Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Avstralci zaprli vrata Đokoviću, on pa se je pritožil

Na dogajanje se je odzval tudi Nadal: »Če bi Novak želel, bi brez težav igral v Avstraliji. Odločil se je, kot se je.«
Novak Đoković s trofejo za lansko zmago na OP Avstralije v tenisu. FOTO: Loren Elliott/Reuters
Novak Đoković s trofejo za lansko zmago na OP Avstralije v tenisu. FOTO: Loren Elliott/Reuters
F. T., S. U., Pi.K. STA
5. 1. 2022 | 23:30
6. 1. 2022 | 11:47
6:06

Avstralska mejna policija je dokončno zavrnila vstop prvega teniškega igralca sveta Novaka Đokovića v državo. Srb bi moral po preklicu vizuma še v četrtek zapustiti državo, a naj bi na sodišču izpodbijal odločitev še pred odhodom, poroča več avstralskih medijev, ki jih povzema tudi britanski BBC.

Po več urah zadrževanja na mednarodnem letališču v Melbournu so mejni policisti Đokoviću sporočili, da so mu preklicali vizum in zavrnili vstop v državo, poroča avstralski časnik The Age. Kot je pri tem pojasnila avstralska mejna policija, Đokoviću ni uspelo predstaviti ustreznih dokazov o izpolnjevanju pogojev za vstop.

Đoković še ni izgubil upanja

»Osebe, ki niso državljani Avstralije in nimajo ustreznega vizuma ob vstopu, ali so jim to preklicali, bodo zadržani in odstranjeni iz Avstralije,« izjavo policije še povzema The Age.

image_alt
Novak Đoković licemerec in bolan hinavec, po drami izgon iz Avstralije

A s tem Đoković še ni izgubil upanja, da bi vendarle lahko vstopil v deželo tam spodaj in nastopil na odprtem prvenstvu Avstralije, kjer bi lovil rekordni 21. naslov na turnirjih za veliki slam. Kot poroča The Age, bodo njegovi odvetniki vložili tožbo proti odločitvi, ni pa še jasno, ali bo lahko v času sodnega postopka ostal v državi ali jo bo moral zapustiti.

Novinarji na letališču v Melbournu. FOTO: William West/AFP
Novinarji na letališču v Melbournu. FOTO: William West/AFP

Odločitev so obmejni organi sprejeli po javno izraženih dvomih najvišjih avstralskih političnih predstavnikov glede Đokovićevih razlogov za posebno zdravstveno izjemo, ki bi mu v državo omogočila vstopiti, ne da bi bil cepljen proti novemu koronavirusu.

Ob prihodu v Melbourne Đokoviću sprva ni takoj uspelo prestopiti meje, ker menda ni imel pravilno izpolnjenega obrazca za vizum. Kasneje so mejni organi začeli preverjanje razlogov za njegovo zdravstveno izjemo, ob tem so ga zadrževali več ur. Po besedah njegovega očeta za srbsko spletno stran b92.net sta ga v posebnem prostoru varovala dva policista, po poročanju srbskega portala Telegraf pa so mu odvzeli telefon. Avstralski mejni organi so slednje zanikali.

Francoska tiskovna agencija AFP je v času zadrževanja Dokovića na letališču zapisala, da gre očitno za politično-pravni spor med zvezno oblastjo države Viktorija in državnimi organi Avstralije. A po poročanju Agea je vlada zvezne države Viktorije še pred Đokovićevim prihodom v Melbourne zavrnila možnost, da bi nastopila kot sponzor za izdajo vizuma.

V akcijo je stopil tudi Aleksandar Vučić

Medtem so do celotnega dogajanja in obravnave Đokovića na letališču kritični predstavniki prirediteljev OP Avstralije. Kot poroča The Age, je neimenovani vir pri avstralski teniški zvezi vse skupaj označil za uprizorjeno predstavo za javnost.

V Avstraliji ne manjka srbskih navijačev. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters
V Avstraliji ne manjka srbskih navijačev. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters

Ta naj bi sicer sledila številnim javnim kritikam novice, da je Đoković prejel posebno zdravstveno izjemo za nastop na OP Avstralije, ne da bi bil cepljen v času, ko se država sooča z največjim številom okužb od začetka pandemije novega koronavirusa.

Na obravnavo Đokovića pa se je kritično odzval srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ta je na družbenem omrežju instagram zapisal: »Naše oblasti bodo storile vse korake, da se v najkrajšem možnem času ustavi nadlegovanje najboljšega teniškega igralca na svetu.«

V ponedeljek končna odločitev

Od nenavadnega nočnega dogajanja na letališču v Melbournu, ko Novaku Đokoviću zaradi neustreznega vizuma niso dovolili vstopa v državo, je na dlani, da odmevnost dogodka presega zgolj športne razsežnosti. Za zdaj je pač tako, da srbski zvezdnik v Avstralijo ne sme vstopiti, toda vsaj očitno mu še ni treba na povratno letalo.

Hotel, v katerem Novak Đoković čaka na končno rešitev zapleta, ni ravno ugleden. Tu so bili v karanteni tudi številni migranti. FOTO: William West/AFP
Hotel, v katerem Novak Đoković čaka na končno rešitev zapleta, ni ravno ugleden. Tu so bili v karanteni tudi številni migranti. FOTO: William West/AFP

Z odvetnikom je vložil pritožbo, z njo se ukvarja tudi vrh avstralske države, sodeč po zadnjih zapisih, predvsem v srbskih medijih, ki so o tem zapletu dobro obveščeni, pa bo Đoković zanesljivo še spal do konca tedna v hotelu ob letališču. Njegov odvetnik vztraja pri tem, da Đoković ostane v Avstraliji do končne odločitve o svojem statusu, ki bo sledil šele v ponedeljek. Med Melbournom in srednjeevropskim prostorom je sicer deset ur časovne razlike. Ob tem pa avstralski portal The Age napoveduje tudi možnost slabega scenarija za vodilnega igralca svetovne lestvice – v primeru dokazov o namenu nedovoljenega vstopa v državo bi lahko Đokoviću sledila triletna prepoved prihoda v Avstralijo ... 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine