Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Hvala, dober dan, dobra večer, jedan, dva

Tomas Lipovšek Puches na teniških turnirjih iz serije challenger do prve zmage pod slovensko zastavo
Tomas Lipovšek Puches živi v Buenos Airesu, očetovi predniki so Slovenci, mamini pa Hrvati. FOTO: Sportida
Tomas Lipovšek Puches živi v Buenos Airesu, očetovi predniki so Slovenci, mamini pa Hrvati. FOTO: Sportida
14. 8. 2019 | 06:00
3:52
Portorož – Po neuspešnem uvodnem dnevu teniškega challengerja v Portorožu, ko so izpadli štirje Slovenci – Tom Kočevar-Dešman, Nik Razboršek, Sven Lah in Mike Urbanija –, je včeraj za prvo domačo zmago poskrbel Tomas Lipovšek Puches. Pod slovensko zastavo nastopa od maja, v reprezentanci so si ga zaželeli, da bi bili v Davisovem pokalu močnejši med dvojicami.


Za Tomasa Lipovška Puchesa je portoroški turnir prvi iz serije challenger, na katerem igra pod slovensko zastavo. Letos je namreč na tej ravni odigral zgolj enega, takoj na začetku sezone, nato je igral le na turnirjih ITF, na Obali si je nastop v glavnem žrebu zagotovil v kvalifikacijah, v katerih je ugnal povabljenca Filipa Jeffa Planinška, pred tem je bil neuspešen na predkvalifikacijskem turnirju, na katerem so se slovenski igralci merili za posebno povabilo. Premagal ga je Sven Lah, vsi štirje naši igralci, ki so dobili wild card, so nato izpadli v 1. kolu, Lipovšek Puches pa se je prebil naprej. Pri čemer je imel veliko sreče z žrebom, saj se je v uvodnem kolu pomeril s povabljencem Zvonimirjem Oreškovićem, ki sploh ni uvrščen na lestvico ATP. Od Hrvata je bil boljši s 6:1, 6:0.

»Doslej sem imel tu kar nekaj sreče, najprej, da sem se uvrstil v kvalifikacije, nato da sem se meril z mladim, neizkušenim tekmecem, potem pa še za glavni turnir, saj igra Orešković na nižji ravni. Bil sem veliko boljši, vesel sem te zmage in gremo naprej,« je dejal 26-letnik, ki je v Portorož iz Argentine pripotoval v sredo, nato pa v petek prvič zaigral v Sloveniji pod slovensko zastavo, zaradi česar je bil kar malce živčen.


Pogovori stekli lani


Ne nastopa pa prvič na Obali, saj je bil tu že lani (izpadel je v 2. kolu kvalifikacij), ko je pripotoval na pogovore s kapetanom reprezentance za Davisov pokal Miho Mlakarjem. Tedaj je že nekaj časa razmišljal, da bi igral za Slovenijo, saj ima slovenski potni list od 12. leta starosti. »Pred štirimi leti mi je eden od argentinskih trenerjev, ki je vedel, da imam tudi slovenski potni list, predlagal, da razmislim o igranju za Slovenijo in naj stopim v stik s tedanjim kapetanom Blažem Trupejem, če bi bil slučajno zainteresiran. Bil je, predlagal mi je, da pridem sem na pogovore, a nisem. Lani pa me je kontaktiral Miha Mlakar in me povprašal, ali me še vedno zanima igranje za Slovenijo. Pritrdil sem in nato prišel v Portorož, kjer sva se sestala, letos pa smo se dogovorili do konca,« je pojasnil igralec iz Buenos Airesa, čigar korenine po materini strani segajo na Hrvaško, po očetovi pa v Slovenijo. Slovensko ne govori, si bo pa v prihodnje poiskal učitelja.

»Poznam nekaj slovenskih besed oziroma bolj hrvaških, saj vsi v družini govorijo hrvaško. Sam nekoliko mešam oba jezika, saj sta si precej podobna,« je ob naštevanju »hvala, dober dan, dobra večer, jedan, dva« pojasnil Lipovšek Puches, ki pozna večino slovenskih igralcev, najbolj Razborška, ki mu je tudi dal kontakt od Trupeja, zelo vesel je bil tudi, ko je na OP Francije do njega prišel Aljaž Bedene in se mu predstavil.

Lipovšek Puches bo slovensko reprezentanco okrepil v konkurenci dvojic, ki je naša šibka točka, saj je v tej veliko boljši kot med posamezniki, predvsem zaradi bolj sproščenega igranja. Pri uvrstitvah na ATP to pomeni 264. in 738. mesto, pri čemer je med posamezniki želja top 100 in na ta način preživljanje s tenisom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine