Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Blaž Rola se spet bliža življenjski formi

Na turnirju iz serije challenger v Portorožu jutri slovenski polfinale med Rolo in Aljažem Bedenetom.
Aljaž Bedene je za uvrstitev v polfinale potreboval skoraj tri ure. FOTO: Tomi Lombar
Aljaž Bedene je za uvrstitev v polfinale potreboval skoraj tri ure. FOTO: Tomi Lombar
16. 8. 2019 | 23:35
16. 8. 2019 | 23:37
5:21
Blaž Rola stopnjuje nastope na teniškem turnirju iz serije challenger v Portorožu. Vsaka zmaga tretjega nosilca je hitrejša, 22-letnega Romana Safjulina je v četrtfinalu ugnal s kar 6:2, 6:1.

Rezultat je še nekoliko bolj prepričljiv od dogajanja na igrišču, saj so denimo uvodne štiri igre trajale kar 27 minut. Veliko bolj se je za preboj v polfinale namučil Aljaž Bedene, ki je po dveh urah in 45 minutah s 6:3, 4:6, 7:6 (4) ugnal Lukaša Kleina.



Začetek tretjega in osmega nosilca, Role in Safjulina, je bil zelo napet in izenačen, je pa tudi res, da se je jeziček na tehtnici kar hitro prevesil na eno stran. V četrti igri sta namreč Slovenec in Rus odigrala kar 22 točk, do zelo pomembnega breaka je prišel Ptujčan.

»Če bi ves dvoboj odigrala na takšni ravni, kot sva začela, bi bila to prava teniška poslastica, je pa vprašanje, v kakšnem stanju bi bil potem zmagovalec v polfinalu … Je pa četrta igra pretehtala, nadaljevanje je bilo veliko bolj gladko, kot sem pričakoval po težkem uvodu,« je po zmagi po 71 minutah igre dejal Rola, ki si je v drugem nizu, ko je že spet imel break prednosti, pokvaril popolno statistiko pri igrah na svoj začetni udarec.

Pri 2:0 je namreč Rus, sicer 233. igralec sveta, prišel do breaka in je tako prvi strl Rolov servis. Dotlej je v dveh dvobojih in pol ubranil 15 žogic za break, 16. ni.



»Tudi v tej igri nisem naredil nič narobe … Statistika je porušena, da, a težko je pričakovati, da bi ves turnir odigral brez izgubljenega servisa, sem pa zelo zadovoljen z začetnim udarcem,« je o veliki zanesljivosti v pomembnih trenutkih dejal 28-letnik, ki ni presenečen nad ravnjo, ki jo kaže v Portorožu, saj igra dobro že lep del sezone – to je njegov peti polfinale na challengerjih v sezoni –, je pa malce nad svojo energičnostjo, saj ga nobena slaba točke ne vrže iz tira.
 

Cilji nespremenjeni


Čeprav kaže zelo suverene predstave, Rola ne želi odstopati od začetnih ciljev, ki so bili zelo previdni. Želja je bila le najboljša igra, ki jo je ta čas zmožen prikazati, in to ostaja tudi naprej.

»Tudi po treh zmagah ostaja vse enako. Cilj je zgolj, da se potrudim po najboljših močeh. Dajem vse od sebe, trudim se, da bi nanizal kar največ zmag. Jasno mi je, da se pričakuje, da bo naslov ostal doma, kar bi bilo super za slovenski tenis, a obljubiti tega še vedno ne morem,« ostaja trden pri svojih razmišljanjih Rola, ki pa mu vsaka zmaga vendarle precej okrepi samozavest.

Za njim je pač nekaj manj uspešnih sezon, kot se je od njega pričakovalo, letos je spet precej napredoval, počasi se spet bliža stoterici, ki si jo je s trenerjem Grego Žemljo tudi zastavil za prvi cilj.

Aljaž Bedene je za uvrstitev v polfinale potreboval skoraj tri ure. FOTO: Tomi Lombar
Aljaž Bedene je za uvrstitev v polfinale potreboval skoraj tri ure. FOTO: Tomi Lombar


»Ne vem, ali sem najprej začel spet bolj zaupati svoji igri in so s tem prišli rezultati ali pa so najprej prišli dobri rezultati in sem potem spet začel zaupati svoji igri. Podobna dilema kot o kokoši in jajcu. Je pa dejstvo, da se nad sezono ne morem pritoževati, upam, da bo tako tudi v nadaljevanju leta. A z rezultati se nočem obremenjevati, rad bi le, da sezona še naprej tako stanovitno poteka naprej in s tem bodo tudi rezultati takšni, kot si jih želim. Se pa raje osredotočam le na svojo igro,« pojasnjuje Rola, ki se na domačem turnirju, na katerem nastopa tretjič (doslej je bil njegov najboljši rezultat 2. kolo), kaže v najlepši luči doslej.

»Lahko bi rekel, da se spet bližam življenjski formi. Gremo v smer, da bom še boljši igralec. Vsak dan, ko stopim na igrišče, stremim k temu, a to sem tudi tedaj, ko so bili rezultati slabši, kar je bila seveda škoda. Moj pristop na treningih in tekmah pa se nikdar ni spremenil,« še pravi slovenski reprezentant, ki bo v jutrišnjem slovenskem polfinalu favorit.

Vsaj po prikazanem doslej, Bedene je namreč hodil po robu prepada v dvoboju s 343. igralcem sveta Kleinom. Sprva je sicer kazalo na zanesljivo zmago (6:3, 4:1), a je Ljubljančan prednost nespretno zapravil, sledil je popolni preobrat Slovaka, ki je v odločilnem nizu dvakrat vodil z breakom prednosti, a so Bedenetove izkušnje na koncu pretehtale.

V drugem polfinalu se bosta merila lanski zmagovalec in šesti nosilec Francoz Constant Lestienne ter Norvežan srbskih korenin Viktor Đurasović.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine