Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Ne skozi šivankino uho, na mundial želijo v slogu

Nocoj v Celju revanša Slovenk proti Severni Makedoniji. Na prednost treh golov iz Skopja se ne bodo zanašale.
Ana Gros se je decembra lani s soigralkami veselila zmage proti Rusiji na EP. FOTO: Jure Eržen
Ana Gros se je decembra lani s soigralkami veselila zmage proti Rusiji na EP. FOTO: Jure Eržen
6. 6. 2019 | 08:55
6. 6. 2019 | 08:55
4:48
Četrti zaporedni nastop na velikem tekmovanju in drugi na svetovnem prvenstvu se nasmiha obetavnemu rodu slovenskih rokometašic. Če bodo danes (20.15) v celjskem Golovcu vsaj ubranile tri gole prednosti s prve kvalifikacijske tekme proti Severni Makedoniji, bodo decembra sodelovale na mundialu na Japonskem. Seveda pa si od zadnje tekme v sezoni obetajo zanesljivo zmago pred svojimi navijači.

Kvalifikacije za SP igra 18 evropskih reprezentantc. Slovenke so v nedeljo zvečer v skopski dvorani Boris Trajkovski upravičile status favoritinj in zmagale s 33:30. Imele so že pet golov prednosti, a lahko bi se končalo tudi precej slabše, če bi Makedonke sredi drugega polčasa izkoristile enega od treh napadov za izenačenje, zato revanše nikakor ne gre vzeti zlahka. Ana Gros in Tjaša Stanko sta bili pričakovano najboljši strelki za selekcijo Uroša Bregarja s po šestimi goli.


 

Stankova: Ključ v obrambi


»Sezona je bila zares dolga, ampak ne grede na vse smo v Skopju stisnile zobe in zmagale. Vemo, da imamo tri gole prednosti, ampak to je lahko tudi zavajajoče. Opravili smo šele polovico dela, druga polovica nas še čaka,« se naloge zaveda Mariborčanka, ki se bo poleti iz Krima Mercatorja preselila k hrvaški Podravki.

Tjaša Stanko in Slovenke so bile od Makedonk boljše že v kvalifikacijah za EP 2016, ko so se po šestih letih prebile na veliko tekmovanje. FOTO: Tadej Regent
Tjaša Stanko in Slovenke so bile od Makedonk boljše že v kvalifikacijah za EP 2016, ko so se po šestih letih prebile na veliko tekmovanje. FOTO: Tadej Regent


Trideset prejetih golov in 12 izgubljenih žog iz Skopja namigujejo na glavne rezerve Slovenk. »Vsekakor moramo v prvi vrsti popraviti obrambo, prejeti manj zadetkov (v tem primeru bi gostje morale zmagati za štiri gole; op. p.), bolj pomagati vratarkam, tako bomo tudi lažje stekle v hiter nasprotni napad,« je razmišljala zunanja igralka.

Makedonke so imele na prvi tekmi skromno podporo navijačev, čemur je bržčas botrovalo dejstvo, da so v glavnem mestu vsi praznovali evropski naslov Vardarja na F4 v Kölnu. Slovenke lahko računajo, da bodo imele v Golovcu, kjer so že dosegle nekaj odmevnih zmag, na tribunah osmo igralko.

»Vsi smo bili presenečeni zaradi slabega obiska v Makedoniji, tukaj v Celju bo slika čisto drugačna. Večkrat smo že napolnile Golovec in verjamem, da ga bomo še enkrat. Vložek je velik in potrebovale bomo pomoč navijačev,« si glasno podporo obeta Stankova, ki je bila v minuli sezoni lige prvakinj prva strelka krimovk s 57 goli.

Uroš Bregar želi Slovenke popeljati še na četrto veliko tekmovanje zapored. FOTO: AFP
Uroš Bregar želi Slovenke popeljati še na četrto veliko tekmovanje zapored. FOTO: AFP

 

Grosova: Več zbranosti


Še 19 več jih je za francoski Brest zabila slovenska kapetanka Ana Gros. »Pred povratno tekmo ne čutimo posebnega pritiska, zavedamo pa se njene pomembnosti in vemo, da bomo morale biti še bolj zbrane. Pomembno je, da bolje odigramo v obrambi in če nam uspe v igro vpeljati vse popravke, o katerih smo se pogovorili, lahko prikažemo še boljšo predstavo,« se želi od sezone v slogu posloviti levoroka in 185 cm visoka Velenjčanka, ki je za reprezentanco debitirala že leta 2010, od takrat na 93 tekmah dosegla že 408 golov.
 

V igri tudi OI v Tokiu


Omenjenega leta 2010 je Slovenija igrala na EP na Norveškem in izgubila vse tri tekme, sledil je šestletni premor do EP 2016, kjer je Slovenija ugnala domačo Švedsko. Naslednje leto je na SP 2010 v Nemčiji presenetila kasnejše prvakinje iz Francije, lani na EP v Franciji pa se je poslovila s sladko zmago proti olimpijskim prvakinjam iz Rusije.



Pod vse tri uspehe se je podpisal selektor Uroš Bregar, ki želi niz podaljšati na štiri, ob tem pa sanja tudi o prvem preboju Slovenk na olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto prav tako na Japonskem. Predpogoj za to je uvrstitev na SP.

»Prvih 20 minut tekme bo zelo pomembnih in takrat bomo morali pritisniti na Severne Makedonke, da zadržimo vajeti igre v svojih rokah, kar nam bo tudi v smislu psihične pripravljenosti zelo pomagalo. Na prvi tekmi smo se naučili, da se moramo s sodniki manj obremenjevati, in predvsem, da moramo dvigniti raven igre v obrambi,« je povedal Bregar, ki utegne imeti na Japonskem novo orožje v Elizabeth Omoregie. Naturalizirana zvezdnica bi sicer lahko debitirala v Celju, vendar je šla po sezoni na operacijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine