Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Ljubezensko-sovražni odnos s peskom se nadaljuje

V 2. kolu Roland Garrosa konec upov za zvezdnika prihodnje generacije Denisa Šapovalova
Denis Šapovalov je bil ob prvem nastopu na Roland Garrosu že nosilec, a tega statusa ni upravičil. FOTO: AFP
Denis Šapovalov je bil ob prvem nastopu na Roland Garrosu že nosilec, a tega statusa ni upravičil. FOTO: AFP
Saša Verčič
1. 6. 2018 | 09:00
4:06
Pariz – Naslednja teniška generacija, ki jo ATP promovira pod oznako NextGen, se zdi zares zelo obetavna. Čeprav naj bi ji pripadal, moramo iz nje črtati Aleksandra Zvereva, ki se je že povsem uveljavil in sodi med najboljše na svetu, naslednji, ki napreduje z izjemno hitrostjo, pa je Denis Šapovalov. A Kanadčanu se je na prvem velikem slamu, na katerem je bil nosilec, kaj hitro zalomilo.

Kanadčan, rojen v Tel Avivu rusko-izraelskim staršem, je nase prvič opozoril lani, ko je v Montrealu ugnal Rafaela Nadala, nato pa se na OP ZDA prebil v osmino finala, ob koncu sezone je tako dobil nagrado ATP za igralca, ki je najbolj napredoval. Ta čas je pri 19 letih – dopolnil jih je sredi aprila – najmlajši član svetovne stoterice, ko se je lani prebil v top 50, je bil v njej najmlajši po letu 2005 (Rafael Nadal), letos to velja za najboljšo trideseterico. Njegov skok po svetovni lestvici je bil tako bliskovit, da je – tudi ob vseh zdravstvenih težavah Miloša Raonića – postal najvišje uvrščeni Kanadčan. Roland Garros, na katerem letos sploh prvič nastopa v glavnem žrebu, je zanj svojevrsten mejnik, saj je bil prvič na velikih slamih nosilec (24). Po žrebu je njegova vojska navijačev, ki je iz dneva v dan številčnejša, saj mladenič navdušuje s svojo igro, že videla dvoboj osmine finala z Rafaelom Nadalom, a tokrat vendarle ne bo šlo.

Zmaga tri leta starejšega Nemca Maximiliana Martererja sodi med večja presenečenja uvodnih dveh kol pri moških, posebej ker je Kanadčan že vodil z nizom in breakom prednosti v drugem. A 82 neizsiljenih napak je bilo na koncu vendarle preveč dragih. Gotovo je Marterer bolj vajen igranja na pesku, a Šapovalov je pred kratkim na mastersu v Madridu prišel vse do polfinala. »Seveda sem razočaran, a štejem šele 19 let in razumljivo je, da ne bom prišel na vsakem turnirju do polfinala. Vzponi in padci bodo, sam moram le uživati v tem popotovanju. Občutek imam, da moja igra ustreza tem igriščem, in mislim, da bi lahko v prihodnosti tu dosegel še zelo dobre rezultate. Moram pa ohraniti svoj odnos, svoj slog igre, ki je agresiven, želim narekovati ritem, veliko prihajati k mreži. Seveda pa bom potreboval malce več potrpežljivosti,« je po odličnem dvoboju dveh levičarjev dejal Šapovalov, ki ga številni vidijo kot bodočega zmagovalca turnirja(ev) za veliki slam.

Veliki slam pri 19 letih – nemogoče


»Pri teh letih se mi to še ne zdi mogoče, ne vem, kako je uspelo Rafi … Čez nekaj let, tri, štiri, pa pričakujem, da se bom boril za največje lovorike. Zdaj sem še preveč nepredvidljiv, en dan lahko odigram izjemno, naslednji pa ne tako dobro. Sploh pa na pesku, s katerim imam ljubezensko-sovražni odnos, saj nisem odrasel na peščenih igriščih, zato so dobre predstave na tej podlagi še toliko bolj moj cilj,« pravi veliki kanadski up. Za Martererja bi lahko zmaga nad Šapovalovom štela dvojno, saj bo njegov naslednji tekmec Jürgen Zopp, ki je dobil dvoboj srečnih poražencev z Rubnom Bemelmansom.

Pri ženskah se je poslovila 17. nosilka, a to ni bilo prav veliko presenečenje. Ashleigh Barty je obveljala za najbolj nesrečno postavljeno igralko zadnjega obdobja, saj ji je žreb že v 2. kolu namenil povratnico Sereno Williams. Resda je slednja še precej neprepričljiva in je sinoči v manj kot pol ure izgubila uvodni niz, saj je neizsiljene napake nizala eno za drugo, ko je v drugem nizu takoj zaostala z breakom, pa se je nato le zbrala, njeni udarci so postali prodornejši, natančnejši in druga zmaga na peščenih igriščih po dveh letih je bila tu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine