Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

»Nadal 99-odstotni favorit«

Mats Wilander pred jutrišnjim začetkom Roland Garrosa
Mats Wilander napoveduje, da bo šel naslov pri ženskah Simoni Halep. Foto Thomas Samson/AFP
Mats Wilander napoveduje, da bo šel naslov pri ženskah Simoni Halep. Foto Thomas Samson/AFP
Saša Verčič
26. 5. 2018 | 09:00
3:48
Pariz – Game, Schett in Mats, ki jo Mats Wilander na Eurosportu vodi skupaj z nekdanjo avstrijsko igralko Barbaro Schett, je ena najbolj priljubljenih teniških oddaj. Avstrijsko-švedska naveza bo na delu spet v prihodnjih dveh tednih, Wilander pa je pred Roland Garrosom, ki se začne jutri, predstavil svoj pogled na drugi turnir za veliki slam v sezoni.

Slovenska zasedba je v posamični konkurenci ostala pri dveh igralcih – Poloni Hercog in Aljažu Bedenetu –, četudi je Dalili Jakupović v zadnjem kolu kvalifikacij proti Mariani Duque-Marino dobro kazalo in si je v tretjem nizu priigrala zaključno žogico, ki pa je ni izkoristila in je na koncu izgubila s 6:4, 1:6, 5:7. Nekdanji švedski as Slovencev (pričakovano) ne vidi med izstopajočimi imeni, zanj sta glavna favorita prva nosilca Rafael Nadal in Simona Halep. Z izborom prvega se bržčas strinja velika večina teniškega sveta, pri ženskah pa je možnosti ogromno.

»Rafa je 99-odstotni favorit, ni pa 100-odstotni, ker se mu lahko kaj zgodi. Če bi v uvodnih dveh kolih denimo igral po pet nizov, potem bi imel lahko v naslednjem dvoboju težave. Če pa bo ostajal svež, igral tri nize v posameznih partijah, potem ga je skoraj nemogoče premagati,« razmišlja Wilander, ki sicer vidi nekaj tekmecev, ki so sposobni premagati Španca – Aleksander Zverev kot največja grožnja, Dominic Thiem, Karen Hačanov, Marin Čilić, Juan Martin del Potro –, a vendarle ne bi nobenemu v dvoboju z Rafo pripisal vloge favorita. Sploh ker se mu zdi, da je branilec naslova še boljši, kot je bil kdajkoli doslej. »Kadar igra dobro, potem je še boljši, kot ko je bil mlajši. Tehnično je boljši, backhand ima veliko boljši, telesno je na enaki ravni, edino za mentalno plat nisem prepričan. Bolj se zaveda, da prihajajo mladi, nevarni tekmeci,« pravi o desetkratnem pariškem zmagovalcu 53-letni Šved, ki je v zadnjem času opazil tudi napredek pri Novaku Đoković, pri katerem pa ima vendarle nekaj zadržkov.

»Njegove težave so v večji meri mentalne narave in zanj je bilo zelo pomembno, da se je v zadnjem dvoboju z Nadalom Špancu približal vsaj v enem nizu. Ne glede na to, da je izgubil, je bil to velik napredek. Ne vem, če bo še kdaj najboljši na svetu, vsekakor pa mislim, da se bo vrnil med deseterico,« napoveduje Wilander.
 

Halepovi prvi naslov?


Za razliko od moškega žreba se zdi ženski veliko bolj odprt, na zadnjih šestih turnirjih za veliki slam je bilo prav toliko različnih zmagovalk, prav tako ima šest igralk možnost, da po Roland Garrosu konča na 1. mestu svetovne lestvice. Ta čas vrh zaseda Simona Halep, ki pa še vedno čaka na veliko lovoriko, trikrat je igrala v finalu in bila trikrat neuspešna. »Simona je zame prva favoritinja. Vem, da se ljudje osredotočajo na to, da je izgubila tri finale, vendar pa mislim, da ji je to okrepilo samozavest. Ve, da lahko pride do finala, v vsakem dvoboju bo favoritinja, ima vse, kar potrebuje igralka za zmago na velikem slamu,« je prepričan nekdanji prvi igralec sveta, ob tem pa opozarja na zmagovalko izpred dveh let Garbiñe Muguruza – če bo preživela prvi teden, bo prevzela mesto favoritinje. Mednje sicer Wilander prišteva tudi Jelino Svitolino, Marijo Šarapovo, a le zato, ker gre za veliki slam, ter Caroline Wozniacki, ki je januarja osvojila OP Avstralije in lahko do konca kariere igra povsem neobremenjeno.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine