Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Kavtičnik in Montpellier drugič na rokometnem Mont Blancu

Popolna francoska prevlada na F4 EHF lige prvakov v Kölnu, Velenjčan med najboljšimi igralci finala.
Vid Kavtičnik je v finalu dosegel pet golov. Foto: Reuters
Vid Kavtičnik je v finalu dosegel pet golov. Foto: Reuters
28. 5. 2018 | 12:00
5:21
Köln – Vid Kavtičnik je evropski prvak! Vsa čustvena stanja je v petih dneh prestal kapetan slovenske reprezentance, potem ko je v torek njegov Montpellier s porazom pri Saint-Raphaelu bržčas zapravil naslov francoskega prvaka, je bil obupan, včeraj pa se je povzpel na rokometni Mont Blanc.

Drugič zapored se je zgodilo, da na sklepnem turnirju v Kölnu ni bilo nemškega kluba, prvič doslej pa so bili kar trije francoski in za nameček so vsi zasedli zmagovalni oder, potem ko je branilec naslova Vardar izgubil v polfinalu proti Montpellieru in v tekmi za tretje mesto proti Paris SG. Slednji je veljal za favorita, vendar mu je mero presenetljivo vzel Nantes.



Zadnja evropska sezone Zvonimirja Serdarušića se je tako končala z razočaranjem, zadoščenje pa bodo Parižani dobili, če bodo v četrtek doma premagali Chambery in osvojili naslov francoskih prvakov.

Montpellier bo verjetno ostal brez 15. zvezdice, vendar se s tem ne bo preveč obremenjeval, saj mu je uspel še večji podvig. Po letu 2003 je drugič postal evropski prvak. Tudi Kavtičnik, ki je bil v prvem delu sezone poškodovan, je drugič osvojil ligo prvakov. Prvič jo je s Kielom leta 2007. Montpellier, ki sta ga lani zapustila Jure Dolenec in Miha Žvižej, še pred tem pa Dragan Gajić, Matej Gaber in Borut Mačkovšek, je dosegel precedenčni podvig, je namreč prvo moštvo, ki se je na vrh prebilo iz t. i. spodnjega doma lige prvakov (skupini C in D), v katerem je sodelovalo tudi Gorenje.
 

MVP Diego Simonet


Kavtičnik, ki je v četrtek praznoval 34. rojstni dan, je bil v finalu v razprodani Lanxess Areni v Kölnu eden najboljših igralcev. Boril se je v obrambi, v napadu povezoval igro in dosegel pet golov, štiri iz sedemmetrovke, zadnjega, ko je bilo pri 30:25 dve minuti in pol pred koncem jasno, da bo Montpellier, ki ga že od leta 1994 vodi Patrice Canayer, prvak. Tekma je bila dobra, zanimiva, dolgo časa izenačena, nazadnje pri 24:24, toda potem je sledilo pet zadetkov ekipe z juga Francije.



Nantes ne sme biti preveč razočaran, nihče ni pričakoval, da se bo uvrstil na F4, kaj šele v finale. Bo pa veteran Kiril Lazarov ostal pri zgolj eni največji lovoriki, ki jo je osvojil leta 2015 z Barcelono. Najboljši igralec finalnega turnirja je bil Argentinec Diego Simonet, strelec odločilnega gola v polfinalu proti Vardarju, najboljši strelec sezone z 88 goli pa je bil nemški zvezdnik PSG Uwe Gensheimer.

Velenjčan Kavtičnik je po Urošu Zormanu iz leta 2016 drugi Slovenec, ki je zmagal na F4, odkar ga od leta 2010 gosti Köln. To je odlična popotnica tudi za slovensko reprezentanco, ki bo 2. junija začela priprave za ključni tekmi z Madžarsko v kvalifikacijah za SP 2019.

Uspeh Montpelliera se je zgodil šest let za tem, ko je stavniška afera, v kateri Kavtičnik ni sodeloval, močno načela ugled kluba in ga je moral zapustiti Nikola Karabatić. Slednji bo moral na četrti naslov s četrtim klubom počakati vsaj še eno sezono, PSG tudi v tretjem zaporednem poskusu ni bil uspešen, poleti pa ga bo prevzel Raul Gonzalez iz Vardarja, ki bo močno zmanjšal proračun in zagotovo ne bo več krojil evropskega vrha.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine