Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

V velikem finalu skandinavski obračun

Danske rokometašice so v polfinalu evropskega prvenstva premagale Črnogorke, Norvežanke pa so bile boljše od Francozinj.
Danske rokometašice bodo lovile četrti naslov evropskih prvakinj. FOTO: Jure Makovec/AFP
Danske rokometašice bodo lovile četrti naslov evropskih prvakinj. FOTO: Jure Makovec/AFP
Š. R., STA
18. 11. 2022 | 17:13
18. 11. 2022 | 22:22
3:37

V finalu evropskega prvenstva v ženskem rokometu, ki bo v nedeljo (20.30) v Stožicah, bomo videli skandinavski dvoboj. Medtem ko so Danke v polfinalu s 27:23 (14:10) ugnale Črnogorke, so bile Norvežanke z 28:20 (12:11) boljše od Francozinj.

Danske rokometašice so si po zmagi nad Črnogorkami priigrale prvo vstopnico za zaključni dvoboj, v katerem bodo lovile svojo četrto zlato kolajno na prvenstvih stare celine.

Skandinavke so imele le v uvodnih minutah prvega in drugega polčasa težave s tekmicami. V prvi polovici tekme so pri zaostanku 3:6 nato povsem zagospodarile na igrišču in se na odmor odpravile s prednostjo štirih golov (14:10).

Druga polovice tekme je bila preslikava prvega. Sprva so blestele Črnogorke, ki so v 37. minuti ulovile nasprotnice in izenačile na 14:14, a nato je danski »stroj« znova dosegel pravo delovno temperaturo za preboj v veliki finale.

Pri Dankah sta bili najbolj učinkoviti Emma Friis s sedmimi in Mia Hojlund s šestimi goli, pri Črnogorkah pa sta Đurđina Jauković in Itana Grbić dosegli po sedem zadetkov.

Nora Mork (desno) je bila najbolj učinkovita Norvežanka. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Nora Mork (desno) je bila najbolj učinkovita Norvežanka. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Izjemen drugi polčas Norvežank

Norvežanke so po sijajni predstavi v drugem polčasu na kolena spravile Francozinje in jim prizadejale sploh prvi poraz na prvem ženskem rokometnem celinskem turnirju v treh državah.

V Stožicah se je od prve do zadnje minute odvijal izjemen boj, v igri strahovitega ritma dveh atletsko zelo sposobnih zasedb pa je smetano pobrala skandinavska zasedba. Norvežanke so temelje za zmago postavile v začetku drugega polčasa, ko so si najprej priigrale prednost treh golov, nato pa z zrelo predstavo odbile vse francoske poskuse po preobratu.

Izbranke 58-letnega islandskega strokovnjaka na norveški klopi Thorirja Hergeirssona v nadaljevanju niso popustile niti za ped. Največ so vodile za osem golov (28:20), kar je bil tudi končni izid.

Pri Skandinavkah sta bili najbolj učinkoviti Nora Mork z osmimi in Stine Oftedal s sedmimi goli, pri poraženkah pa Grace Zaadi Deuna s petimi in Chloe Valentini s štirimi zadetki.

Norvežanke bodo proti tradicionalnim danskim tekmicam naskakovale že deveti naslov evropskih prvakinj po turnirjih na Nizozemskem 1998, na Madžarskem 2004, na Švedskem 2006, v Makedoniji 2008, na Danskem in Norveškem 2010, na Hrvaškem in Madžarskem 2014, na Švedskem 2016 ter na Danskem 2020.

Nathalie Hagman je z devetimi zadetki dala levji delež k zmagi Švedske v boju za 5. mesto. FOTO: Jure Makovec/AFP
Nathalie Hagman je z devetimi zadetki dala levji delež k zmagi Švedske v boju za 5. mesto. FOTO: Jure Makovec/AFP

Švedinje zasedle peto mesto

Švedska reprezentanca je po zmagi nad Nizozemsko s 37:32 (21:16) zasedla končno peto mesto. Pri Skandinavkah sta bili najbolj učinkoviti Nathalie Hagman z devetimi in Jenny Carlson s sedmimi goli, pri Nizozemkah pa so Antje Malestein, Merel Freriks in Kelly Dulfer dosegle po pet zadetkov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine