Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Razočarani Vujović se je za zmago opravičil

Slovenci so na Nizozemskem hodili po robu, a na koncu odnesli celo kožo. Srečna zmaga, ki ne sme zakriti težav. V nedeljo revanša v Celju.
Veselin Vujović ni bil zadovoljen s pristopom svojih rokometašev. FOTO: Reuters
Veselin Vujović ni bil zadovoljen s pristopom svojih rokometašev. FOTO: Reuters
11. 4. 2019 | 22:50
11. 4. 2019 | 23:29
6:52
Slovenski rokometaši so odigrali eno slabših tekem v skoraj štirih letih, odkar jih vodi selektor Veselin Vujović, na Nizozemskem so ves čas zaostajali, pa na koncu izkoristili nespretnost srčnih, a neizkušenih tekmecev ter odnesli obe točki. Tako so ostali pri polnem izkupičku v kvalifikacijah za EP 2020. Igra je bila slaba, a na koncu šteje rezultat.

Eksotičen rokomet so v eksotični rokometni deželi v večjem delu tekme prikazali slovenski reprezentanti. Slabše, kot se je začelo, se skoraj ne bi moglo, v obrambi so bili kot bernardinci med sprehodom v mestnem parku. Oranžni terierji, ki še nikdar niso igrali na velikem tekmovanju, so zavohali kri in po 16 minutah občinstvu ni bilo jasno, kdo ima dve kolajni z velikih tekmovanj in tri nastope na olimpijskih igrah in kdo je neznanec na rokometnem zemljevidu. Tulipani so v 16. minuti ušli na 10:5 in imeli celo napad za plus 6!


 

Kastelic pokazal pot


Šele tedaj so Slovenci premagali spomladansko utrujenost. Urh Kastelic, ki je v vratih zamenjal nemočnega Urbana Lesjaka, je vnesel nekaj adrenalina. Miha Zarabec, tvorec nedeljske zmage Kiela v nemškem pokalu, se je pri organizaciji napada znašel boljše od preveč živčnega Deana Bombača in Blaž Janc je v 28. minuti izenačil na 11:11 (delni izid 5:0).

Urh Kastelic je Slovenijo držal na vodo. FOTO: Reuters
Urh Kastelic je Slovenijo držal na vodo. FOTO: Reuters


Kazalo je, da bo razlika v kakovosti le prišla do izraza in da bodo Slovenci pokazali, kdo je kdo. Ampak opozorilo ni bilo dovolj, Nizozemci, ki so stavili na globoko obrambo 5-1 in z njo zmedli favorite, so bili tudi v drugem polčasu odločnejši in so po sedmih minutah imeli prednost štirih golov (17:13).
 

Janc najboljši pri Slovencih


Slovenski selektor Vujović, ki si je obetal boljši pristop fantov, je znova moral hitro sklicati posvet ob klopi. Ta je tokrat imel učinek, na levem krilu se je razigral Matic Verdinek in po 13 minutah drugega dela znižal na 19:20, po novi obrambi prerojenega Kastelica, ki ga je reprezentančni premor rešil iz zagrebškega brezna, je Gašper Marguč po 44 minutah izenačil na 20:20. Najboljši v slovenski vrsti je bil mladi Janc, ki je v 48. minuti z osmim golom izenačil na 22:22.

Blaž Janc je dosegel tretjino slovenskih golov. FOTO: Mavric Pivk
Blaž Janc je dosegel tretjino slovenskih golov. FOTO: Mavric Pivk


Krč pri bronasti reprezentanci s SP 2017 ni in ni popustil, čeprav se je zdelo, da bi morale avtsajderjem že zdavnaj popustiti moči. Bombač, ki je Szeged v nedeljo maestralno popeljal do zmage v madžarskem pokalu proti Veszpremu, je bil neprepoznaven, Nizozemci pa so sedem minut pred koncem vodili s 26:24 in kazalo je na veliko presenečenje v predmestju Amsterdama.

Uboga Slovenija je potrebovala junaka, na koncu je dobila kar tri. To so bili Kastelic, ki je s panterskimi posredovanji sploh omogočil zasuk; Janc, ki je minuto pred koncem s položaja desnega zunanjega igralca zadel za prvo vodstvo, in nepričakovani rešitelj Bombač, ki se je odkupil za vse napake, ko je tik pred koncem ukradel žogo in padel v objem soigralcev.

Pogumne spremlja sreča, pravijo ...
 

Bombač: Igrali smo slabo


Konec dober, vse dobro, ampak kar so sinoči prikazali slovenski rokometaši, res ni bilo dobro. Revanša bo v nedeljo ob 17. uri v Zlatorogu, kjer gre pričakovati zanesljivo domačo zmago, a tudi ta ne bi mogla skriti težav, s katerimi se že vse od junija lani in neuvrstitve na SP sooča slovenska vrsta.

Dean Bombač je odigral zelo slabo tekmo, a je na koncu rešil zmago Slovenije. FOTO: AFP
Dean Bombač je odigral zelo slabo tekmo, a je na koncu rešil zmago Slovenije. FOTO: AFP


»Igrali smo slabo skoraj od prvega do zadnjega, svetli izjemi sta bila Janc in Kastelic, upam, da bo to šola za naprej, da ne smemo iti v tekmo, kot smo šli danes. Ni nam steklo, na koncu pa smo se zbrali in s kakovostjo tekmo le obrnili v svoj prid. Lahko bi se končalo tudi drugače,« je bil samokritičen Bombač.

Selektor Vujović je imel še manj dlak na jeziku: »Njihovemu selektorju (Islandcu Erlingurju Richardssonu, op. p.) sem se opravičil, ker smo zmagali. Igrali so boljše, lepše in odločnejše od nas. Če bodo moji fantje od tega dobili kakšno šolo, potem naj bo. Danes smo bili povprečna reprezentanca, Nizozemci so nam dali lekcijo. To srečno zmago moramo v nedeljo še kako dobro upravičiti.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine