Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Na vrhu en Slovenec, dva ali kar štirje

Na F4 v Kölnu favorit Barcelona, najbolj vroč Veszprem. Dolencu ne bo treba na operacijo.
Jure Dolenec lovi prvi naslov evropskega prvaka. FOTO: Barça Lassa
Jure Dolenec lovi prvi naslov evropskega prvaka. FOTO: Barça Lassa
31. 5. 2019 | 10:00
31. 5. 2019 | 10:05
6:50
Kdo izmed rekordne osmerice Slovencev, ki bo sodelovala na sklepnem turnirju EHF lige prvakov v Kölnu, bo na rokometnem tronu nasledil reprezentančnega kapetana Vida Kavtičnika, ki je lani presenetljivo slavil z Montpellierom?

Stavnice največ možnosti napovedujejo Barceloni z Juretom Dolencem, a svoje načrte imajo Vardar s Stašem Skubetom, Veszprem s četverico Blagotinšek-Mačkovšek-Gajić-Marguč ter Kielce z Blažem Jancem in Urošem Zormanom v vlogi pomočnika trenerja.



V soboto in nedeljo bo jubilejni deseti Final 4, Lanxess Arena je že zdavnaj razprodana (19.500 sedežev), pa četudi že tretjič zapored na zadnjem dejanju klubske sezone ne sodeluje nemški prvoligaš. Prvi jutrišnji par je Veszprem – Kielce (15.15), kar bo ponovitev zgodovinskega finala iz leta 2006, ko so Poljaki z Zormanom v dirigentski vlogi v drugem polčasu nadoknadili devet golov zaostanka in zmagali po izvajanju sedemmetrovk. V ekipi Veszprema je bil takrat od Slovencev le Gašper Marguč.

Gašper Marguč je že peto sezono na Madžarskem. FOTO: Matej Družnik
Gašper Marguč je že peto sezono na Madžarskem. FOTO: Matej Družnik


Veszprem je v finišu sezone ujel pravo formo, ekipa trenerja Davida Davisa je prejšnji konec tedna nadigrala Pick Szeged in osvojila naslov madžarskih prvakov. Zanimivo, Veszprem je že vrsto let ena najbogatejših ekip na svetu, pa je edina, ki še nima najpomembnejše lovorike, četudi bo na F4 nastopila že petič v zadnjih šestih letih. Tudi Kielce, ki so v četrtfinalu izločile zvezdniški PSG, kažejo moč, v finalu poljskega prvenstva so zlahka ugnale Wislo Plock.
 

Dolenec le dočakal Köln


Drugi polfinale bo Barcelona – Vardar (18), kar bo ponovitev polfinala izpred dveh let, ko so Makedonci zmagali s 26:25 in potem proti Parizu prišli do naslova. Za Vardar bo nastop na F4 labodji spev ekipe, saj jo zapušča večina najboljših igralcev, ne pa tudi Skube, ki naj bi v Skopju ostal še eno leto. Vsi štirje klubi se med seboj dobro poznajo, saj so bili v isti predtekmovalni skupini. V njej je bila najboljša Barcelona, ki je doživela le dva poraza v sezoni, pri Rhein-Neckarju in v Veszpremu, v četrtfinalu pa je razbila lanskega finalista Nantes.

Staš Skube je motor Vardarja. FOTO: Tadej Regent
Staš Skube je motor Vardarja. FOTO: Tadej Regent


Ironija usode se je poigrala z Juretom Dolencem. Pet let je bil eden vodilnih rokometašev Montpelliera, a ravno, ko se mu je uresničila otroška želja in je odšel v Barcelono, je njegov bivši klub osvojil ligo prvakov. A Škofjeločan je kmalu dobil zadoščenje in se leto kasneje znašel v Kölnu, kjer bo konec tedna lovil sveti gral. Barcelona v španski ligi nima resne konkurence, Evropa je zanjo prioriteta, zato ni čudno, da so Katalonci v Köln prispeli prvi, že v sredo popoldne.
 

Operacija ne bo potrebna 


»V Kölnu nisem prvič, ampak tokrat je nekaj posebnega, moj prvi F4, o čemer sanja vsak rokometaš. Vsi hrepenimo po lovoriki, ampak pred nami je težko delo. Barcelono postavljajo v vlogo favorita, ki pa jim v zadnjih letih ni šlo po načrtih. Barcelona je celo zadnja od favoritov, ki je osvojila naslov, ko je bila najboljša leta 2015,« se Dolenec zaveda, da papir prenese vse, odločalo pa bo igrišče 20 x 40 m.

Blaž Janc je eden najbolj iskanih igralcev v Evropi. FOTO: Mavric Pivk
Blaž Janc je eden najbolj iskanih igralcev v Evropi. FOTO: Mavric Pivk


Prva ovira bo Vardar, krvnik iz predlanskega polfinala. »Prav zaradi težav, o katerih govorijo vsi, bo Vardar še posebej nevaren, saj bodo igralci želeli zgodbo končati na najlepši način in se ponuditi novim delodajalcem,« svari Dolenec, ki je v tej sezoni LP dosegel 27 golov.



Na desnem zunanjem položaju je večinoma v senci francoskega zvezdnika Dika Mema, nagajale so mu tudi poškodbe, a morda se bo izkazal za aduta iz rokava prav na najpomembnejšem izzivu. »Dobro se počutim, sem v formi. Vesel sem, ker so zdravniki ugotovili, da ne bo potrebna operacija levega kolena, ampak zgolj injekcija,« je poln pričakovanj 30-letni Dolenec, ki se bo po F4 pridružil reprezentančnim pripravam v Zrečah za tekmi z Latvijo in Estonijo v kvalifikacijah za EP, na katerem bo januarja s Slovenijo lovil olimpijske kvalifikacije.

Dragan Gajić bo drugič nastopil na F4. FOTO: Matej Družnik
Dragan Gajić bo drugič nastopil na F4. FOTO: Matej Družnik

 

Festival španske stroke


Zanimivo, vse štiri ekipe na F4 vodijo španski trenerji, Barcelono že deset let Xavi Pascual, ki je ligo prvakov osvojil v letih 2011 in 2015. Kielce je do naslova pred tremi leti popeljal Talant Dušebajev, pri Vardarju ni več prvaka iz leta 2017 Raula Gonzaleza, ki je odšel v PSG, zdaj je tam njegov rojak Roberto Garcia Parrondo, ki je aprila že osvojil igo SEHA. V Veszpremu pa je šef stroke nekdanji Gonzalezov pomočnik David Davis.

Borut Mačkovšek bo debitiral na F4. FOTO: Tomi Lombar
Borut Mačkovšek bo debitiral na F4. FOTO: Tomi Lombar


Barcelona je najuspešnejši rokometni klub v Evropi, od leta 1991 je bila prvak kar devetkrat. V Köln prihaja v vlogi favorita, vendar tem v zadnjih letih ne gre po načrtih. Od leta 2013 so bili prvaki avtsajderji: Hamburg, Flensburg, Kielce, Vardar in Montpellier, samo Barcelona je bila vmes leta 2015 pričakovano na vrhu.
 

Janc najboljši strelec med Slovenci


Med slovenskimi rokometaši je v tej sezoni najbolj učinkovit Blaž Janc, ki se lahko pohvali s 67 goli. Skube je pri 55, Gajić pri 53 in Mačkovšek pri 50, sledijo Dolenec (27), Marguč (17) in Blagotinšek (10), a slednji ima med vsemi najbolj pomembno vlogo v obrambi. Tekma za tretje mesto bo v nedeljo ob 15.15, finale ob 18. uri, sodil ga bo nemški par Geipel-Helbig.

Blaž Blagotinšek je steber obrambe Veszprema. FOTO: Matej Družnik
Blaž Blagotinšek je steber obrambe Veszprema. FOTO: Matej Družnik


Uroš Zorman je pomočnik trenerja pri Kielcah. FOTO: Roman Šipić
Uroš Zorman je pomočnik trenerja pri Kielcah. FOTO: Roman Šipić

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine