Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Tri poroke, a prej še po tri zmage

V Cerkljah danes test Slovencev proti Avstriji.
Blaž Janc je eden od udarnih slovenskih adutov. FOTO: Mavric Pivk
Blaž Janc je eden od udarnih slovenskih adutov. FOTO: Mavric Pivk
8. 6. 2019 | 07:00
9. 6. 2019 | 18:52
4:35
Pri rokometašicah se je sezona končala z uvrstitvijo Slovenije na svetovno prvenstvo, pred fanti pa je še zadnja akcija. Nastop na evropskem prvenstvu so si že zagotovili, a kvalifikacije želijo prvič končati z maksimalnim številom točk.

Težji izziv kot nedeljska domača tekma v Kopru proti Estoniji bo sredino gostovanje v Latviji, domovini orjaka Dainisa Krištopansa. Slovenci se bodo za derbi skupine 4 ogrevali danes, ko bodo v Cerkljah na Gorenjskem ob 18. uri gostili sosede iz Avstrije.



Slovenci so v bazni tabor v Zrečah kapljali od srede, ko so se začele priprave. Danes se jim bo pridružil Jure Dolenec iz Barcelone, Miha Zarabec bo prišel neposredno iz Kiela v Rigo, kot zadnji bo v Izolo za drugo tekmo prispel Nejc Cehte iz Hannovra.

Pet udeležencev sklepnega turnirja lige prvakov (Blaž Janc, Gašper Marguč, Blaž Blagotinšek, Borut Mačkovšek in Dolenec) so dobili nekaj več odmora od drugih, je pa Janc že bil med fanti, ki so si skupaj s selektorskim trojčkom Veselin Vujović-Uroš Šerbec-Uroš Zorman v Celju ogledali tekmo, na katerih so se rojakinje uvrstile na decembrski mundial na Japonskem, na katerem bodo lovile vstopnico za olimpijske kvalifikacije.

Veselin Vujović je že štiri leta na slovenski klopi. FOTO: Roman Šipić
Veselin Vujović je že štiri leta na slovenski klopi. FOTO: Roman Šipić


To je tudi osnovni cilj moške reprezentance, ki bo mesec kasneje igrala na precedenčnem euru s 24 ekipami v treh državah (Avstrija, Norveška, Švedska), a za to bo potrebna visoka uvrstitev, morda celo kolajna. Ker so si Slovenci domala že zagotovili prvo mesto v kvalifikacijah, bodo med nosilci v žrebu, ki bo konec meseca na Dunaju.
 

Janc: Dovolj moči je še v nas


Za Jancem je uspešna sezona, v katerem je ubranil naslov poljskega prvaka in prvič nastopil na F4 v Kölnu, kjer so Kielce zasedle 4. mesto. Mu po dolgi sezoni misli že uhajajo k počitnicam ali je z glavo pri reprezentančnem izzivu?

»To je bil moj prvi F4, res je vse na vrhunski ravni. V čast mi je bilo biti del tega spektakla. Sezona je bila dolga in naporna, ni pa mi bilo težko priti na priprave. Da nas to čaka za konec, smo vedeli že dolgo. Vemo, da moramo zmagati v Latviji in Kopru. Dovolj moči je še ostalo v nas. To je treba resno oddelati, potem pa na počitnice,« ima prioritete jasno postavljene 22-letni Janc, ki morda ne bo v postavi za prijateljsko tekmo z Avstrijo, njemu se kajpak ni treba dokazovati selektorju.

Blaž Blagotinšek je madžarski prvak z Veszpremom. FOTO: Roman Šipić
Blaž Blagotinšek je madžarski prvak z Veszpremom. FOTO: Roman Šipić


»Kar nekaj igralcev je že dosti prej končalo sezono, teden ali dva so bili brez tekem in treningov. Verjetno jih želi Vujović spraviti nazaj v tekmovalni ritem pred Latvijo,« je razmišljal Sevničan, ki naj bi še eno sezono ostal v Kielcah, potem pa prestopil v Barcelono.

Slovenija kvalifikacij še ni končala s šestimi zmagami, to bi bilo prvič. »Gotovo je to naš cilj. Motivacija je prisotna, vse bomo storili, da bi nalogo končali brez madeža,« porazov ne prenaša dobro Janc, ki se bo po Kopru prepustil užitkom: »Počitnice. Grčija. Družil se bom s prijatelji, nekaj bo porok (Gašper Marguč, Urban Lesjak, David Razgor; op. p. Pestro bo.«
 

Vujović vs. Pajovič


Selektor Vujović je pojasnil razloge za tekmo v Cerkljah, kjer obeležujejo 20. obletnico rokometa in bodo prvič pozdravili reprezentanco. »Za tekmo z Avstrijo smo se odločili iz več razlogov. Prvi je zemljepisna bližina, drugi je njihov selektor Aleš Pajovič. Slovenska severna soseda je tudi ena izmed gostiteljic prvenstva, ima zelo kakovostno ekipo. Verjamem, da bo to dober preizkus stanja v reprezentanci, smolo imamo le s tem, da v moštvu ne bo tistih, ki igrajo v Franciji in Nemčiji, saj se ne bodo vrnili pravočasno. Bo pa to odlična priložnost za tiste, ki v izbrani vrsti sicer dobijo manj priložnosti, a so tekmovanja končali prej in se lahko dokažejo.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine