi igri je ubranil dve žogici za znižanje Italijana, v deveti izničil »break« ter nato prepričljivo dobil podaljšano igro.

»To je bil začetek, kot mi doslej v karieri še ni uspel. Vse mi je uspevalo, žogico sem zadeval točno tja, kamor sem si zamislil. Poleg tega je Matteo začel slabše kot ponavadi. Izkoristil sem svoje priložnosti, nato pa postal nekoliko nervozen ob koncu drugega niza,« je po dvoboju dejal trenutno še sedmi igralec lestvice ATP.

»Vse skupaj je bilo že predobro. To je sicer v redu, a te lahko vse skupaj preveč ponese. Potem si misliš, da lahko hodiš po vodi, kar seveda ni mogoče,« je slikovito razlagal Norvežan in dodal: »Moral sem se umiriti, na srečo sem s servisom rešil drugi niz, tretji pa je bil že tako zelo zahteven.«

Celo na pragu št. 1

Ruud je na virtualni lestvici zdaj že drugi igralec sveta za Špancem Rafaelom Nadalom. S prebojem v finale bi celo prehitel 22-kratnega zmagovalca turnirjev velike četverice in postal številka ena, če Nadalov rojak Carlos Alcaraz ne bi prišel do finala.

»Pred turnirjem sploh nisem vedel, da lahko postanem številka ena. To so mi tukaj povedali šele predstavniki ATP. Seveda so sanje vsakega mladeniča, da bi kdaj postal najboljši na lestvici,« je še ta podatek pospremil Ruud.

V noči na četrtek bosta že druga četrtdfinalan dvoboja, med Rusom Andrejem Rubljovom in Američanom Francesom Tiafoejem ter Italijanom Jannikom Sinnerjem in Špancem Carlos Alcarazom.

(ZDA/22)

Casper Ruud proslavlja po zmagi nad Matteom Berrettinijem, s pomočjo katere se je prebil v polfinale letošnjega US Opna. FOTO: Al Bello/AFP
Casper Ruud proslavlja po zmagi nad Matteom Berrettinijem, s pomočjo katere se je prebil v polfinale letošnjega US Opna. FOTO: Al Bello/AFP

Tunizijka spet spisala zgodovino afriškega tenisa

Ons Jabeur je v torek pozno zvečer po slovenskem času postala prva polfinalistka letošnjega OP ZDA in se bo za finale pomerila s Francozinjo Carolino Garcio.

Na osrednjem igrišču Arthur Ashe je Tunizijka s 6:4, 7:6 (4) premagala Avstralko Ajlo Tomljanović. Dvoboj je trajal uro in 43 minut. Trenutno peta igralka lestvice WTA je letos že igrala v finalu Wimbledona, v ZDA pa pred tokratnim turnirjem ni nikoli nastopila v četrtem kolu.

Naslednji korak naprej ob zgodovinskem nastopu za afriški tenis bo skušala narediti v polfinalu, ko se bo pomerila z Garcio, ki je bila s 6:3, 6:4 boljša od Američanke Coco Gauff.

Tunizijka je postala prva igralka afriškega porekla, ki se je uvrstila v polfinale turnirja v New Yorku.

»Ajla igra odličen tenis, a pripravljena sem bila na fizično naporen obračun. Čustveno se je bilo težko zbrati po frustracijah, ko ne izkoristiš priložnosti za 'break' ali ko serviraš za zmago. Pohvale Ajli, saj mi je zelo otežila delo. Vseeno sem skušala dati vse od sebe, igrati svojo igro in upam, da bo to motiviralo še več afriških igralcev in igralk, da bodo poprijeli za lopar,« je po dvoboju v prvi izjavi dejala 28-letna Tunizijka.

Jabeurjeva je v tej sezoni vknjižila že 43. zmago, z nastopom najmanj v polfinalu pa se je virtualno zavihtela na drugo mesto lestvice. Tega je že zasedla 27. junija letos. V sredo in v noči na četrtek bosta še preostala dva četrtfinalna obračuna v ženski konkurenci. Prva igralka sveta, Poljakinja Iga Šwiatek, se bo pomerila proti domačinki Jessici Pegula, Čehinja Karolina Pliškova pa bo igrala proti Belorusinji Arini Sabalenka.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine